Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 3,461 - 3,470 (kaikkiaan 14,403)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain Jovain

    Niinköhän kehityskelpoiset alikasvokset avohakkuualueella tarkoittaa avohakkuuta. Sitä ainakin, jos siellä on yhtä aikaa avoa ja jatkuvaa. Vai olisiko neuvonnasta, ettei täällä kampiteta niitä, jotka sitä neuvoa jakavat?

    Visakallo Visakallo

    Eiköhän meillä lähes jokaisella ole hakkuualueita, johon on jätetty kehityskelpoista taimikkoa tai puustoa pystyyn. Niin tapahtui vanhan lain aikaan, ja niin tapahtuu nytkin. Mitä ihmeen jauhamista tällaisessa ihan perusjutussa on? Kuviorajatkin ovat aina olleet vain ohjeellisia, eli tarvittaessa niitä on muutettu. Ei nyt tehdä metsänhoidosta vaikeampaa kuin se on!

    jees h-valta

    Onhan tuo selvästi ollut havaittavissa ettei ideani ole juurikaan ottanut tuulta eikä kommentointia ole paljon esiintynyt. Visa saattaa omissaan olla noin tehnytkin mutta mitenkään yleisluontoista ei hakkuualojen ”maisemointi” ole ollut. Todennäköisesti olisimme luontovouhottajien kanssa jonkinlaisissa väleissä avohakkuiden suhteen jos sitä olisi laajemminkin ymmärretty tehdä. Siksi sitä olen yrittänyt herättää täällä keskusteluun. A.Jalkanen on sikäli lähes ainoa joka on asian huomioinut ja kommentointia jatkanut. Jovain myös. Miksi meidän pitää ennakkoraivata niin että jälkeen jää vain tyhjä pohja? Onhan puiden ympäristössä kaadettavista riittävän kaukana olevat alikasvokset aivan kelpoja kasvuun jätettäväksi. Nytkin viimeinen turvealani oli hauska istutettava. Kävi mm. tapaus että ohi pyöräili isä ja pikkupoika. Poika kysyi isältään mitä tuo setä tuossa metsässä tekee. Isä kuului vastaavan että ilmeisesti istuttaa puita, tosin en ymmärrä miksi. Eli ilmeisen riittävä puusto siinä alalla. Heilautin kättä ja vastattiinhan sieltä.

    Gla Gla

    Alikasvoksen jättämisessä aukkohakkuussa täytyy olla varovainen. Jos on selkeä alue, joka on taimettunut, sen säästämistä voi harkita. Mutta harvakseltaan kasvavien säästämisestä en hyötyä näe olevan saatavissa. Alikasvoksesta tulee etukasvuisia, jotka haittaavat vieressä kasvavia. Pahimmassa tapauksessa viereen istutetuista tulee hidaskasvuisia ja lenkoja. Tai sitten muokkauskoneen vioittamia lahoja.

    Taimettuneet alueetkin aiheuttavat reunametsävaikutusta.

    Aika loivaa tulkintaa tehdään myös, jos alikasvoksen säästämisen osalta avohakkuussa puhutaan jk:sta.

    Gla Gla

    Valokuvan keskustelun yhteydessä asia näytti olevan tuttu Jessellekin.

    jees h-valta

    Noh, ehkä minulla hiukan lipsahti jk.n puolellekkin. Jostain syystä motokuski oli jopa liiankin varovainen ja jätti jopa kuitukokoista kuusta ja koivua pystyyn. Niiden poistamisella männikön päältä tulee aika nopea tarve aivan lähivuosina. On siis kyse osalla aluetta pitkälle edenneestä suomuuntumasta jossa siis reunoilla jo kasvaa kuustakin. Mutta sinällään hiukan nauhamaisesti jätetty kuusiala on hieno yhdyssilta reunoilla kiertämään vanhemmista metsistä hakkuuaukon reunamilta kiertäen. Jopa motolla mahdollista poistaa ilman suurempaa mäntyistutusten tuhoa. On varmaan viiden vuoden tähtäimellä hakata pois kuuset ja isommat koivut. Siis kyllä Glan esimerkki tuttu juttu on. Tässä toisesta alasta kyse enkä yhtään väheksy varjostusvaikutusta. Mutta sinällään istutustaimien pieni varjostus kyllä parantaa laatua myös. Näkee jo nyt. Hentoisempioksaisia vanhojen puiden lähellä. Muuten erittäin terhakkaita kyllä. Onneksi myös hirvihäirintähelppo ala.

    jees h-valta

    Yritän jonkinlaista kuvamateriaa vaikka vielä tänään saada kuviin. Nyt vielä vain lunta hiukan roimasti ettei männyt paljon näy.

    Jovain Jovain

    Työn alle on tulossa 4 ha ensiharvennusleimikko. Koivulle istutettu tasarakenteinen, seassa on myös havupuustoa. Ohje on valtapuusto säästetään ja alta nouseva harvahko aluskuusikko säästetään, sitä ei kuitenkaan huomioida runkoluvussa. Hakkuun jälkeen raivattaan ja metsänkuvaksi on muodostumassa peitteinen myös altapäin ja metsänhoidollisesti metsän rakenteeksi on muodostumassa erirakenteinen.

    Vaihtoehto on ennakkoraivaus ja harsinta. Jaksottaisessa metsänhoidossa on paljon hyvää, pääsääntöisesti valtapuustoa säästetään, mutta kajotaan usein  myös valtapuustoon. Jopa siinä määrin, että runkolukua täydennetään alemman kehitysvaiheen puustolla. Säipäleillä, joilla ei ole taloudellista arvoa, ei myöskään metsän jatko kehityksen kannalta arvoa. Metsä on avointa altapäin ja on käytännössä hakattu pilalle.

    Ilmoitetaan kasvatushakkuuna, vaikka käytännössä on uudistushakkuuta. Samoin kuin metsän myöhemmissä kehitysvaiheissa, kun metsää poimitahakataan uudistamis tarkoituksessa lakirajoille. Ovat uudistushakkuita, eivät kasvatushakkuita, niin kuin tämän hetkisen metsänhoidon luokituksen perusteella ilmoitetaan.

    jees h-valta

    Jovainin harvennus on aivan selvä koivikossa tehtävä ensiharvennus vaikka hän sitä muuksi yrittää vääntää. Jos jokunen kuusi tuossa vaiheessa säästetään ei siitä tulevaa metsää vielä tule. Kyllä koivikko pitää saada isommaksi ja sitten alkaa alikasvoskuusia säästää. Siinähän se erirakenteisuuskin sitten tulee ja sitten ylispuuhakkuuna aikanaan koivut pois. JK.ta siitä vain ei kuusivaiheen jälkeen enää löydy. On vain monikokoinen kuusikko pelkästään. Ehkä sen saa vielä kerran harvennettua mutta sitten onkin pakollinen kuvio päätehakkuu.

    aegolius aegolius

    Olet varmaan Jovain perehtynyt jo sinulle useaan kertaan suositeltuihin metsänhoidon suosituksiin? Jos olet, miksi käsite ”kaksijaksoinen” on vieras?

    Lue nyt vaikka ainakin tämä sivu: https://metsanhoidonsuositukset.fi/fi/toimenpiteet/sekametsan-kasvatus/toteutus

    >Vaihtoehto on ennakkoraivaus ja harsinta.

    Siis kuusen poisraivaus koivikon alta? Mistä tällaisen sait edes vaihtoehdoksi?

Esillä 10 vastausta, 3,461 - 3,470 (kaikkiaan 14,403)