Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • Visakallo Visakallo

    Olisi mielenkiintoista nähdä ihmisten reaktiot, jos samantapainen salailukäytäntö tulisi muille elämänalueille, esim. kaavoitukseen, liikennesuunnitteluun, (esim. nopeusrajoituksiin) vesiliikenteeseen tai vaikkapa metsästykseen ja kalastukseen!

    nuori isäntä

    On tää kyllä hanurista. Tässä kyllä MHY ja MTK laiminlyö täysin tehtäviään. Mukamas edunvalvojia, mutta sallivat tällaisen tapahtua. En ihmettele, että nämä kaksi menettävät jäseniään. Puolustamalla tällaisissa asoissa yhdistykset näyttäisivät, että ovat tarpeellisia.  Jos olisin MHYn päättävissä elimissä potkisin MTK:ta nostamaan tämän vedätyksen esiin. Lisäksi julkaisisin HCV alueet.

    nuori isäntä

    Olen yrittänyt kerätä tiedonmurusia yhteen tähän liittyen, mutta helppoa se ei ole ollut. HCV alueilla on minimiala vaatimus ja se ilmeisesti kasvaa ylemmäs Suomea mentäessä. Alan pitää olla yhtenäinen. Joka tapauksessa ala on aina vähintään kymmeniä hehtaareita. Nyt piiretyt alueet ovat tarkistusalueita jotka pitää tarkistaa paikanpäällä leimikkoa tehtäessä(eli vielä ehtii vaikuttamaan siihen miltä paikan päällä näyttää, kun sinne mennään…)   Piirretyllä alueella oletetaan ilmeisesti olevan paljon lahopuuta tai vanhaa puustoa tai eri-ikäisrakenteista metsää. Sitten se mielenkiintoinen (jonka vuoksi tätä ehkä halutaan myös salailla) juttu. Ala pitää alueena muodostua arvokkaista metsäalueista. Eli jos ala rikkoutuu tarpeeksi isolla  poikkeavalla alalla (esim. Aukolla???) Se ei ole enää HCV alue. Mikä rikkovan alan raja on en tiedä, mutta tuskin vielä muuta prosentti riittää. Tämän takana on tosiaan metsä- ja sahateollisuus. Ohjeistus on tullut voimaan jo toukokuussa. Ostavat puunsa uusien ohjeiden mukaan ja vanhatkin leimikot joita ei vielä hakattu tarkistetaan.

    mehtäukko

    Mehtäukko on saanut tietoonsa, että klusteri sitoutuessaan serteihin voi etukäteen varmistua tarkastaessaan nämä hcv:t, ettei ”vahinkoa” tapahdu. Hcv on tosiaan metsäteollisuuden tilaama ja Tapion toimittama operaatio.

    Timppa

    Kuten aiemmin kirjoitin, niin onkohan tuolla koplalla tarkoitus muuttaa Suomen metsien käsittelyä totaalisesti?   Eihän kukaan uskalla enää kasvattaa runsaspuustoista tai runsaasti lahopuuta sisältävää metsää, kin riskinä on, että alue joutuu uudistushakkuukieltoon.

    nuori isäntä

    Näinpä juuri

    Puuki

    Siinä taitaa 3 eri ryhmän edut kohtaavan.  Sertifiointifirma saa lisää oman määrittelyn piiriin pinta-alaa ja metsäteollisuus saa selluntehtaille sopivan kokoista edullista puuta entistä paremmin markkinoille.  Tapio sai varmaan työtilaisuuksia.

    Timppa

    Lueskelin FSC-sertifikaattia.  Sen kohdan 6.4.1.2 mukaan korkean luontoarvon metsät ovat lähinnä erilaisia lehtoja.  Vähän vaikeaa ymmärtää yhtymäkohtaa meidän kuivien tai kuivahkojen kankaiden välillä, kun meidän maille tätä aluetta on merkitty noin 2 kilometrin pituinen kaistale.

    Ei niillä naapureillakaan HCV-metsät  ole mitään lehtoja vaan toisella osin  tavallista MT-metsää, jossa on suurelta osin 30-40-vuotiaita alueita ja toisella nuorehkoja tai vanhoja männiköitä.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    HCV ei ainakaan suoraan lisää FSC-sertifioitua pinta-alaa. Ilmeisesti HCV:stä hakatun puun voi kuitenkin myydä FSC-mix -laadussa. Homma olisi ollut ihan ok, jos se olisi hoidettu maanomistajien kanssa yhteistyössä. Tästä prosessista ei nyt tyylipisteitä heru.

    nuori isäntä

    Timppa, täyttyykö joku näistä?

    Enemmän lahopuuta, vanhaa puustoa, eri-ikäisrakennetta? Tässä kohtaa alueet piirrelty datan mukaan, mutta kun tulee leimikoteko niin viimeistään siinä kohtaa se tarkistetaan onko aiheellinen merkintä. Eli siksi em. Kolme seikkaa kannattaa metsästä poistaa… mieluiten sekaa myös pari aukkoa…

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 809)