Metsäkoneiden telat levenevät

Metsäkoneisiin sovitetut kaivinkonetelat ovat uusinta uutta pehmeiden maiden puunkorjuussa. Kuva: Sami Karppinen

Kasvava puuntarve ajaa puunkorjaajat myös suometsien hakkuille. Sitä varten metsäkoneita varustetaan leveämmillä teloilla ja pitemmillä teleillä.

Tämänvuotinen Finnmetko-näyttely osoitti, että suuret konevalmistajat eivät ole innostuneet suometsien erikoiskoneista, vaan varustelevat yleiskäyttöön tarkoitettuja metsäkoneitaan uudenlaisin tela- ja teliratkaisuin.

Ensimmäinen askel pehmeille metsämaille ovat ajokoneista ja harvestereista esitellyt kahdeksanpyöräiset versiot. Niitä tarjoa-vat kaikki isot konevalmistajat.

Tämän jatkoksi John Deere esitteli äskettäin ajokoneen, jonka takatelissä pyörien akseliväliä on jatkettu liki 40 senttiä. Tavallista pidempi teli telojen kanssa alentaa koneen pintapainetta.

Ponsse kehitti jo vuosia sitten kymmenpyöräisen ajokoneen, jonka takatelissä on kolme peräkkäistä pyörää. Leveillä teloilla varustettuina ne alentavat pintapainetta.

Myös Komatsu tukeutuu kahdeksanpyöräisyyteen ja erikoisleveisiin teloihin.

”Koneemme voidaan varustaa jopa 1,25 metriä leveillä teloilla, mikä helpottaa puunkuljetuksia pehmeiltä mailta”, kertoi Komatsun tekninen johtaja Ola Boström.

Lisäksi Komatsu kehittelee Ruotsin metsäyhtiöiden ja tela-ajoneuvovalmistaja Hägglundsin kanssa metsäkoneisiin asennettavia kumiteloja.

Uusinta uutta ovat Koneosapalvelu Oy:n metsäkoneisiin räätälöimät kaivinkonetelat. Telojen leveys on enimmillään metri. Lisäksi telakengät ovat taajassa, mikä parantaa kantavuutta.

Äänekosken haaste vie suometsiin

Korjuupäällikkö Mikko Välikoski kertoo, että Metsä Group vahvistaa valmiuttaan pehmeiden maiden korjuuseen, jotta Äänekosken biotuotetehtaan kasvattamiin puunhankinta-tavoitteisiin ylletään.

”Emme sanele yrittäjille koneiden merkkiä, mutta määritämme ominaisuudet, jotka koneiden on saavutettava. Jatkossa meillä on pehmeiden maiden ympärivuotiseen korjuuseen pystyviä koneyksiköitä kaikilla alueilla.”

Välikoski arvioi, että Pro Silvan tela-alustaiset erikoiskoneet ovat yhä kantavimmat suometsissä. Kaivinkonetelat ovat kuitenkin edullinen tapa parantaa tavallisten metsäkoneiden kantavuutta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka