Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 15,038 vastausta, 144 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 tuntia, sitten jupesa toimesta.
Esillä 10 vastausta, 3,171 - 3,180 (kaikkiaan 15,038)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Puuki

    Tätä on lotrattu jo pitkin ja poikin niin pitkään, että voi olla n. 10.kerta mutta sanon vielä kerran minäkin .  (repetition est mater studiorum-sano)  . Kun menee sinne leimikon laitaan ja katsoo ensin minkälainen metsä , puusto ja kasvupaikka  on kyseessä,niin siitä voi alkaa päätellä sopivaa kasvatusmenetelmää sille kohteelle.      Kirjoituspöytälaskelmat ei aina päde, kun pitää ottaa huomioon mm. luonnontuhojen mahdollisuus, juurikääpäriski yms.    Ei siinä vaiheessa aleta miettimään, että korjattavan leimikon uudistuskulut ym. pitää laskea 80 vuoden päähän ja myyntitulot samoin diskontata sinne. Se olisi itsensä ja toisten pettämistä.

    NNA -laskelmissahan oletukset määrittää kannattavuusarvion suunnan ja lopputuloksenkin.  Mutta parempi tapa on aloittaa kannattavuuden arviointi lähtötilanteesta ja laskea todellisten muuttujien mukaisesti . Silloin tulee otetuksi mukaan esim. korjuukulujen vaikutus ja puustopääoman kulut jatkossa.  Pitää verrata  todellisia tuloja ja kuluja eikä olettaa jotain täältäikuisuuteen jatkuvien kiertoaikojen tulojen ja menojen summafunktion  arvoja , jos ne ei sovi kunnolla jo olemassa olevaan tapaukseen.

    Visakallo Visakallo

    Perko: ”Kun ei asiaa juuri ole ollut tällä palstalla, selailin äsken viikon jutut.”

    Toteutuikohan tässä se vanha totuus, että viisas opii tyhmältä enemmän kuin tyhmä viisaalta..?

    Tolopainen Tolopainen

    Harvemmin ihminen oppii virheistään mitään. Samoilla virheillä on tapana toistua, koska ei voida muuttaa niitä oikeita omia tapoja toimia. Sehän on mahdotonta, tyypillisesti ihmiset toimivat sijoitusmarkkinoilla niin, että menettävät rahaa, myydään pohjilta ja ostetaan huipulta. Kuka romahtaneita osakkeita ostaisi.

    Jovain Jovain

    Viisastelut sikseen. Ei ole syytä epäillä myöskään RR:n metsänhoitoa. Niin kuin hän on kertonut metsänhoidostaan, voisi näin päätellä. Hänen metsänhoidon tapaansa voidaan pitää vakiintuneena. On sikäli harvinaista tai voidaan pitää vielä tämän hetken metsänhoidon tilanteessa poikkeuksellisena. Sekä että sopii kuvaamaan hänen metsänhoitoaan. Käyttää molempia käytettävissä olevia metsänhoidon muotoja, ei toisiaan pois-sulkevina, vaan toisiaan täydentävinä. Ja onhan siinä se talous mukana.

    mehtäukko

    Mikäs ”viisastelu”lotraus tuo oli? Jovain on itse esitellyt omia teesejään yhtä selkokielisesti, joita rivien välistäkään tulkaten ei ole mihinkään.

    Tolopainen Tolopainen

    Se oli Jovainilta terävä huomio, että metsänhoidossa on talous mukana. Yksi  isäntä oli ennen aina tyytyväinen jyväsatoon, totesi että siemenet tuli.

    Perko

    No oli asiaa;  tuolla aiemmin havaittu, että kuvien perusteella voi tukkia myydä 15 vuoden välein parikertaa  sitten seuraa kuusen myynti. Kuvat oli  Pukkalan hakkuulta.   No niin, sen perusteella sieltä tai vastavasta metsästä  on tyttärillä tai pojilla mahdollista saada myyntituloja 45 vuodessa jo kolmekertaa plussalla ja maksaa perintöveroakin.  Kun tuota vertaa taantumukselliseen kuusenistutuksen tuottavuuteen, ero ei haittaa paljonkaan teollisuutta mutta on raakaa mo kohtaan.     Nykyiset metsät olisi monikerroksellisuuteen  paremmassa kunnossa jos olisi  annettu  kasvaa taimia metsään ja alaharvennukset olisi  hoidettu vasta tukkipuuna.   Myynti  parhaalla hinnalla  per puu ja kertaa nopeus antaa  parasta hyvinvointia  ja on hyvää metsänhoitoakin.

    Timppa

    No oli asiaa;  tuolla aiemmin havaittu, että kuvien perusteella voi tukkia myydä 15 vuoden välein parikertaa  sitten seuraa kuusen myynti. Kuvat oli  Pukkalan hakkuulta.

    Mitä sitten sen kuusen myynnin jälkeen?   Kyllä meilläkin  käytetään sellaista kasvatusketjua, että ensiharvennuksen jälkeen myydään tukkipitoista harvennuspuuta kaksi kertaa.  Pukkalan malliin verrattuna ero on siinä, että meillä metsässä on aina enemmän puuta ja kasvukin on siksi parempaa.   Erityisen hyvää se on päätehakkuuta odottavilla laatupuilla etenkin verrattuna Pukkalan lahovikaisiin alikasvuskuusiin.  Ja hyvillä siemenillä uudistettu metsä lähtee taas vielä paremmin kasvuun.

    Eikä nämä harvennuspuun hinnat kovin huonoja olleet.  Ensiharvennus viime vuonna keskimäärin 23,67 euroa/m3 ja kasvatushakkuu 39,65 euroa/m3.

     

    Perko

    Pääasia, myyjä on tyytyväinen ja tuntee onnistuneensa !   Tuohon en puutu ettei vaan pilaantuisi hyvä mieli.   Äläkä sinäkään pohdi mitä myyt 30 vuoden jälkeen se helpottaa kummasti.  Voimme kehua joka aamu jos herätään , että  jälleen ollaan voitolla!

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Minulla on Timpan kanssa samansuuntaiset kasvatusmallit. Ensiharvennuksen jälkeen mennään tukki edellä. Saadut hinnat ovat hyvin lähellä päätehakkuu hintoja, kun myydään sahoille.

Esillä 10 vastausta, 3,171 - 3,180 (kaikkiaan 15,038)