Hyvin näkyvä raivausasu

Husqvarnan uudessa raivausasussa ei pitäisi ainakaan vahingossa tulla hirvenä ammutuksi.

Hi Viz -asussa puuhaavaa raivuumiestä on vaikea olla huomaamatta.  (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Hi Viz -asussa puuhaavaa raivuumiestä on vaikea olla huomaamatta. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Kauan sitten, kun allekirjoittanut harjoitteli metsäuraa, alan miehet suosivat tumman vihreitä ja harmaita sävyjä, osa hiippaili leimikon teossa sotaväen pellepuvussa. Ensimmäiset tehdastekoiset metsurien puserot taisivat olla ruskeita.

Sittemmin näkyvyyden merkitys työturvallisuuden osana on oivallettu. Nykyisin metsätoimihenkilöt puetaan neonvihreään ja metsurien työtamineet muuttuvat vuosi vuodelta värikkäämmiksi.

Husqvarnan uusi High Viz -raivausasu on työasujen näkyvimmästä päästä, kuten nimikin vihjaa. Housun lahkeita lukuun ottamatta asun väri hohtaa oranssia eikä leveää heijastinnauhaa ole säästelty.

Värimaailmaa suunniteltaessa päähuomio on arvattavasti ollut puistoissa ja teiden varsilla trimmeröivien työntekijöiden näkyvyyden varmistaminen. Mutta ei näkyvyydestä haittaa metsässäkään ole.

Ei sateeseen

Värikkyys ei ole asun ainoa hyvä puoli. Laadukkaana se sopii hyvin pitkäkestoiseen metsän raivaamiseen.

Takin selkäosan kangas joustaa joka suuntaan, mikä varmistaa vaivattomat liikkeet. Vetoketjuin suljettavat ja avattavat tuuletusaukot hihojen alla ja housun lahkeiden takapuolella parantavat ilmanvaihtoa kuten selkäosassa oleva tuuletusaukko.

Kangas on valmistajan mukaan likaa ja myös vettä hylkivää. Lika ehkä lähtee, mutta sadetakiksi tätä ei kannata ajatella.

Takin hartiaosaan on raivaustyön mukavoittamiseksi tehty taskut, joihin voi sovittaa pehmikkeet valjaiden painon tunnun lievittämiseksi. Samoin housujen oikealla kupeella on tasku pehmikettä varten. Pehmikkeet tulevat asun mukana.

Puhelimelle on tarjolla oiva paikka vasemmassa hihassa olkavarren kohdalla olevassa taskussa. Näin puhelin ei jää puristuksiin valjaiden alle.

Housujen lahkeet on topattu pehmentämään terän sinkoamien puun säleiden ja muiden roskien iskuja. Moottorisahan ketjulta suojaavaa viiltosuojaa raivaushousuissa ei ole.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 4/2020.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Keskustelut

Kuvat