Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 2,531 - 2,540 (kaikkiaan 14,359)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos kehityskelpoiseksi ajateltu alikasvos tai lisävaltapuusto ei kehitykään ihan odotettuun tyyliin, ollaan menetetty monta hyvää kasvuvuotta. Tamppaajat maksavat uudistamisen varmuudesta sekä muokkauksen ja jalostetun metsänviljelyaineiston tuomasta lisäkasvusta.

    Myös rehevän maaperän poimintahakattu metsä voi heinittyä ja vesoittua samaan tapaan kuin avohakkuuala kun pyritään harvassa asennossa uudistumiseen.

    Vajaatuottoisuuden korjaantuminen vain hakkaamalla on käsittääkseni erittäin harvinaista. Mieleen tulee lähinnä vain ylitiheys vajaatuottoisuuden syynä.

    mehtäukko

    Jovain…”Ei oikein riitä ymmärrystä, miksi haetaan tamppausta (työtä) vapaaehtoisesti ja ylimääräisiä kustannuksia rasitteeksi vuosikymmeniksi ja ei nähdä sen arvottoman metsän arvoa..”

    Jos viitsisit ymmärryksellä lukea metsänhoitomenetelmien perustelut eri tilanteisin, tuo Perkon heikkona hetkenä keksimän tamppauksenkin hokeminen loppuisi. Mikäli leimikkoa valmistellaan oikein ja korjuun jälkeen muokkaus-, ja uudistustyöt suoritaan ripeästi, se ei kerkeä heinittyä noin luulottelun pahaksi.

    On tainnutkin käydä niin, että mainitut ukkelit ovat toistuvasti rypeneet heinikoissa tampaten kaulaansa myöten. Painajainen ei näköjään hellitä ikinä…  🙂

    Gla Gla

    ”Tamppaajat maksavat uudistamisen varmuudesta sekä muokkauksen ja jalostetun metsänviljelyaineiston tuomasta lisäkasvusta.”

    Sekä muokatun alan helposta hoidosta verrattuna luontaiseen uudistumiseen, jossa taimet kituuttavat heinikossa ja josta niitä on vaikeampi heinäys/varhaisperkausvaiheessa löytää kuin mättäissä olevia taimia. Lisäksi ainakin minun heinittyvillä mailla luontaiset taimet ovat usein pahasti lenkoja. Ei ehkä haittaa myöhemmin, jos lenkous rajoittuu ensimmäisen puolen metrin matkalle. Harmittaa silti tällaisia kohteita perata, kun koittaa valkata suoria yksilöitä ja niistä on pulaa. Lumikin näitä tahtoo lisää kuormittaa, mikä tuskin taimen kehitystä nopeuttaa akuutin heinäysvaiheen ohi.

    Timppa

    Mikäli leimikkoa valmistellaan oikein ja korjuun jälkeen muokkaus-, ja uudistustyöt suoritaan ripeästi, se ei kerkeä heinittyä noin luulottelun pahaksi. 

    Juuri noin.  Täystiheän kuusikon hakkuun jälkeen tehty mätästys ja nopea istutus johtaa siihen, ettei heinä ennätä kasvaa kuusia haittaavasti.  Ovat kuusivuotiaina keskimäärin puolitoistametrisiä.  On tullut kokeiltua muutama kymmenen hehtaaria.  Jos metsä on harvaa, niin se heinikkö odottaa hakkuuta päästäkseen vauhtiin.  Silloin taimet ovat ongelmissa.

    Perko

    En halua pilkata mutta niillä entisillä teorioilla  on hankala lopettaa metsässä turhaa möyrimistä.  Sama toteutuu tuloksessa ellei  puun myyntihinta muutu.  Se kirottu kumulatiivinen tappio oottaa kaiken tonkimisen päälle.  Mutta ikä ei edes riitä  monella nähdä niitä seuraavia tuhoja joita yhdenlajin tasaikäisiin kasvustoihin on tulossa.   Tässä enimmäkseen olis käsiteltävä jiikoo menetelmiä mutta joukkoon tunkee jos jonkinmoista lahkeelleen kuseksijaa jotka ei edes ole alkeita opiskelleet tuosta otsikon jutusta.  Sekopäisimmät istuttelijat eivät ymmärrä sitä, että  monikerrosmetsässä on niitä 1,5 m puita ja sitä suurempia puita aina riitävästi joista riittää myyntiin  jatkuvasti nykyisen tukin hinnalla nelinkertaista tuloa siihen riukujen keruuseen verrattuna.  Eikä tarvii rahattomana anoa kemeraa  ja etsiä jostain maailmankolkasta  orjatyövoimaa korjailemaan tehtyjä typeryyksiä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Perko. Tuo kuulostaa erittäin uskottavalta – teoriassa. Jos saataisiin pöytään myös kuvat ja mittaustulokset muutamalta ajankohdalta ennen hakkuuta ja hakkuun jälkeen, uskottavuus tällä palstalla kohoaisi huimasti.

    Vai käykö sittenkin usein samoin kuin Olli Heikinheimon mittaamissa metsiköissä, että puustopääoma alenee hakkuusta toiseen, eikä tuloksia kehtaakaan julkisesti esittää? (sit. Peitsa Mikola: Harsintametsätalous)

    Jovain kertoi tuolla edellä että vajaatuottoisesta metsästä tehtiin tuottava kunnostushakkauksella. Itse opponoin vastaan, että yleensä tuo temppu ei onnistu. Kokeilisin tuota vain ylitiheässä lehtipuuvitelikossa tai valmiiksi erirakenteisessa metsässä, mutta niissäkin onnistuminen on epävarmaa.

    Perko

    Puuston arvo /ha  ( nousevassa kulmassa) on oltava oikeassa suhteessa kun haetaan taloudellista  tuottavuutta .  400m3 / ha sahatukin  säilytys metsässä ei lisää tuottavuutta.  Suraavat 70 vuotta on jotain muuta kun haroo vatukossa taimia.

    Puuki

    Kustannuslaskentaa kannattaa opetella  , jos aikoo puolustaa esim. jk:a sen paremman tuottavuuden vuoksi.  Ihan ok menetelmä, mutta vain  jos tapahtuu juuri sille menetelmälle sopivassa kohteessa (esim. puistometsät, valmis alikasvos ja oikeat kasvupaikat jne) ja luonnon olosuhteet (korjuun / tuholais- ym. tuhojen kannalta) on myös sopivat.

    Useimmat ei osaa esim. laskea päätehakkuun tulojen eroja ja korjuukulujen vaikutusta kannattavuuteen , kun tehdään avohakkuu tai  sitten jk-hakkuu.  Uudistuskuluja voidaan usein pienentää esim. luont. uudistumista hyödyntämällä. Puiden kasvua nopeuttaa sopivalla maankäsittelyllä ja jalostustaimilla.

    mehtäukko

    ”…niillä entisillä teorioilla..”

    ”…niitä seuraavia tuhoja joita yhdenlajin tasaikäisiin kasvustoihin on tulossa…”

    Tuollaista on keskustelu, kun pää on pyörällä historiallisista tamppauksista. Puupelloista höpinä on vanhojen pölyttyneiden ohjeiden kaivelua.

    R.Ranta R.Ranta

    Nopea uudistamisen edut avohakkuun jälkeen ovat päivänselviä.

    Pidän Gla arveluttavana yliopistojen huippututkijoiden vetämistä puskista kölin alta  peruskoulun oppimäärän perusteella. Silti rohkenen näin  arvella, vaikka en ole peruskoulua käynytkään.

    Mehtäukko perustaa näkemyksensä aivan oikein aiemmin tutkittuun tietoon. Tutkimuksen lähtökohta vain on aiemmin ollut puuntuotos, eikä kannattavuus.  Valtavasti on tutkittu puuntuotosta runkolukujen funktiona jne. Kuten Tahvonenkin toteaa: ”Me saamme kyllä tuloksen, että puuntuotos on korkeampi jaksollisessa kasvatuksessa. Pukkala on senkin suhteen kriittisempi, jaksollisessa pitkän tuottamattioman vaiheen johdosta. Jos katsoo koron olevan nolla, kuten Timppa asian ymmärtää, niin siinä tapauksessa puuntuotos onkin aivan perustellusti kannattavuuden synonyymi – mutta ei positiivisilla koroilla. Alaharvennuskin on toki kiistatta palvellut puuntuotosta ja kannattavuuttakin, jos korko on nolla. Jos taas korko (vastaavalla riskillä muualat saatava tuotto) on korkea, jatkuvan kasvatuksen taloudellinen paremmuus on siitä vääjäämätön seuraus.

    Koko ristiiriita kulminoituu siihen, otetaanko muualata vastaavalla riskillä saatava tuotto huomioon vaiko ei. Eli jos katsotaan tuottoa pääomalle saatavan ainoastaan metsästä, niin siitä seuraa pyrkimys puutuotoksen maksimointiin ja tämä on ollut aiempien lakienkin lähtökohta.

    Olen moneen kertaan pohtinut mistä kumpuaa kaikki se vähänkin jatkuvaan kasvatukseen viittaavan jyrkkä vastustus. Rane tuolla edellä kerookin yhden syyn. Eli pelon siitä, että avokakkuut kielletään, joka olisi eittämättä yhtä huono asia kuin aikanaan jatkuvan kasvatuksen kieltäminen.

    Olin joskus parikymppisenä itsekin, nuorena ja kokemattomana, työssä neuvontatehtävässä. (ei metsäalalla) Muistan aina isäni kommentin: ”Neuvojia pitää kyllä kuunnella, mutta neuvoista pitää osata ottaa se hyvä ja oikea ja loput jättää.” Kun ajattelen omaa tarinaani metsissä, niin kuinka erinomainen nuo neuvo on ollutkaan.

    Niinkuin  suuresti kunnioittamani Tauno Matomaki itse asiassa kuuluna jaksossa toteaa, että asiat pitää käydä omassakin päässä.

     

     

Esillä 10 vastausta, 2,531 - 2,540 (kaikkiaan 14,359)