Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • puunhalaaja

    ”Helppo sanoa että myykää puut FSC:n ulkopuolisille toimijoille, niitä nyt ei vaan joka alueella ole.”

    Tämä ei taas ole ostajien vika. Ostajat tekevät sellaista liiketoimintaa, jonka uskovat mahdollisimman hyödylliseksi.

    ”Käsitän asian niin että metsänomistaja joka haluaisi noudattaa vain pefc sertifiointia ja Suomen metsälakia joutuu käytännössä hakkaamaan metsänsä FSC ohjeistuksen mukaan.”

    Hyvä tiivistys. Tähän voi esittää kaksi jatkokysymystä. Ensinnäkin se, että rikotaanko tässä jotain lakia, vai onko ostajilla oikeus valita mihin sertifikaatteihin sitoutuvat? Vastaus on minun mielestäni, vailla mitään ammattiosaamista asiasta, että ihan on laillista ja normaalia liiketoimintaa tämä.

    Kysymys kaksi on sitten se, että mitä asialle voi yrittää tehdä? Ehkä julkisuus asian ympärillä tuo jotain lievennyksiä, mutta pidemmän päälle ainoa ratkaisu on kai se, että merkittävät toimijat luopuvat kyseisestä sertifikaatista. Miten realistisena tätä pidätte?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Käsittäisin niin, että kyllä FSC:hen sitoutunut yritys voi ostaa sertifioimatontakin puuta. Sitä saa olla pieni osa sertifioidussakin tuotteessa, ns. FSC-mix -laatu. Lisäksi yritys voi myydä tuotteita, joille ei tule FSC-leimaa. Näin se menee, elleivät sertifioinnin säännöt ole tiukentuneet.

    Puuki

    10.7 ilmestyneessä Maastullissa Mh Hanelius kirjoittaa hyvin kuinka nykyään useimmissa (E-Suomen) valtalehdissä ja mediassa yleensä ei hyväksytä metsäkeskustelussa enää kuin jatkuvaa kasvatusta puoltavia kirjoituksia.  Eikä niiden oikeellisuutta tarkisteta. Jopa jokin metsätieteellinen kerho (tjsnp) hyväksyy muitta mutkitta väitteet kuinka ”vanhat puut kasvaa paremmin kuin nuoremmat” ym. vastaavaa potaskaa.

    FSC- sertifikaatin uusi lisäpinta-alan valtaamisoperaatio kuulunee samaan ”kehityssuuntaan” saada metsänkäyttöä paremmin oman piirin kontrolliin.   Tulee mieleen II-ms aikainen Viron maatalouden kehitys, kun maanviljelijät  luovutti maansa kolhooseille ”vapaaehtoisesti” koska se oli ”edullisempaa” heille. Oli edullisempaa kun verot oli nostettu niin korkeiksi , että muuta vaihtoehtoa ei jäänyt.

    Timppa

    Ymmärrän asian siten, että siinä FSC:ssä saa olla sertifioimatontakin puuta kunhan sitä hakkaamalla ei heikennetä noita ”korkean luontoarvon” metsiä.  Siksi on keksitty tuo HCV.

    Kyse on siis siitä, että metsäyhtiöt haluavat myydä enemmän FSC-puuta kuin he saavat FSC-metsistä.  Siis hankkia ansiotonta etua PEFC-sertifikaatissa olevien kustannuksella.  Asiaan on kyllä erittäin yksinkertainen ratkaisu.  Yhtiöt myyvät FSC-puuna vain sen puumäärän, mitä saavat FSC.metsistä.

    Lähetin  erään konsernin hyvin tuntemalleni paikallispäällikölle kyselyn miten suhtautuvat meidän HCV-merkintään.  Kiinnostava tapaus siksikin, että alueeseen sisältyy kuvio, joka konsernin kaksi vuotta sitten tekemässä metsäsuunnitelmassa on merkitty uudistushakkuukohteeksi ja joka sisältyy meidän tämän vuoden myyntisuunnitelmiin ja josta tein jo talvella metsänkäyttöilmoituksen.  Vastausta ei ole vielä tullut.  Saattaa olla jonkinlainen pähkinä purtavaksi.

     

    Visakallo Visakallo

    Eihän tällaisessa asiassa ole mitään muuta ratkaisua kuin täysi avoimuus. Kun kysymyksessä on koko sertifioinnin ja metsäyhtiön uskottavuus, ei muuta ratkaisua ole olemassakaan. 90-luvun kaltaisiin tikkasotiin ja epämääräisiin Natura-viivoihin ei nykymaailmassa yksinkertaisesti ole enää paluuta.

    puunhalaaja

    Iso peukku Visakallon kirjoitukselle.

    Latvakuusi

    Naturaa toteuttivat ympäristöministeriön kautta. Sen ministerin jolle on luotu julkisuudessa ”sovitteleva valtiomiesmäinen imago”

    Nyt on keinona vähän niinkuin ulkoparlamentaarinen vaikuttaminen ja suurempi epämääräisyys ja pimitys. Tämä voi osoittautua pahemmaksi. Mitkä ovat keinot joilla voi puolustautua?

    vihreät sanoo: ”voithan myydä edelleen puuta”

    kokoomus, keskusta ja persut on hiljaa.

    mtk hiljaa.

    mhy:t hiljaa. ja isoille firmoillehan tämä nähtävästi sopii. korjaavat harsintana parhaimmat puut ja jättävät harveikkoa – ilmaston vuoksi

    nuori isäntä

    Latvakuusi. Tyhjensit pankin. Juuri noin. Valitettavasti, sen verran olen minäkin päässyt näkemään edunvalvontaa (eri ala), että olen oppinut, että vihreillä on aina ns. vaikutus yritys salassa tai kabinetin kautta. Muut sanovat yleensä suoraan, mutta tämän yhden puolueen toimintatapa on tuollainen kieroilu. Se on tullut ihan itse havaittua.

    MaalaisSeppo

    Ihmetyttää, millä perusteilla joku ulkopuolinen taho pystyy tekemään HCV-merkinnän metsänomistajan metsään. Ko merkintä kai perustuu metsävaratietoihin. Jos mo ei ole antanut lupaa julkistaa ko tietoja, niin perusteita ko merkinnälle ei kai ole. Sen laillisuus olisi hyvä selvittää.

    Metsävaratiedothan kai voivat vuotaa metsään.fi palvelun kautta. Älkää ihmeessä antako lupaa luovuttaa niitä eteenpäin.

    puunhalaaja

    Paikkatietoikkunan avulla näkee yllättävän paljon tietoa, lahopuuhommat ja muut.

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 809)