Siemenpulaan luvassa apua

Solukkolisäyksestä toivotaan keinoa paikata kuusen huonoja siemenvuosia.

Petrimaljalla näkyy solukkolisäyksellä syntyneitä kuusen alkioita: alla alkiot ennen idätystä ja yllä itämässä olevia alkioita. Taustalla on turvealustalle istutettuja pieniä solukkotaimia. (Kuvaaja: Eija Matikainen/Luke)
Petrimaljalla näkyy solukkolisäyksellä syntyneitä kuusen alkioita: alla alkiot ennen idätystä ja yllä itämässä olevia alkioita. Taustalla on turvealustalle istutettuja pieniä solukkotaimia. (Kuvaaja: Eija Matikainen/Luke)

Kuusen siemenpulaan voidaan lähivuosina saada helpotusta. Näin ennakoi Luonnonvarakeskus Luken erikoistutkija Tuija Aronen. Hän vetää Lukessa tutkimusta, jossa havupuiden taimia tuotetaan niin sanotun solukkolisäyksen avulla.

”Käytännössä kyse on siementen monistamisesta. Solukkolisäyksessä lähdetään liikkeelle yhdestä siemenalkiosta, josta tehdään solukkoviljelmässä kopioita”, Aronen kertoo.

Tuloksena on mikroskooppisen pieniä esialkioita. Ne kasvavat ja kypsyvät, ja lopulta niihin muodostuu pienet sirkkalehtien ja juurten alut. Kun alkiot on idätetty, siirretään ne turvealustalle kasvamaan.

Arosen mukaan tavoitteena ei ole korvata kuusen siemenviljelyksiä, vaan helpottaa huonojen siemenvuosien aiheuttamaa siemenpulaa. Kuusella on hyviä siemenvuosia harvakseltaan, ja siementuholaiset saattavat pilata hyvänkin siemenvuoden.

Silmusta taimeksi

Tähän asti havupuiden solukkolisäystä on tehty vain siementen avulla, mutta nyt Lukessa on onnistuttu tuottamaan alkioita myös kuusentaimien silmuista. Se on Arosen mukaan suuri loikka eteenpäin.

”Jos voitaisiin lähteä liikkeelle varttuneen puun silmuista, tiedettäisiin etukäteen, millaisia puita alkioista syntyy. Siihen menee kuitenkin vielä aikaa.”

Tärkeintä solukkolisäyksessä on huolehtia siitä, että alkioiden perinnöllinen tausta pysyy mahdollisimman monipuolisena.

Tällä hetkellä solukkolisäyksessä etsitään keinoja siirtyä laboratoriomittakaavasta massatuotantoon. Se on välttämätöntä, jos menetelmällä halutaan tuottaa taimia metsänviljelyyn.

Taimimarkkinoille pääsy vaatii myös maastokokeita ja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran hyväksynnän. Aronen arvioi, että ensimmäinen erä solukkotaimia voi päästä Eviran rekisteriin jo ensi vuonna. Sen jälkeen tarvitaan vielä joku tuottamaan taimet.

Julkaistu Metsälehti Makasiinissa 7/2016

Metsänhoito Metsänhoito