Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 2,141 - 2,150 (kaikkiaan 14,352)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • mehtäukko

    ”..idätyksiä lueskellessa…” Jos/kun luonto tarjoaa luontaisetuna pienellä vaivalla valmiin kasvun, olisi tyhmyyttä olla huomioimatta sitä. Viime keväänkin runsas mä siemennys muokattuun maahan antoi loistavan lähdön. Tai koivikoihin syntyvän ku-alikasvoksen hyödyntäminen.

    Sen jälkeen menetelmä on lähes kaikilla mittareilla hyvinkin selvää.

     

    Tomperi

    Harmi ettei kukaan ole kokemuksiaan kirjannut euroissa.  Tuntuu vaan aivan järjettömältä se että metsänuudistamiskustannukset saattavat olla helposti 2000 euroa ja metsien keskimääräinen hehtaarihinta huitelee toteutuneissa kaupoissa jossakin neljän- viidentuhannen euron seutuvilla.

     

    Kurki Kurki

    Minulla on 5ha kohtalaisen rehevä turvepohjainen siemepuuaukko (siemenpuut kokoa n. 0,5m3) ojitettu muinoin 50m välein, jolle viime vuonna kaivon vajaa kilometrin uusia ojia vanhojen väliin, joissa ojamaat asettelin tasaisesti ojan molemmin puolin yhteensä 10m leveydelle oja pois lukien ja samalla varoin ojan varrella olleita vanhoja taimia. Ostin männyn siemiä viime keväänä, että kylvän siemenet ojan varsiin, mutta ei tarvinnut, sillä siemenpuut olivat tehneet tehtävänsä ja sirkkamia oli kesäkuun alussa joka paikka täynnä.Tosin onhan noista siemenpuita nurin mennyt jo puolet.

    Karhunsammalesta allekirjoitan tuon, että siinä ei siemenet idä.

    Puuki

    Onhan niitä kuluja ja tuloja laskettu euroissakin. Joskus tein exel-taulukonkin jossa voi verrata esim. jk:n metsän ja tasaikäisen istutusmetsän tuottoja ja vaihtaa oletusarvoja.  Uudistuskulut ei yleensä ole lähelläkään 2000 €/ha edes istutuksissa.

    Jovain Jovain

    Mehtäukon tavalla on toimittu ennenkin.  Aikaan 40-60 vuotta sitten jaksottainen metsänhoito oli vielä vähemmistöä. Tehtiin enemmän luontaista eli Jk metsänhoitoa. Paljon myös siemen ja suojuspuuhakkuita.

    Siihen aikaan metsät leimattiin, eli oli leimattava, että saatiin puun myyntilupa. Voidaan sanoa myös, että sen aikaisilla metsänhoidonneuvojilla ja leimausporukoilla oli metsänhoidon alkeet hallussa.

    Tehtiin paljon luontaisen uudistamisen hakkuita, mutta vain jos luontaisen uudistamisen edellytys oli olemassa. Tehtiin paljon myös taimistojen vapauttamista ja nuoren metsän hoitoa, mutta vain jos kehittyvän metsän edellytys oli olemassa. Ei tehty, jos näitä edellytyksiä ei ollut, paljon uudistettiin myös keinollisesti istuttaen tai kylväen.

    Ei toimittu niin kuin toimitaan tällä hetkellä. Tehdään siemen ja suojuspuuhakkuita, pienaukkoja ja Jk metsän perustamista lakirajoille, mutta usein ilman luontaisen uudistamisen edellytyksiä, jäädään jopa odottamaan.

    Jollain tavalla tuntuma on, että käytännön toiminnassa käsitys luontaisesta uudistamisesta on hakusessa tai siihen ei kiinnitetä riittävästi huomiota. On myös myöteisiä kokemuksia, mm. Timppa on kirjoittanut paljon mä siemenpuu-uudistamisesta.

     

     

    Jätkä

    Jatkuvassa kasvatuksessa metsästä tulee puoliväkisin kuusikko. Siinä taas kenttäkerros happamoituu ja kasvattaa karhunsammaleen, jotka yhdessä synnyttävät jääkellari-ilmiön.

    Kun tuon yhdistää harvennuksiin, joissa parhaat, järeimmät, nopeakasvuiset yksilöt poistetaan ja aletaan odottamaan aliskasvusta tukkipuumetsää, niin siihen koko surkeus tyssää.

    Meillä on opetusmetsässä ”Varoituskuusikko” -joka on yli sata vuotta kitunut (kehittynyt) aliskasvoksesta ja sen vanhimmat kuuset ovat jopa yli 170 vuotta vanhoja.

    Vertailukoeala vieressä on kasvanut viljelymateriaalista, hoidettu normien mukaan ja kasvanut moninkertaisen puumäärän, sen lisäksi laatu – ja järeys ovat omaa luokkaansa.

    Noilla koealoilla on kypsytetty tuhansia Metsäammattilaisia ja Metsäopiskelijoita niihin metodeihin, joita vielä parikymmentä vuotta sitten lakien turvin vaalittiin.

    Jo nyt on mittailtu Suomen metsien puuston kasvun pienentyneen! Eikö sen olisi pitänyt kiihtyä villiin laukkaan, jos JK – porukan teoriat olisivat totta?

    Kyllä!!!  Kasvun taittuminen johtuu jatkuvaan kasvuun / peitteelliseen metsienkäsittelyyn siirtymisestä!

    suorittava porras suorittava porras

    Kasvun taittuminen johtuu lisäksi taimikonhoitojen laiminlyönneistä ja riukuuntuvista ensiharvennuskohteista.

    Mitä luontaisen uudistamisen onnistumiseen tulee ,on ihan riittävästi tietoa siitä ,että se ei vedä vertoja keinollisen uudistamisen tuloksiin .Jos edellä mainittuja on hoidettu asianmukaisesti,ero kasvussa ja kehityksessä kymmeniä on prosentteja. Jatkuvan puolella vieläkin enemmän huonompaan suuntaan.  Ei siis mitään perusteita liputtaa jk:n puolesta. Mutta jos haluaa välttämättä hakata päätä seinään , niin siitä vaan ja kannattaa ottaa vielä vauhtia.?

     

    Tomperi

    En tiedä paljonko todellisuudessa maksaa istutus ja maanmuokkaus tarkalleen, tonnin?  Kerran tai kaksi kertaa taimikonhoito raivaussahalla, sitten jos vielä joutuu tekemään hakkuuta palvelevan raivauksen, kumpaan koriin se laitetaan, metsänuudistamiseen vai metsänhakkuuseen?  Kysyin kerran metsäasiantuntijalta, firman mieheltä että seurataanko kuviokohtaisesti kustannuksia ja kannattavuutta koko hakkuu kierron ajalta; ei seurata.

    kmo kmo

    Omat uudistamiskulut oli viimeksi n 850 e/ha. Mätästystä + ojitusmätästystä + kuusentaimet. Ojitusmätästys taisi olla vähän kalliimpaa kuin kääntömätästys.  Istutus itse tekemällä.

    Tomperi

    Onko se jatkuvaa kasvatusta jos muokkaa maan, antaa sen vesakoitua, raivaa, korjaa energiapuuta kasvattaa koivua tukkipuuksi, kasvattaa aliskasvoskuusikosta tukkipuu metsän…. Siinä sitä menis aikaa jo toistasataa vuotta ja  useampi omistaja …..

Esillä 10 vastausta, 2,141 - 2,150 (kaikkiaan 14,352)