Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • tamperelainen tamperelainen

    Nuori isäntä:Salainen HCV -merkkailu kertoo kuinka rehellisellä pohjalla FSC toimii.Hyi h….tti ..millaista suhmurointia koko FSC

    nuori isäntä

    Itse olen sitoutunut pefc:iin. Jos olisin metsänomistajana tehnyt hankintakaupan ostajan kanssa ja sopinut, että puut ovat ajankohtana x haettavissa tienvarresta kohdasta y. Puut olisivatkin olleet FSC:n HVC-merkityltä alueelta, mutta tietoa tästä merkinnästä ei olisi koskaan minulle toimitettu. Kuinka pitkäksi aikaa joutuisin lusimaan? Mihin syylistyn?  Entä silloin vaikka tieto olisikin toimitettu, mutta, kun en ole FSC:hen sitoutunut???

    jees h-valta

    Ei noista aivan noin vakavasti kannata hermostua. Jos et tiedä ei sinua voida myöskään rikollisena tuomita. Onhan syyntakeettomuus edelleen olemassa.

    hatelo

    Onhan tämä taas kerran melkoista suhmurointia ja vielä teollisuus mukana samassa juonessa. Kun aineisto vuotaa julki, niin saattaa tulla melkoinen aavistushakkuiden aalto. Mitenkäs palstalaiset näkee nämä puheet avohakkuiden mahdollisesta kieltämisestä turvemailla? Jos nämä puheet vahvistuu niin tässähän pitää valmistautua lyömään nutulleen pikavauhtia kaikki uudistuskypsään järeyteen ja 60% tukkiosuuteen varttuneet suometsät. Ja tämä vie pohjan kaikilta suometsiin viime vuosikymmeninä tehdyistä investoinneista kuten ojituksista ja vaikkapa tuhkalannoituksista. Miten hyväkasvuisia suomänniköitä jatkossa voi kannattavasti jatkuvasti harvennella? Ihan ihme haihattelua. Ja kiertoaikoijen pidentämisessähän ei ole mitään tolkkua metsänomistajan tekemien investointien ja taloudellisen tuoton näkövinkkelistä.

    Tomicus

    Eräs HCV:n kriteeri on lahopuun/kuolleen puun määrä hehtaarilla. Määrästä on täällä pohjoisessa kahdenlaista ilmaa, joko 10 tai 20 m3/ha. Ja jos on tuota enempi, niin ainoa käsittelyvaihtoehto on peitteinen kasvatus. Koskee yli 50 ha:n tiloja. Eli kannattanee hakea kuivat polttopuiksi.

    Toinen peikko on, jos oma vanhan metsän kuvio vastaa vaikka pyykin kautta suureen luonnotilaisen metsän alueeseen, niin sama peli. Huhujen mukaan leveähkö tieura saattaa jo kyllä katkaista yhteyden…

     

    Puuki

    Puukilla vain kaunaista arvailua.

    Itselläsi on vain  tavanomaista harhaluuloasi .  Asia on kuten sanoin erään firman ostomiehen taholta kerrottuna.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei varmaan tule kategorista avohakkuukieltoa turvemailla, kun Keskusta on hallituksessa. Osa turvemaiden puustoista ei sovellu jatkuvapeitteiseen kasvatukseen (alaharvennetut) ja osa on jo muuttunut turvekankaaksi jolloin turpeen hajoaminen on enää vähäistä. Jos edellytyksiä eli erirakenteisuutta tai taimia on, jatkuva malli on järkevä turvemaalla, erityisesti jos sen avulla vältetään kunnostusojitus tai sitä voidaan lykätä.

    Mitä HCV:hen tulee, katsoisin rauhassa tilannetta. Onhan meillä omaisuuden suoja. Lähinnä noista voisi löytyä uusia METSO-kohteita. Jos sen sijaan alkaa näyttää siltä että käyttörajoituksia mätkitään huolimattomasti, saatetaan aiheuttaa talousmetsien luonnonhoidolle arvaamatonta vahinkoa (kun kukaan ei halua enää metsiinsä luontoarvoja).

    nuori isäntä

    Kannatta ladata tuo kommenteille tullut uusi FSC-luonnos. Löytyy FSC-Suomi sivuilta. Tomicuksen kirjoituksissa saattaa olla perää… Kannattaa lukaista läpi ja miettiä mitä siellä metsässä kannattaa heti tehdä…

    puunhalaaja

    Minusta yrityksillä ja toimijoilla on oikeus merkitä kartoilleen mitä haluavat. En siis pidä pahana sitä että paikkoja kartoitetaan ja että kartoitukset myös vaikuttavat kyseisten firmojen ostopäätöksiin. Firmoilla on näin oikeus tehdä ja metsänomistajalla on oikeus olla myymättä puuta tällaisille toimijoille.

    Se mitä ihmettelen on tuo salamyhkäisyys. Ehdottomasti kannattaisi toimia mahdollisimman avoimesti. Tässä on ihan ilmeinen riski olemassa aavistushakkuille Erityisesti ihmettelen sitä, että eikö siis edes niille omistajille jotka ovat mukana sertifikaatissa, ole kerrottu alueista?

    Menninkäinen

    Metsälehden juttu aiheesta.

    Esimerkkinä istutuskuusikko on joutunut HCV merkinnän alle.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 809)