Mies ja metsä kuntoon

Raivaussahalla voi taistella myös keski-ikäisen kehon rapistumista vastaan.

Alajärvellä asuva Jukka Joensuu on innoissaan. Hoitamattomuuttaan rapistuneet ostometsät alkavat olla mallikelpoisessa kunnossa – ja niin on mieskin. Hän saarnaa metsänhoitotöiden ilosanomaa, mutta on löytänyt asiaan näkökulman, jota harvemmin on tuotu esille.

”Kunto on muutamassa kuukaudessa kohentunut merkittävästi, ja jaksan tehdä kokonaisen päivän metsätöitä tai pilkkoa halkoja.”

Päätoimenaan Joensuu työskentelee Ruukki Construction Oy:n liiketoimintapäällikkönä. Se merkitsee toimistolla istumista ja kymmeniä tuhansia kilometrejä työajoa vuosittain. Konttorihommia on takana 31 vuotta, eikä sellainen ole parasta mahdollista terveyden ja fyysisen kunnon hoitoa keski-ikäiselle.

Metsä- ja puuhommat sen sijaan ovat kehonhoitoa parhaasta päästä.

Eikä nyt olla pelkkien puheiden varassa. Joensuu esittelee miltei loputtoman pitkää ja yli kaksi metriä korkeaa halkopinoaan, 137 pinomottia kaikkiaan – tai 79 kiintokuutiota, sen verran halkojen tekoon kului raaka-aineita.

Joensuun saavutusten salaisuus ei todellakaan ole suuripiirteinen työnlaatu. Sekanaisen metsän hoitohakkuista kertyneet rangat ovat muuttuneet metrisiksi, huolella pilkotuiksi ja pinotuiksi haloiksi.

”Pilkon puut niin, että kaikki halot irtoavat kokonaan eivätkä jää puusäikeistä kiinni toisiinsa. Pinoon asettelen ne niin, että jokainen kappale on halkaistu puoli ylöspäin, sillä tapaa ne kuivuvat parhaiten.”

Halkosavotta ei ollut ihan vähäinen ponnistus.

”Tammikuun neljäntenä päivänä aloitin, ja viimeiset halot nostelin pinoon toisena pääsiäispäivänä. Tein halot kirveellä ja vanhalla ruuvihalkojalla. Arki-iltaisin tein halkoja traktorin valoissa. Viikonloppuisin jaksoin vähitellen pidentää työpäivää.”

Kolesteroli kirveellä alas

Joensuu huomasi kevään mittaan, kuinka työkunto kohosi ja työrupeamat pitenivät.

”Aluksi en jaksanut huhkia kuin tunnin kerrallaan, mutta työpäivät pitenivät ja kevään edetessä halkolanssilla vierähti jo kuusikin tuntia vapaapäivästä.”

Työterveyshuollon määräaikaistarkastus todensi Joensuun tuntemukset kunnon kohoamisesta.

”Huonon kolesterolin määrä oli edellisestä kerrasta alentunut puoli yksikköä, mitä lääkäri piti merkittävänä parannuksena.”

Omien metsien hoitotöihin tosimielellä ryhtyminen on hoitanut myös miehen linjat kuntoon.

”Parissa vuodessa paino on tippunut 102 kilosta 92:een ilman että olisin sen suuremmin vahtinut syömisiäni. Valkoisen leivän ja pullan toki olen jättänyt pois.”

Hän kehuu myös, kuinka itsekseen metsätöitä puurtaen on otollinen ympäristö arkityön pulmakohtien ratkontaan. Ajatus kulkee ja moniin työasioihin löytyy raivaussahan kahvoissa ratkaisu kuin huomaamatta.

”Toimistotyöläisen kroppakin pysyy ketteränä, kun liikkuu vaihtelevan epätasaisessa maastossa metsää hoitaen.”

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 13/2020.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut