Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • puunhalaaja

    Nyt täytyy kysyä puunhalaajalta, että olisitko itse vastaavassa tapauksessa täysin hyväksymässä käyttörajoitukset omassa metsässäsi?

    Sanotaan ensinnäkin näin, että ymmärrän erittäin hyvin sen, että tilanne koetaan epäoikeudenmukaiseksi. Kun on maalta kotoisin niin tajuaa miten tärkeää jokainen     euro voi tietyissä tilanteissa esim. maanviljelijöille olla.

    Henkilökohtaisesti minulla ei vielä ole metsää niin paljon, että puun myynnillä olisi mitään merkitystä. Toivottavasti pystyn keräämään lisää rahaa lisämaiden ostoon. Jos ja kun näin käy, tarkoitus ei ole pyrkiä maksimaaliseen tuottoon. Luulen, että FSC-sertifikaatin noudattaminen ei tulisi ongelmaksi, kun alusta asti lähtee tietyllä asenteella liikkeelle.

    Tuo esimerkkitilanne on tosi kettumainen. Kaveri on minusta tehnyt jo aika paljon, ja sitten tulee torpedona kylkeen tällainen. Mutta mutta, tässä on tietty ongelma jota olen jo useassa viestissä jo koettanut jankata. Jos tällaiset vaatimukset suojelusta tulisi valtion taholta, pitäisi heti tietenkin jokaisen tolkullisen ihmisen olla vaatimassa omistajalle kovia korvauksia. Mutta kun tämä tulee nyt markkinoilta! Osa toimijoista on kalkuloinut, että nämä vaatimukset ovat heidän liiketoiminnalle hyödyksi. En kerta kaikkiaan keksi että millä logiikalla tai oikeudella voitaisiin vaatia näistä sertifikaateista luopumista?

    tamperelainen tamperelainen

    Onkohan tämä FSC taas Suomessa viety äärimmilleen ?Mitä nyt maailmanmenoa olen seurannut,niin mitä erilaisimpia välistävetäjiä eri systeemeissä on.EU-tukien huijauksista lähtien.Suomalaisia on helpointa vedättää.Esim nuo EUn päästömääräykset oli meille ankarat,tuli Itämerelle rikkidirektiivit jne

    Olisi jännää olla kärpäsena katossa seuraamassa,kuinka joka kalikka setifikaatit täyttää vaikka leimoja oliskin

    Kieltämättä esim FSC on ollut ovelasti keksitty kiristysmenetelmä,joka luikerteli metsäfirmoihin.Aika mahtipontiset ”kamaritkin” toimijoineen

    Voimakkasta etujärjestöstä voisi olla jotakin apua esim hirvimafiaa vastaan.MTK on aika syvältä,Tiirola esim käski vain rauhoittua Hcv-asiassa

    Omat metsät siinä hyvässä tilanteessa,että ei ongelmia FSCn kanssa

    Visakallo Visakallo

    FSC / HCV jupakka pakottaa FSC:n organisaation paneutumaan omaan uskottavuuteensa jatkossa. Helposti ajatellaan, että vastakkainasettelu olisi vain metsänomistajien ja FSC:n välinen, mutta paljon merkittävämpi on loppuasiakkaiden ja FSC:n suhde. Jos joku suuri metsäyhtiön asiakas menettäisi luottamuksen FSC-sertifikaatin oikeellisuuteen, mukaan liittyy helposti muitakin ja peli on silloin FSC:n osalta pelattu.

    pihkatappi pihkatappi

    Latvakuusi kirjoitti tuolla toisessa fsc ketjussa, että Kiinaan voisi mennä tavaraa esim metsälapista. Nyt Suomen kaikki sellutehtaat ovat naimisissa fsc sertifikaatin kanssa. Uskon myös että Kiinan markkinoilla sertifikaatti on toistaiseksi merkityksetön. Siinä on puolensa, että jalostus ja tuotot jäävät kotimaisille firmoille, mutta tämä kotimaisuus tarkoittaa samalla sitä että fsc sertifikaatti määrää kohta mitä meidän kaikkien metsissä saa tehdä.

    Timppa

    Yksinkertainen kysymys.  Miten sinne HCV:hen oikein joutuu?  Ilmiantavatko metsäyhtiöt vai onko FSC:llä oma vakoiluverkosto?  Osaako joku kertoa.

    Puuki

    Eikös se tiedonkeruu ollut hoidettu yhteistyönä Tapion ja selluyhtiön kanssa. Taisi olla vielä ympäristökeskuskin mukana talkoissa. (korjatkaa paremmin tietävät, jos meni väärin) .

    Ainakin esimerkkitapauksen mukaan voi joutua sille listalle melko heppoisin perustein , kun joskus istutettu ja harvennettukin hyväkasvuinen kuusikko oli sinne merkitty . Olisiko niin , että liian komea metsä tai sitten jokin puronvarsiryteikkö on pääkriteerit joilla pääsee rajoitetun metsänkäsittelyn piiriin(?) . Voi olla tietysti vaikutusta silläkin jos ei ole vielä oikeassa sertifikaatissa mukana. Varmasti maksajia tarvitaan pitämään yllä isoa organisaatiota.

    Timppa

    Niinhän se on kuten Puuki kirjoitti Metsälehden jutun mukaan.  Kartat ovat siis metsäyhtiöillä ja metsänhoitoyhdistyksillä.  Ei kun kyselemään tutuilta, jos asia kiinnostaa.

    Jutun mukaan systeemiin pääsyyn mukaan tärkein kriteeri oli runsaspuustoisuus.  Onpa ihme tapaus.  Jos kasvattaa metsiään kunnolla, niin niiden hakkuisiin puututaan.

    pihkatappi pihkatappi

    Niinpä, muokkaus, istutus ja oikea-aikaiset toimet kuitenkin luontoarvot huomioiden ja lannoituksen jälkeen lopulta suojelu. Ei järjen hiventäkään.

    Visakallo Visakallo

    Omakohtainen kokemus on, että pelkkä runsaspuustoisuus riittää herättämään suojelutahot. Se, että metsä on täysimääräisellä tehohoidolla ojituksineen, säännöllisine harvennuksineen ja lannoituksineen saatettu runsaspuustoiseksi, ei näytä suojelua haittaavan. Ilmeisesti näitä kohteita poimitaankin vain pelkkien puustotietojen pohjalta. Tätä taustaa vasten FSC:llä ja luonnonsuojelulla ei juurikaan ole yhtymäkohtaa. FSC-sertifioituja kun voivat olla niin Etelä-Amerikan eukalyptys-plantaasit kuin Venäjän hakkaa- ja-unohda metsätkin.

    Menninkäinen

    Fsc:n keino painostaa oman sertin alle.

    Yleensä serteihin halutaan ja tehdään tarvittavat toimenpiteet että niin päästää. Nyt Fsc laittaa ulkopuolisia alueita omaan järjestelmäänsä. Rajoittaen niiden toiminta mahdollisuuksia. Homma haisee. Ja kyse ei ole siitä etteikö niitä voisi jaksossa myydä muille toimijoille.

    Sama jos kiinteistökaupassa omakotitalo alueen parhaat talot poimittaisiin kyselemättä jonkun sertin suojelun piiriin. Osa suurista välitysfirmoista ei voisi myydä niitä kohteita eteenpäin kuin omistajille huonoilla ehdoilla. Naapuri talon voisi myydä omistajalle paremmin ehdoin.

     

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 809)