Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 421 - 430 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Totta: pystyyn kannattaa jättää pieniä kuusia sekä mäntyjä ja koivuja jos niitä on

    Timppa

    Ei niitä pieniä puita ole oikeaoppisesti kasvatetussa kuusikossa.  Jos on joskus ollut, niin kuuset ovat ne nitistäneet.  Sitä paitsi ne jos sattuisi olemaan pieni kuusi, niin hakkuun jälkeen se todennäköisesti kuolisi paahteeseen.  Siis ei nuuta keino kuin se, että lahopuut polttoon.

    sitolkka

    Mitäpä jos nyt istuttaisiin kannolle ja poltettaisiin rauhassa sätkä tai pari. Ja kateltas tätä tilannetta rauhassa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kuusamolainen varmaan tähän että: ”Keitetään potut.” Siinäpä sitä onkin pohtimista ostajayhtiöille että mitkä ovat sallitut hakkuut jotka eivät vaaranna luontoarvoja. Avohakkuu vaikuttaa olevan tässä se hankala asia vaikka se ei yleensä vaaranna luontoarvoja pois lukien maisema – lyhytaikaisesti.

    Timppa

    En minäkään vielä ole ajattamassa lahopuita metsistä.  Haluan ensin nähdä tilanteen ja tulkinnat.  Oma käsitys on ettei FSC hevin luovu tulkinnastaan tuon lahopuuasian osalla eivätkä metsäyhtiöt uskalla poiketa siitä.  Katsotaan kuitenkin miten käy.

    Nythän on yhdet alueet kartalla.  Varmasti tilanne päivitetään muutaman vuoden kuluttua.  Siihen on syytä varautua.  Sinne HCV-alueeseen saattaa joutua aika yllättävääkin puustoa.  Naapurissa metsäyhtiön maalle on merkitty kymmeniä hehtaareja 30-40 vuotiasta kasvatusmännikköä, jossa ei ole ainakaan lahopuuta.  Ei kannata siis lohduttautua sillä ettei nyt ole joutunut alueelle.

    sitolkka

    En usko, että metsäyhtiöiden intressissä on kovinkaan laajasti rajoittaa talousmetsiä hakkuilta. Joten uskon, että tässä on nyt paljon melua tyhjästä.

    Timppa

    Ei tietysti olekaan yhtiöiden tarkoitus rajoittaa hakkuita.  Sehän on itsestään selvä.  Eivät ne kuitenkaan uskalla toimia Suomessa muuten kuin tarkoin tuon sertin mukaan.  Sellainen käsitys minulle on tullut parin yhtiön miehen kanssa asiasta keskusteltuani.

    sitolkka

    No yhtiön miehet nyt on aluksi vähän liian varovaisia kun ei ole kokemusta tilanteesta ja asia on outo uusi. Samaa oli aikanaan metsälain kympin kanssa.

    Visakallo Visakallo

    Tämä on aivan eri asia kuin esim. metsälain kymppipykälä. Tässä ei kun ole laista kysymys, niin metsänomistaja on silloin myös lainsuojaton.

    sitolkka

    Ei aivan eri kysymys. Tulkintaahan se tämäkin on metsän ominaisuuksista. Nyt tuntuu siltä että parempi olisi mikäli mahdollisimman moni kohde olisi hcvtä vai mitä wctä se oli. Mutta kuten jo totesin parempi nyt hengittää syvään ja lähteä vaikka kalalle. Kyllä se siittä.

Esillä 10 vastausta, 421 - 430 (kaikkiaan 809)