Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 491 - 500 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • Metsuri motokuski

    Jos tuollaisen sopimuksen allekirjoittaa kun upm on laatinut niin metsänomistaja ei voi katkonnasta reklamoida ollenkaan. Vaikka sitten päätehakkuuleimikko hakattaisiin kuituun tai tukit katkotaan ihan miten sattuu. Itse en ainakaan hyväksyisi tuota uutta lausetta.

    Visakallo Visakallo

    FSC:n kautta UPM:ään on tarttunut etelä-amerikalainen, venäläinen ja kanadalainen hakkuuajattelu. Siinä on suomalainen puunmyyjä heikoilla. Hyvin ikävää ja vastenmielistä kehitystä. Moni harkitsee jo vakavasti kumppanuussopimuksen irtisanomista.

    Peal

    Kuka edes mitään kumppanuussopimusta tekee? Upm harvennus mäntykuidussa 5 euroa kuutio hinnassa perässä. Ja lisäksi nuo uudet ehdot.

     

    Perassic Park Perassic Park

    -Tuollaista toimintaa kutsutaan osto-osaamiseksi.

    Milloin myyjät oppivat?

    Ei välttämättä kannata allekirjoittaa sellaisenaan kauppalomaketta, jonka osto-organisaatio on ihan itse laatinut.

    MetsäMatti

    Vielä kerran. Luetun ymmärtäminen suositeltavaa.

    Ostaa, myydä ja hakata ovat kolme eri asiaa. Varmista, että ymmärsit tämän. Jatka lukemista vasta sitten.

    Seuraavassa kommentteja, jotka tulevat epäloogisessa järjestyksessä sitä mukaa, kun luen ketjua viime päivien ajalta.

    Useille kirjoittajille. FSC Suomi on jo pidempään toivonut metsänomistajien edustusta FSC:n työskentelyyn, ml. Suomen FSC-standardin laatiminen. MTK:ta pyydettiin myös tähän HCV-valmisteluun. MTK:lla on ollut mahdollisuus osallistua, vaikuttaa, saada tietoa. MTK ei ole kuitenkaan halunnut osallistua. Onko siis pimitetty tietoa? Onko salailtu? Onko toimittu selän takana? Mistään puun takaa asia ei ole MTK:lle tullut, toisin kuin se esittää.

    A. Jalkanen. Paliskunta voi vastustaa hakkuita. Naapuri voi vastustaa minun hakkuitani. Paliskunta tai naapuri ei voi kuitenkaan kieltää hakkuita eikä puun myyntiä. Hakkuukielto tai -rajoite jollakin aluella voi seurata ainoastaan lainsääsäädännöstä, metsälaki, luonnonsuojelulaki, vesilaki, direktiivi jne. Puun myyntikieltoa ei tietääkseni mikään säädös aseta.

    A. Jalkanen. Voi käydä maisema-arvokauppaa. Asetelma siinä on kylläkin toinen: haittaa kokeva kiinteistön haltija maksaa eikä haitan tai haittakokemuksen aiheuttaja.

    Rane2 ja moni muu. Mikään sertifiointijärjestelmä ei voi kieltää metsänomistajaa hakkaamasta metsää, määrätä käsittelemään sitä tietyllä tavalla tai myymästä puuta.

    Rane2 ja moni muu. FSC 100 % ja FSC Mix ovat kaksi eri asiaa. https://fi.fsc.org/fi-fi/yrityksille/fsc-tavaramerkin-kytt/fsc-merkki-tuotteessa

    Muuten, PEFC-merkityn tuotteen puuraaka-aineesta 70 % pitää olla PEFC-sertifioiduista metsistä. PEFC ei siis myöskään pärjää pelkällä PEFC-sertifioiduista metsistä lähtöisin olevalla puulla. Piraatti ja kuluttajan huijaustako siis, Rane2?  https://pefc.fi/yritykselle/pefc-merkki-2/

    Useille kirjoittajille. Myös PEFC:n kriteerit ovat maakohtaiset. Siis erilaiset eri maissa niin kuin FSC:nkin.

    Perassic Park. Avohakkuuvertaus oli kommentti ja vertaus Visakallon taannoiseen esimerkkiin. Löytyy jostain parin viikon takaa, jos joku jaksaa kaivaa.

    Perassic Park. Sehän sertifiointien idea nimenomaan on, että niillä halutaan vaikuttaa tuotanto- ja toimintatapoihin. Osoittaa maksajalle, että toiminta täyttää erilaisia laadullisia kriteerejä; ei käytetä lapsityövoimaa, ei kalasteta merta tyhjäksi, ei käytetä geenimuuntelua jne. Eivätkä sertifioinnit synny tyhjästä tai kenenkään kiusaksi vaan niillä on olemassa maksavien asiakkaiden markkina.

    Rane2. HCV-alueet kuuluvat FSC-standardiin ja koskevat FSC-sertifioituja metsiä. Ei siis pidä paikkaansa, että olisi jotain tiukemman kriteerin HCV-alueita jossain muualla kuin FSC-sertifioiduissa metsissä.

    Puuhalaaja. Olet ymmärtänyt, miten asia menee.

    Visakallo ja moni muu. Jos raakapuumarkkinoilla on sellaista tarjontaa, jolle löytyy kysyntämarkkinaa, sille syntyy jostain ostaja, jos sitä ei tämänhetkisissä ostajissa ole. Kenties tulee koicell tai kuicell, joka vähät välittää sertifioinneista ja ostaa mitä vaan ja mistä vaan.

    A. Jalkanen ja moni muu. Nyt kun FSC:llä on HCV:n kautta vaikutusta FSC-sertifoimattomiin metsiin, niin eiköhän ole myös niin, että PEFC:lläkin on vaikutusta sertifioimattomiin metsiin.  Ymmärtääkseni kaikki PEFC-toimijat joutuvat toimimaan PEFC:n mukaisesti myös hankkiessaan puuta sertifioimattomista metsistä. Ja jos eivät joudu, niin käytännössä toimivat. Ks. ostajien sopimusehdot.

    Rane2. Kyllä, yhdistysten pitää osoittaa, mistä niiden toimittama puu on peräisin. Myös PEFC:ssä. Yksityiset sahathan valtaosin (Sahateollisuus ry:n jäsenet) ovat mukana tässä HCV-menettelyssä.

    Monelle kirjoittajalle. Jos FSC olisi kartelli, samalla logiikalla sitä olisi vielä enemmän PEFC.

    Olen katsonut asioita niin kuin ne ovat. Politikointi, asoitten vääntely, vääristely ja salaliittoteorioiden maalailu on sitten oma lajinsa. Se ei itseäni kiinnosta.

    Suomen FSC-standardi on kenen tahansa luettavissa. Sieltä selviävät HCV-alueet ja sekin, saako hybridihaapaa kasvattaa FSC-tilalla:) https://fi.fsc.org/fi-fi/asiakirjat

     

     

     

    Visakallo Visakallo

    MetsäMatti on kieltämättä nähnyt paljon vaivaa kootessaan edellisen listan. Kumpi maksaa siitä palkaa, UPM vaiko FSC?

    Visakallo Visakallo

    MetsäMatille toinen kysymys:

    Miksi HCV:ssa meneteltiin siten kuin meneteltiin, eli tieto näistä alueista tulee viimeisenä metsänomistajille?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    ”Nyt kun FSC:llä on HCV:n kautta vaikutusta FSC-sertifoimattomiin metsiin, niin eiköhän ole myös niin, että PEFC:lläkin on vaikutusta sertifioimattomiin metsiin.”

    Varmaan näinkin – tähän osaavat parhaiten vastata sertifioimattomien metsien omistajat. PEFC:n taloudelliset vaikutukset ovat kuitenkin lievemmät, koska sen vaatimuksista lakitason yli menee vain säästöpuiden jättämisen vaatimus ja sekin sisältyy jo metsänhoitosuosituksiin (?). Onko muuta merkittävää?

    Selkeintä tietenkin olisi, jos kaikki sertifioimaton puu myös myytäisiin sellaisena, mutta käytännössä puuerien erillään pito olisi hankalaa.

     

    jees h-valta

    Kun hakkuu tehdään on käytössä aivan samat menetelmät joka palstalla, oli sitten sertifioitu tahi ei. Onhan tuo aivan selvää että vallitsevaksi käytännöksi ne tulee luonnostaan. Ainahan koneurakoija pyrkii ottamaan varman päälle ja tekee mieluummin hiukan enemmän säästävämmin kuin sertit edes määrää. Tuskin heille edes välittyy mikä on sertitilanne alettavalla palstalla. Eikä se heitä kiinnostakkaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Sertifioinnin taso on kirjattu hakkuuohjeeseen ja kuljettajat koulutettu tekemään työnsä sen edellyttämällä tavalla.  Sertifikaatti sitoo työn toteuttavia yrityksiäkin ,mikäli aikoo toimia alalla.

Esillä 10 vastausta, 491 - 500 (kaikkiaan 809)