Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 2,561 - 2,570 (kaikkiaan 14,362)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Gla Gla

    En pysy kärryillä Reiman ajatuksissa.

    Ymmärrän jatkuvan kasvatuksen jatkuvasti peitteisenä metsikkönä. Talouspuolen termein, nykyhetkestä ikuisuuteen. Jos jokaisessa hakkuussa tehdään kulloiseenkin tilanteeseen paras käsittely, jossa työkalupakissa on esim. alaharvennus tai päätehakkuu, ei voida puhua jk:sta.

    Hämmästelet, miten voin peruskoulupohjalta kyseenalaistaa jk-professorien laskelmia. Muistanko väärin, että jossain vaiheessa olimme jo samaa mieltä metsän sukkessiosta, sen johtamisesta kuusettumiseen ja kuusen taimettumisen ja taimien kasvun surkeudesta kuusten alla? Metlan mittausten mukaanhan jk-kuusikossa taimen kasvu 1,3-metriseksi kestää 30-50 vuotta. Kun ylemmän kerroksen puut kasvavat huomattavasti paremmin, seuraa tuosta vuosikymmenien mittainen tuottamaton (kassavirta) jakso eli metsän surkastuminen harsintajätemetsäksi. Ylemmät kasvaa karkuun ja poistetaan harvennuksissa, mutta alta ei ole tulossa korvaajia tilalle. Siis tilanne, josta jaksollista menetelmää moititaan, vaikka hoidetussa mt-kohteessa etelässä kassavirta käynnistyy uudistamisvaiheen jälkeen jo 25 vuoden kohdalla. Ajassa, jossa jk-taimi kasvaa n. metrin.

    Jk-professorit mallintavat puuston kasvua, mutta näihin mittauksiin peilaten siinä ei puhuta jk:sta, vaan erirakenteisen metsän kasvatuksesta sen jossain edullisemmassa kehitysvaiheessa. Minun kuvissanikaan (koivut päällä, kuuset alla) ei ole kyse jk:sta, vaan kaksijaksoisesta jaksollisesta kasvatuksesta. Koivut otetaan aikanaan päältä pois, kuuset jatkavat kasvuaan, kunnes tulee aika niiden päätehakkuulle. Sen jälkeen aukkoon viljellään uusi taimikko.

    Moneenko kattavaan koealatulokseen Tahvonen laskelmansa perustaa? Vai pohjautuuko kaikki tuollaisiin mallinnuksiin? Entä mikä oli tuoreen yliopistotason tutkimuksen informaatioarvo, jossa jaksollinen kuvio saavutti ensiharvennusvaiheen 60-vuotiaana? Näin saatiin jk kannattavaksi. Oliko kyse yliopistotason tutkimuksen sijaan politiikasta? Entä mitä tavoiteltiin Helsingin yliopiston tutkimuksella, jossa 69% kansasta vastusti avohakkuita, yhtä suuri osa hyväksyi ne ja johtopäätöksenä oli 69% vastustus avohakkuille? Tähän ei tietenkään vaikuttanut se, että tutkimuksen teki ympäristöaktivisti.

    Minusta on järkevää hoitaa metsiä tilanteen mukaan. Erirakenteisena voi metsää pari harvennuskertaa hoitaa, mutta sen jälkeen täytyy taktiikkaa muuttaa. Kun puhutaan muutamasta vuosikymmenestä, se on eri asia kuin nykyhetkestä ikuisuuteen. Ymmärrät siis ehkä nyt, miksi minulla on pokkaa kyseenalaistaa yliopistotason näkemyksiä. Ymmärrät myös sen, ettei siihen tarvita biologian tohtorin tutkintoa. Samoin sen, miten järjetöntä on puhua avohakkuukiellosta ja jatkuvasta kasvatuksesta ongelmien ratkaisuna.

     

     

    aegolius aegolius

    >mistä kumpuaa kaikki se vähänkin jatkuvaan kasvatukseen viittaavan jyrkkä vastustus.

    RR näkee palstalla edelleen jyrkkää vastustusta. Jokaisen viestin olen lukenut, mutta en näe tällaista. Jos ei näe jatkuvassa kasvatuksessa jatkuvuutta, näkee sen heikommin kannattavana, riskisempänä, hiilinielun tuhoavana tai jostain muusta syystä ei ota sitä käyttöön omissa metsissään, onko se ”jyrkkää vastustusta”? Minun mielestäni ei todellakaan. Millään tavalla en vastusta jatkuvaa kasvatusta. En vain ota sitä käyttöön koska en usko siihen. Näen sen puolesta puhuvien puheenvuoroissa lukuisia epäselvyyksiä, mikä ei ainakaan menetelmän uskottavuutta paranna. Olen myös tutustunut metsieni historiallisiin ilmakuviin 1950 -luvulta. Tuo pelkkä kuva kertoo minulle, että puuta ei ole hehtaarilla paljoa ollut. Vieläkin on yksi VT-kuvion kuusi&hieskoivumetsä jäljellä – todennäköisesti männyt harsittu aikanaan päältä pois. Kiitos ei.

    PS. Kertaakaan en ole tampannut yhtään mitään. Uudistaminen on tehty heti eikä hetken päästä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos professorit ovat erimielisiä, kuka ratkaisee riidan? Metsänomistajahan se, kun päättää metsänsä käsittelyn omien tavoitteidensa mukaan. Se mitä RR me täällä yritämme tehdä, on kertoa tämänhetkinen paras tieto eri vaihtoehtojen seurauksista päätöksentekoa varten. Kun kokemusta karttuu, tiedämme paremmin missä jk toimii ja missä ei. Jos täällä on välillä pantu jäitä hattuun,  se lienee ymmärrettävää tuota taustaa vasten?

    Puu Hastelija

    Edelleen jatkuva kasvatus, laskelmat ja arvoton puusto.

    Miksi arvostan ennemmin pääomaa ja sille vakaata,  vaikka sitten hieman matalampaa tuottoa.

    Jos ajatellaan tätä lähtötilannetta ja jatkuvan kasvatuksen taivasta, jossa 15% tuottokin on vaatimatonta. Paljonko tämä tuotto tekee korkoa korolle 15 vuodessa, jos alkupääoma on 0e? Kyllä ainakin sylin täydeltä, eihän sitä tarvitse edes laskea…

    R.Ranta R.Ranta

    En minä ole Gla lukenut noita kaikkia sinun esittämiäsi tutkijoiden kummallisuuksia, joita sinä kaivelet ja väität sen perusteella kaiken muukin olevan harhaanjohtavaa. Jos sinulla on noin vakuuttava käsitys omasta ymmärryksestäsi, niin olet aivan väärällä paikalla.

    Tahvonen on taloustieteilijä ja jos olet Gla vaivautunut kuuntelemaan edellä esitetyn linkin hänen esityksestään, jossa hän hyvin seikkaperäisesti kertoo ryhmänsä tutkimuksesta ja siitä mihin se perustuu – myös tutkimukseen liittyvistä ongelmista. En minä voi asiaa sinulle tietenkään enempää mitenkään valaista. Hän mm. juuri päinvastoin, mitä Puuki edellä esittää, että taloustieteen näkökulmasta kannattavuutta ei voi laskea lukuisilla eri tavoilla. Periaatteet ovat Tahvosella vakuuttavia. Jos ekologiset mallit ovat vajavaisia, niin niihin on panostettava. Pukkalan esityksessä on eittämättä  paljon erinomaista, järkeenkäypää asiaa, jonka kannatta otta huomioon kasvatti metsää sitten jatkuvasti tai jaksollisesti. Kaikkeen kuitenkin saa ja pitääkin suhtautua kriittisesti. Kuten edellä kirjoitin, pitää osata se hyvä ottaa ja loput jättää, eli asiat pitää käydä omassakin päässä.

    Kuten edellä kirjoitin, kaikki kulminoituu siihen, otetaanko vaihtoehtoiset tuotot huomioon vai eikö oteta. Olen todella hyvilläni siitä, että metsälain uudistamisen myötä se on nyt sallittua, joka omallakin kohdalla merkitsee taloudellisesti erittäin paljon. On tavattoman suuri ero saako seuraavat kolmekymmentä vuotta pääomalle posentin vai kuuden prosentin tuoton. Ero on viistoistakertainen jne.  Kuten edellä kirjoitin, niin koron eli vaihtoehtoisen tuoton ollessa korkea, vaihtoehtoja on vain yksi – luontaiset menetelmät. Kutsutaan sitä nyt millä nimellä tahansa. Eikä meidän tarvitse tietää tuomiopäivään saakka millä menetelmällä jatkossa toimitaan. Edes sitä ei tiedä, mikä on sallittua ja mikä ei.

    Ketkä me AJ?

    aegolius aegolius

    >On tavattoman suuri ero saako seuraavat kolmekymmentä vuotta pääomalle posentin vai kuuden prosentin tuoton

    Ymmärrän toki tämän ajatuksen, mutta miksi lapsenomainen liioittelu? Oletko oikeasti sitä mieltä, että näiden menetelmien kannattavuusero on tuo mainitsemasi ja osa professoreista ovat vaan niin tomppeleita etteivät näe näin selvää eroa?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos pitää metsästä saatavaa tuottoa liian huonona, niin ehkä rahat voi sitten sijoittaa muualle.

    ”Meillä” tarkoitan meitä kirjoittajia: Timppa, Puuki, Gla, mehtäukko jne.

    R.Ranta R.Ranta

    Se oli todellisuutta vanhan metsälain aikana, kun vaihtoehtoisia tuottoja ei voinut ottaa huomioon. En tietenkään mitään menetelmien eroa tarkoita. Mistä ihmeestä minä sellaista voisin väittää.

     

    Perko

    Eri-ikäismetsä on myyntipuuta kasvava alue.   Paljaaksi hakattu aukko on puuton.   Vain toisessa on tuotannossa puuta josta voi   myydä (60€ tukkia) seuraavan 15 vuoden aikana.    Se ala josta ei saa myyntiä tuottaa tappiota omistajalleen  siihen saakka  kunnes myynti tulo ylittää kulut eikä todennäköisesti ehdi ajoissa .  Siinä lyhennetty tuotantotalouden kurssi.
    Tätä eivät nämä ”aukko-kardinaalit” ymmärrä ovat kuin Galilein ajan kirkonmiehet 1600 luvulla maakeskeisessä maailman systeemissään.
    A .  J.  ”>me täällä yritämme tehdä, on kertoa tämänhetkinen paras tieto eri vaihtoehtojen seurauksista päätöksentekoa varten. Kun kokemusta karttuu, tiedämme paremmin missä jk toimii ja missä ei. ”    
    Mistä Te sitä kokemusta odotatte teihin puhallettavan kun ette vielä ole omaksuneet?

    aegolius aegolius

    >Siinä lyhennetty tuotantotalouden kurssi.

    Siinä on Perkon kassavirtakurssi. Tuotantotaloudella tai kannattavuuslaskelmilla ei ole tuon alkeellisen pelkän kassavirran huomioimisen kanssa mitään tekemistä. Näistä on turha keskustella, jos alkeetkaan eivät kiinnosta.

Esillä 10 vastausta, 2,561 - 2,570 (kaikkiaan 14,362)