Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 691 - 700 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Syynä kaukokartoituksen tarpeeseen lienee kaksi asiaa. Ensiksikin, puuta ostetaan käymättä palstalla ja toiseksi, että halutaan näyttää FSC:lle että homma on hanskassa, riskit on minimoitu. Jos FSC-mix tuo myyjälle sen verran lisähintaa, että jatkuva kasvatus on yhtä kannattavaa kuin avohakkuu, tämä systeemi voi olla monelle myyjälle jopa mieluinen. Ennuste: ongelmaksi muodostuu sitten se, että poimintahakkuuta ja jatkuvapeitteistä sovitellaan kohteisiin joihin se ei sovi, tulee tuulenkaatoja ja uudistumattomia vajaatuottoisia alueita.

    Visakallo Visakallo

    Tilley: ”Ja kertauksena ne HCV-kriteerithän oli:

    – leimikko on osa 20 ha yhtenäistä kriteerit täyttävää aluetta (voi olla yhteinen naapurien kanssa)

    – ”runsaspuustoinen” (väh. 300-400 m3/ha?)

    – ”runsaasti lahopuuta” (väh. 10-20 m3/ha?), esim. kumuloituneita tuulenkaatoja/lumituhoja, jolloin metsätuholaki ei ole missään vaiheessa alueen siivousta

    Onko 300-400 mottia/ha todellakin runsaspuustoinen metsä? Sehän on vasta kasvussa olevaa aivan normaalia talousmetsää. Vasta 400-600 mottinen metsä voisi joissain tapauksissa olla runsaspuustoinen.

    Puuki

    Niin, ja joku lehtikuusikko on kasvatuspuuvaiheessa ja vasta puolivälissä kiertoaikaansa kun 600 mottia voi olla hehtaarilla.

    nuori isäntä

    Niin ja aluevaatimukset olivat: aivan eteläisessä Suomessa 20ha, muualla Suomessa 50ha ja pohjoisessa 100ha (vai oliko se 70ha??). Käsittääkseni myös maasto-olosuhteet voivat muodostaa HCV alueen.

    Timppa

    Tarkoittaa siis, että, jos noiden minimimittojen kokoisella yhtenäisellä metsäalueella on joku pienempi  ehdot täyttävä HCV-alue, niin siihen sovelletaan noita rajoituksia,

    Visakallo Visakallo

    Nyt kyllä hyvin ymmärtää, miksi metsänomistajat pidettiin  HCV-asiassa pimennossa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Odotellaan kokemuksia hakkuista. Epäilen että jos alueella on minimikoko niin pienempiä ei silloin huomioida mutta alueen koko voi täyttyä useammasta tilasta.

    Tilley

    Tuli tupla errorin vuoksi. Ks. seuraava viesti.

    Tilley

    Visakallo: Siksipä viestissäni runsaspuustoinen olikin lainausmerkeissä. Toki metsäammattilaiset tietävät, että 300-400 m3/ha on ihan normaali talousmetsä. 500-600 on ehkä jo hieman poikkeava, ei sitäkään välttämättä silmällä erikoisena pidä jos puusto on pitkää, mutta mittaus saattaa tehdä mieli tarkistaa vielä kerran. Lintulan lehtikuusimetsän (ei enää Suomen alueella) 1200-1500 m3/ha varmasti näyttää jo kokeneenkin konkarin silmään runsaspuustoiselta.

    Ehkä HCV-kriteerin asetus tuohon lukemaan on tehty katsomalla Suomen päätehakkuukypsien metsien keskipuustoa 209 m3/ha, ja unohdettu että Lapissa on hieman erilaiset puustomäärät kuin Etelä-Suomessa.

    Puuki

    Aika vähän maksavat extraa puun hintaan FSC:n haitoista mo:lle. E-Ruotsissa pari euroa , pohjoisempana ei yhtään mitään. Suomessa ehkä ~ euron , en tiedä tarkemmin.  Isot sellufirmat maksaa sertifiointifirmalle ”suojelurahaa” n. 15 t/puulaaki ja ylikin /vuosi.

    Jos FSC saa ensin sertiohjeistuksensa mukaiseen kuntoon oman käyttäytymisensä ja mm. etelän maiden ja Venäjän puun hankinnan , niin sitten voisi alkaa pitää sitä riittävän uskottavana toimijana.

Esillä 10 vastausta, 691 - 700 (kaikkiaan 809)