Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 3,111 - 3,120 (kaikkiaan 14,968)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • mehtäukko

    No näin on. Millä alalla toiminta onnistaa ilman mitään panostusta jatkumoon?

    aegolius aegolius

    >jovain: jos pystyttäisiin osoittamaan, että puu ei kasva peitteisessä metsässä

    >Gla: Ihan perusasioita, että luonnossa eri lajit ovat kilpailukykyisiä eri olosuhteissa. Hämmästyttävää, että tästä on tarvetta mainita täällä

    Sanopa muuta Gla! On liian naiivia kuvitella, että edes metsänhoidon alkeet ja käsitteet olisivat Metsälehden palstan keskustelijoiden hallussa. Tämä jaksaa hämmästyttää kuukaudesta toiseen. Tähän vielä lisättynä se, että osalla kirjoittajista ei ole mielenkiintoa selvittää näitä alkeita itselleen – edes ajan kuluessa. Kirjoittaminen kuitenkin kiinnostaa.

    pikkutukki

    Mitä sanoisitte , jos olisi 60 hehtaaria metsää . Joka vuosi hehtaari enskaa,  hehtaari harvennusta ja hehtaari päätehakkuuta vai joka vuosi kolme hehtaaria jatkuvaa . Kumman kaa ?

     

    Gla Gla

    Aivan älytön esimerkki, ei noin toimi kukaan, joten epärealistisilla asetelmilla ei voi menetelmistä päätellä mitään.

    Timppa

    Entä näin?  Joka kolmas vuosi 3 ha enskaa, harvennusta ja aukkoa. yhteesä 1500 m3  tai 9 ha jatkuvaa yhteensä 900 m3.  Kumman valitsette?

    aegolius aegolius

    >Joskus 60-luvulla ei vielä ongelmaa ollut. Metsiä ei karsinoitu ei eriytetty, vaan hoidettiin samassa metsässä.

    Ainakaan monissa omissa metsissä ei kovin paljoa ole puuta ollut 50-60 -luvuilla historiallisten ilmakuvien mukaan. Linkki tulee olemaan hurjan näköinen, mutta katsotaan toimiiko…

    https://kartta.paikkatietoikkuna.fi/?zoomLevel=2&coord=300282.67523227044_6797823.130068583&mapLayers=801+100+default,3400+100+ortokuva:indeksi,90+100+default&timeseries=1997&uuid=90246d84-3958-fd8c-cb2c-2510cccca1d3&noSavedState=true&showIntro=false

     

    mehtäukko

    ”On liian naiviia kuvitella,että edes metsänhoidon alkeet ja käsitteet olisivat…” ?? Miksi tuossa oli kaikki leimattu yhtä viisaiksi!!??

    En ole sellaista havainnut.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kertauksen vuoksi Remes. Kuva aukeaa isommaksi klikkaamalla sitä.

    https://metsanomistaja.blogspot.com/2020/02/

    Tuossa tarkastelussa jk-kasvatus hävisi kasvussa ja kannattavuudessa. Tuhoja ja korjuuvaurioita ei oltu huomioitu ja oletettiin ehkä myös, että uudistuminen toimii jatkuvasti? Näitä tekijöitä ollaan nyt tuomassa mukaan laskelmiin joten tilannekuva muuttuu. Ei olla vielä sanottu viimeistä sanaa, onko se ei?

    Gla Gla

    Remes ilmeisesti viittaa pitkäaikaisilla eri-ikäiskuusikoilla 80-luvulla aloitettuihin kokeisiin. Samoista kuusikoista lienee mitattu tieto, että luontaisen taimen kasvu 1,3-metriseksi kestää 30-50 vuotta. Kun kuitenkin on saatu selville, että eri-ikäiskuusikoiden puuntuotos on vain 20% heikompi kuin tasarakenteisen, 80-luvun koealoilla on lähiaikoina odotettavissa kasvun romahdus. Olisi luonnonvastainen tilanne, että puuston kasvu säilyisi eri-ikäiskuusikossa vakaana nykyhetkestä ikuisuuteen. Tutkija ei mittaustuloksia käsitellessään tähän spekulaatioon voi kuitenkaan ryhtyä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä, mutta on esimerkiksi Sauli Valkonen Erika Roadshow -esityksissään tuonut esille: kun jk-metsän pohjapinta-ala vedetään alas, jäljelle jäävillä puilla kestää muutama vuosi vahvistaa juuristojaan ja latvuksiaan ennen kuin kasvureaktio pääsee vauhtiin. Tämä kasvua vähentävä seikka voidaan ottaa simuloinneissa huomioon.

Esillä 10 vastausta, 3,111 - 3,120 (kaikkiaan 14,968)