Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 551 - 560 (kaikkiaan 10,216)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jalapa

    Täytyy siitä huolimatta että maailmalla on viime aikoina tapahtunut paljon, todeta, että jatkuvan kasvatuksen kehittyminen vaatii täsmällisyyttä ja päättäväisyyttä, ja kannustaa kehittämään huomaamattomia haittatekijöitä.

    Jean S

    Puuki on sitä mieltä, että jatkuvassa kasvatuksessa metsät kuusettuvat. Ajatus on tavallaan oikea, koska kuusta kohti suomalainen metsä kuivimpia kankaita ja soita lukuun ottamatta tietysti menee. Mikä kliimaksivaihe se nyt sitten olikaan nimeltään.

    Toisaalta jos tehdään Timppa ja Visa, eli istutetaan vajaa parituhatta tainta hehtaarille ja hoidetaan hyvin, kuusikkoinen kliimaksi tulee viimeistään jo 65 vuoden kuluttua. Herra Planter on tuonut varsin kattavasti esiin, että muu ei monilla alueilla ole mahdollistakaan.

    Minusta kiinnostavin kysymys on se, voidaanko tätä aukon ja kliimaksivaiheen väliä pidentää esimerkiksi 150 vuoteen niin, että se on taloudellisesti kannattavaa, ja jos, niin miten metsänomistajan silloin kannattaisi toimia. Järki ainakin sanoisi, että tällaista pitkitettyä nautintoa hakevan ei pitäisi ainakaan kuusta istuttaa heti 150 vuoden kierron alkuun. Tällaisen 150 vuoden kierron ensimmäisen 80 vuoden aikana kuusen osuus voisikin olla jopa nykyistä alempi.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jean S: mielenkiintoinen ehdotus, joka mukailee luonnon omaa kiertoa, eli valopuuvaiheen jälkeen tulisi seuraava kierto kuusta. Tuo voisi onnistuakin, tuoreilla ja sitä paremmilla kankailla. Puustoa (mänty ja koivu) pitäisi ehkä kasvattaa niiden kierron lopulla tavallista harvempana jotta kuusta tulisi sekaan riittävä määrä. Kuusikierto voisi kasvaa joko erirakenteisena tai tasarakenteisena.

    Puuki

    Kuusta , mäntyä ja myös koivua voidaan kasvattaa sekapuuna kuusen kasvumailla, ellei siten hirvet sitä estä.  Mäntyä voi kasvattaa hyvin saman kiertoajan kuin kuustakin.  Koivua vähän lyhyemmän ajan.  Jatkossa voisi tehdä sitten suojuspuuhakkuun sekapuustoon  , jos halutaan kuusikon valtaavan alueen vasta 2. kiertoaikana.

    Visakallo Visakallo

    Jovain: ”Hyvin on jäänyt 60 luvulta mieleen tukin leimaus. Se oli roikinaa, kuitupuuhun lyötiin yksi leima ja tukkipuuhun kaksi leimaa ja kirveen hamara puolella ruunu päähän. Samoin juuren niskaan. Ei epäilystäkään, roikina kuului naapuriin ja usein naapurikylän puolelle. Ei niitä metsiä enää ole ja kunnon tukkimetsät ovat harvassa.”

    Kyllähähän tuota hommaa meikäkäinenkin ehti nuorena miehen alkuna tehdä jonkin verran. Sitä vain ihmettelen, että mihin ne kunnon tukkimetsät sieltä Jovainin seudulta ovat hävinneet, kun täälläpäin ne ovat niistä ajoista lisääntyneet. Tänäänkin totesin, että kahden metrin rullamitta tahtoi käydä jo lyhyeksi kun mittailin kuusien ympäryksiä 10 hehtaarin kuviolta rinnankorkeudelta. Oikein sopivaa sorvipölliä sellainen!

    Rukopiikki

    Kyllähän järeä vanha hidaskasvuinen tukkipuu esimerkiksi hirsiksi ja puusepäntöihin on käynyt vähiin. Sekun ottaa sen vähintään 200-vuotta aikaa.

    Tolopainen

    Visakallolle tiedoksi, jotta rullamittoja on viiteen metriin asti. Ei ole sen puoleen mitään kiirettä hakkuuttaa kuusikkoa.

    derHorst

    Jatkuvaan kasvatukseen keskustelu on kohtuullisen polarisoitunutta. Tai yksi-kaksi keskustelijaa sitä kannattaa ja loput vastustavat kuin piispa pirua. Itselläni ei tuohon juuri mielipidettä ole, mutta aihepiiriin kuitenkin jotakin.

    Jos kannattavuutta mittaillaan, niin jotkut mittarit sille pitää asettaa. Aikaisemmin esitetty nettonykyarvo on ihan hyvä, samoin sisäisen koron tarkastelu. Tuo on metsätalouden kannattavuuden mittaamisessa välttämätöntä, koska menot ja tulot realisoituvat ajallisesti niin etäällä toisistaan.

    Nythän meillä on kokemusta muutaman vuosikymmenen ajalta jaksollisesta kasvatuksesta. Se osataan menetelmänä varsin hyvin. Kannattavuuden mittaamista siinäkään ei ole katsottu perinteisesti tärkeäksi. Valtaosa metsänomistajista ei todellisuudessa tiedä metsätaloutensa kannattavuutta. Motit on nähty tärkeämpänä ja ne on suoraan rinnastettu kannattavuuteen, mikä ei oikeasti pidä paikkaansa.

    Jatkuvaa kasvatusta ei Suomessa osata. En tiedä olisiko siitä kasvatuskeinoksi, mutta kaikki tietotaito puutuu verrattuna jaksolliseen kasvatukseen. Suuri kiitos tuosta kuuluu Metsätutkimuslaitokselle, joka aikanaan kielsi kerettiläisenä jatkuvan kasvatuksen tutkimisenkin. Tosi nerokasta ja avarakatseista tutkimuslaitokselta!

    Jos tuota jatkuvaa kasvatusta kokeiltaisiin ja kehiteltäisiin 60-70 vuotta sopivassa mittakaavassa, niin varmaankin sitten luotettavaa vertailuakin voisi tehdä. Nythän tuo huutelu on jokaisen omaa uskon vahvistusta ja pelkoa siitä, että olisikin ollut – jos ei nyt väärässä – niin ei niin oikeassakaan.

    Onnistumiset tulevat erehdysten kautta. Siksi en lähtisi tuomitsemaan kenenkään kasvatusmetodeja, ei kai ne kenellekään ulkopuoliselle kuulu nykymetsälainkaan mukaan. Mutta vielä siitä kannattavuudesta: kun ei ole kokeiltu riittävästi, niin ei voi tietää, kumpi noista on kannattavampi ja missä olosuhteissa. Varsinkaan silloin kun kannattavuudesta puhutaan kannattavuuden oikeilla mittareilla.

    Puuki

    Kannattaahan sitä jk:takin tutkia ja mm MH on tehnytkin niitä koealueita 15000 ha alalle.  Samoin kannattaisi tutkia nykyisiä mh-suosituksia harvemman istutuksen taktiikkaa.  Pienemmät aloituskulut ja nopeampi järeytyminen tukkipuuksi.  Kuitupuuta kasvaa jo ylenmäärin  tarpeeseen nähden joten ei pitäisi senkään enää olla esteenä edullisemman kasvatustavan tutkimiselle.

    Muuuten jk:n kestokoealojen taimettumistutkimus on julkaistu muistaakseni  v. 2014 eli on sitä jotain jk-tutkimusta ollut meneillään ennenkin.    Mutta nykyinen tietämys ei riitä kertomaan että jk metsän kasvu/kiertoaika  on parempi kuin tasikäisen (kuten joissain käppyröissä  on esitetty).  Ei sovi semmonen päätelmä yhteen muiden aiempien lähes sitä vastaavien metsän kasvututkimusten kanssa. (Esim. harvennukset selvästi alle norm. kasvatustiheyksien ). Eikä käytännön esimerkkien kanssakaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Muistutan vielä ,että jaksollisella kasvatuksella on pidetty maamme kilpailukyky korkealla tasolla. Nopeat toimitukset asiakkaan toivomaa tavaraa on mahdollista aikaansaada vain jaksollisesti kasvatetuista ja suht tasajakoisista metsistä. Esim . avohakkuulta saadaan tavaraa vähintään kolminkertainen määrä aikayksikköä kohti verrattuna poimintahakkuisiin. Jos jk yleistyy , tämä kilpailuetu menetetään ja samalla lisätään ilmastokuormitusta tuotettua puukuutiota kohti. Luonnollisesti kyky maksaa puusta alenee samassa suhteessa ja kantohinnat laskevat.

Esillä 10 vastausta, 551 - 560 (kaikkiaan 10,216)