Suomi jakautuu tässäkin – Metsätilamarkkina vetää lännessä, hiipuu idässä

Maakuntien väliset erot tilojen kysynnässä korostuivat vuonna 2023. Tiedot käyvät ilmi Metsätilat.fi:n Metsälehdelle tuottamasta datasta.

Itä- ja Pohjois-Suomessa metsätilojen kysyntä on vähentynyt selvästi, kun taas etelässä ja lännessä kysyntää riittää lähes entiseen tapaan. Kuva: Sami Karppinen.
Itä- ja Pohjois-Suomessa metsätilojen kysyntä on vähentynyt selvästi, kun taas etelässä ja lännessä kysyntää riittää lähes entiseen tapaan. Kuva: Sami Karppinen.

Maailmantalouden ja -politiikan yleinen epävarmuus heijastui viime vuonna selvästi myös kotimaiseen metsätilamarkkinaan. Se näkyi paitsi rahastojen ostojen hiipumisena, myös Suomen jakaantumisessa yhä selvemmin itään ja länteen. Itä-Suomen maakunnissa metsätilojen kysyntä on vähentynyt selvästi.

”Väistämättä tulee mieleen, että vaikuttaako geopoliittinen tilanne ja Venäjän läheisyys jo metsätilojen kysyntään Itä-Suomessa”, pohtii Metsätilat.fi:n toimitusjohtaja Esa Viitarinne.

Isossa kuvassa näyttää siltä, että markkina vetää edelleen vahvasti etelässä ja lännessä, mutta itä ja pohjoinen sakkaa. Metsätilat.fi:n tilastojen mukaan kysyntä oli merkittävästi muuta maata vaisumpaa Kainuun, Lapin, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakunnissa. Yhtiö seuraa kysynnän kehitystä tarjousaktiivisuuden perusteella.

”Se, kuinka monta tarjousta per myytävä kohde saamme, kertoo kohtalaisen hyvin sen hetken kysyntätilanteesta. Itä-Suomessa on ollut viimeisen vuoden aikana myynnissä kohteita, joihin on tullut hyvin vähän tai ei lainkaan tarjouksia”, Viitarinne kuvailee.

Metsätilat.fi on Suomen johtava metsätilojen välittäjä.

 

Metsätilojen kysyntä oli vuonna 2023 selvästi suurinta Kanta-Hämeessä. Kainuussa, Lapissa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa kysyntä oli muuta maata heikompaa. Indeksi kuvaa sitä, kuin paljon tarjouksia kussakin maakunnassa myytävää metsätilaa kohti on keskimäärin tehty.

Kanta-Hämeessä kysyntä kiivainta

Vilkkaimmin myytäviin tiloihin tehtiin tarjouksia Kanta-Hämeessä. Siellä myytävästä kohteesta tehtiin keskimäärin noin viisi kertaa enemmän tarjouksia kuin Kainuussa.

Kanta-Hämeen jälkeen aktiivisemmin tarjouksia tehtiin Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjanmaalla.

Koko maan mittakaavassa viime vuodelle leimallista oli myös kysynnän hiipuminen vilkkaan alkuvuoden jälkeen.

”Vuoden loppua kohden tarjousaktiivisuus kuitenkin vakiintui ja joulukuussa tarjousten määrä jälleen kasvoi, mikä kertonee kysynnän kääntymisestä nousuun”, näkee Viitarinne.

Metsätilojen kysynnän vaihtelu kuukausittain vuonna 2023 tarjousaktiivisuuden mukaan.

Rahastot heittivät ostohousut naulakkoon

”Viime vuonna merkille pantavaa oli, että  rahastojen osuus metsätilakaupoissa väheni merkittävästi”, kertoo Viitarinne.

Metsätilat.fi:n tilastojen mukaan rahastojen osuus markkinasta oli vielä maaliskuussa 2023 kauppahinnoilla mitaten yli 50 prosenttia. Joulukuuhun tultaessa osuus oli romahtanut vain noin kymmeneen prosenttiin.

Rahastojen osuus metsätilakaupoissa kauppahinnoilla mitaten romahti viime vuoden aikana. Lähde: Metsätilat.fi

Vuoden lopulla yksityisten ostajien osuus metsätilakaupoissa nousi jo noin 70 prosentin tasolle. Myös ”muut yhtiöt” nostivat osuuttaan hieman rahastojen heittäessä ostohousut naulakkoon. Muilla yhtiöillä tarkoitetaan esimerkiksi yksityisten henkilöiden omistamia yrityksiä, joiden nimiin metsätiloja ostetaan.

Viitarinteen käsityksen mukaan moni yksityinen ostaja on vetäytynyt viime vuosina metsätilamarkkinoilta rahastojen kahmiessa metsähehtaareita omistukseensa kovilla tarjouksilla. Nyt tilanne voi olla yksityisten kannalta jo otollisempi.

”Yksityisten ostajien kannattaa olla aktiivisia ja tarjota rohkeasti, jos mieleinen kohde löytyy. Kaikki viittaisi siihen, että tarjontaa riittää tänäkin vuonna. Kohteita on reilusti myynnissä ja kevättä kohden vauhti taas kiihtyy.”

 

Kommentit (2)

  1. Epärealististen metsärahastojen markkinahäiriköinti joutaakin loppua.

  2. Korkojen nousu vaikuttaa osaltaan hiipuneeseen tilakauppaan.

    Taloustilanne on muutenkin epävakaa, joten sijoittaminen jää monilta siinä vaiheessa sivuun. Sijoituksia nostetaan tilille, joten tämäkin vaikuttaa rahastojen intoon ostella metsiä.

Metsänomistus Metsänomistus