Liukasta pintaa ja pehmeää purentaa

Uuden Scarlet-terän pinnoite näyttäisi parantavan leikkuutehoa.

Paksutkin puut katkesivat Scarlet-terällä ilman havaittavaa vastusta.
Paksutkin puut katkesivat Scarlet-terällä ilman havaittavaa vastusta.

Raivaussahan terien vertaileminen on lähinnä epätoivoista puuhaa. Samanlaista luotettavuutta kuin moottorisahan ketjujen vertailu sahauskokein ei millään järkevällä tavalla ole saavutettavissa.

Raivaussahan terät voi siis luokitella sahaustuntuman perusteella lähinnä hyviksi tai huonoiksi. Husqvarnan uusi, Japanissa valmistettu Scarlet-terä on erittäin hyvä.

Vähintään 10–15 euroa maksavat raivausterät ovat pääsääntöisesti käyttökelpoisia. Tosin monien kovapalaterien purenta on repivän tuntuista ja sellaisena epämiellyttävää.

Sahavalmistajien, tai esimerkiksi Bahcon, EIA:n, Oregonin tai Strandin, valmistamat terät ovat varma valinta. Halpamarkettien oudon nimisiä, muutaman euron raivausteriä välttelisin.

Pinnoite pitää terän puhtaana

Husqvarnan uusi terämallisto on edeltäjiensä tavoin nimetty Scarlet-teriksi. Lisäksi terän muoto on pientä säätöä lukuunottamatta pysynyt ennallaan. Uutta on terän pinnoittaminen tummalla liukkaan ja tiiviin tuntuisella materiaalilla.

Ensin saamamme tiedon mukaan pinnoite olisi ollut teflonia, mutta tarkalleen ottaen kyse on maalista, jonka koostumus jäi epäselväksi. Pinnoite on sileä ja liukas, joten pihka ei tartu terän pintaan. Terähampaiden tyville töhnää tosin kertyi samaan tapaan kuin tavallisillakin terillä.

Terä leikkasi uutena tehokkaasti ja erittäin pehmeästi. Sillä saralla se vetää vertoja tuplahammasterille ja on paljon helpompi viilata. Paksutkin puut, jopa pihlajat, katkesivat vailla havaittavaa vastusta.

Järkeilymme mukaan hyvän ja pehmeän leikkuutehon syynä olisi teräpinnan kitkaa vähentävä pinnoite, tämä tosin jäi varmistamatta.

Maahantuoja ei lupaa terän pinnoitteen kestävän koko terän käyttöaikaa. Parin päivän sahauksen jälkeen pinnoitteen kulumisesta ei ollut merkkejä muualla kuin terähampaan sivussa.

Terähampaat säilyttivät leikkuutehonsa yllättävänkin kauan. Uusia teriä koesahattiin ilman viilausta kolmatta päivää ilman että leikkuuteho olisi kärsinyt merkittävästi – tämä ei sitten ole Metsälehden virallinen suositus, vaan terä kannattaa viilata ainakin joka toisen tankillisen jälkeen.

Uusia Scarlet-teriä alkaa olla tarjolla useimmissa Husqvarna-liikkeissä. Teriä on saatavilla sekä Husqvarnan 25 millin teräakselille että Stihlin 20 millin teräakselille sopivina, läpimitaltaan sekä 200 millisinä että 225 millisinä.

Terien suositushinnat ovat 20 euron luokkaa, joten uusi pinnoite ei ainakaan olennaisesti ole nostanut terien hintaa.

Husqvarna Scarlet -raivausterä

  • pinnoitettu
  • saatavilla 20 mm ja 25 mm akselinreiällä ja 200 mm ja 225 millin läpimittaisena
  • suositushinta 19,90 (200 mm terät) ja 22,90 euroa (225 mm terät)
  • Valmistusmaa Japani

Plussat ja miinukset
+ pehmeä sahaustuntuma
+ terämateriaalin hyvä viilautuvuus
– pinnoitteen kestävyys epävarmaa

Arikkelissa asiantuntijoina Risto Mykkänen ja Petri Tabell. Artikkeli julkaistu Metsälehdessä 13/2020.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat