Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 14,755 vastausta, 142 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 2 tuntia sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 5,691 - 5,700 (kaikkiaan 14,755)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Gla Gla

    Reima: ”Pikaisesti vilkaistuani jokaisessa kohdassa luki, että hoidamme metsääsi metsänomistajan tavoitteiden mukaisesti.”

    Jos metsän kasvu harsinnan seurauksena surkastuu, vastaako se niitä tavoitteita, jota puheet jaksollista paremmasta tuotosta luo?

    ”Minusta avohakuu on meille jokaiselle enemmän tai vähemmän vastenmielinen tapahtuma.”

    Niin minullekin, mutta kun talousmetsää olen päättänyt kasvattaa, se vaan on kärsittävä. Aivan kuten vesisade kalastusreissulla.

    ”Minusta on aivan hyvä, ellei jopa erinomainen asia, että on metsän puustoisena pitämiseen erikoistuneita toimijoita.”

    Metsä pysyy puustoisena itsestään. Harsintahakkuilla metsä ei pysy puustoisena tai ainakin hakkuuvälit harvenee merkittävästi.

    ”Joten ymmärrän täysin niitä, jotka vierastavat avohakuuta, kuka mistäkin syystä.”

    Ei tässä ole kyse mistään avohakkuun vierastamisesta. Jos ei halua avohakkuuta, sitten ei tee sellaista. Mutta pitää ymmärtää, mitä siitä seuraa.

    ”Taloudellisessa mielessä kysymys ei todellakaan ole ongelmaton, kun kasvatusajat ovat kymmeniä vuosia.”

    Aivan, siksi metsää ei pidäkään käsitellä tavalla, joka vie siitä kasvun.

    Ennenkin on puhuttu siitä, miten metsä kehittyy, kun sinne tehdään harsintahakkuita. Jk-porukan laskelmissa on oletuksena optimitilanne, jossa on sekapuustoa kuten kuvissa, jolloin metsä kasvaa hyvin ja myös taimettuu. Mutta kuten tiedämme, kasvatuskelpoiset taimet ovat 100% kuusta. Niiden vartuttua tilanne muuttuu, eikä sekametsään perustuvat mallinnukset enää pidäkään paikkaansa. Kun puhut ajan tuomista ongelmista, mikset tartu tällaisiin ongelmiin?

    Perko

    Yläharvennus  jk metsästä ei vähennä juuri kasvua kun poistettavien puiden € tuotto  hidastuu ja  kasvu  muuttuu tilille rahana.   Jäävä puusto on   hyvässä kannattavassa kasvussa edelleen.  Gla  ei se kasvu lopu jos   ne vanhat puut poistaa. Tämänkin oon ihe nähnyt!  Petäjän taimiakin on,,, mutta hirvet !!

    aegolius aegolius

    >Yläharvennus  jk metsästä ei vähennä juuri kasvua kun poistettavien puiden € tuotto  hidastuu ja  kasvu  muuttuu tilille rahana. 

    Vaikutti niin hienolta, että laitatko vielä omat mittaustiedot tai viittauksen tutkimukseen, kiitos. Miten käy, jos jaksolliseen metsään tekee yläharvennuksen? Se varmaan tuhoutuu kerrasta ?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Otatko Perko kannattavuudessa huomioon poistettujen kasvussa hitaaksi käyneiden isojen puiden arvon sijoituksissa rahana? Silloin pitää huomioida myös avohakkuussa heti saatu suuremman rahasumman korko tuottona. Ei voi tehdä niin että sijoitukset metsän ulkopuolelle huomioidaan vain toisessa mallissa mutta toisessa ei.

    R.Ranta R.Ranta

    Kaikella kunnioituksella Timppa. Vilpitön ihailuni aktiivisuudestasi, vaikka näenkin aiheen huomattavasti monimutkaisempana ja moniulotteisempana kuin sinä. Lähtökohtammekin ovat kovin erilaiset. Sinä olet istunut valmiiseen pöytään. Minun on pitänyt rakentaa se pöytäkin.

    Surkastuu Gla. Sitä tässä on valitettavasti liikkeellä, eikä mitään mahda.

    Timppa

    RR Muistaaksemme keskustelimme harhaanjohtavasta mainonnasta.  Ei siihen kenenkään omistussuhteilla ole merkitystä.

    Minun etuni on, että on on dataa pitkältä ajalta, jolloin voi pitävästi perustella kantansa joutumatta esittämään mitään arvailuja.

    Rane

    ”Minun on pitänyt rakentaa se pöytäkin.”

    Ja oman kertomasi mukaan jaksollisella kasvatuksella.

    Metät kunnossa!

    Onko Hannun kauppaseurannassa kasvu / ha? Ei ole. Jos oikein ymmärrän peitteisen ”tehokkuus” tuloksentekomielessä perustuu nykytilaan ja tilannetta voi ylläpitää jopa muutamia vuosikymmeniä – kassavirtaa tulee ja tasearvo säilyy (puhutaan tasearvosta tässä siinä mielessä, että tilan myyntihinta pysyy korkeana, eli toisin sanoen huonosti kasvaviakin tiloja saa myytyä hyvällä hinnalla eteenpäin). Voit siis vaihtaa kasvamattoman metsän kasvavaan pääomaa muuttamatta – ja tehdä taas ostotilaan hakkuun ja myydä eteenpäin. Pääoman tuotto säilyy korkeana ja kasvu itsessään ei ole tässä ”key issue” niin kuin perinteisesti on ajateltu.

    Gla Gla

    Reima: ”Surkastuu Gla. Sitä tässä on valitettavasti liikkeellä, eikä mitään mahda.”

    Mitä tällä kertaa mahdat tarkoittaa?

    Jovain Jovain

    Juuri näin Metät kunnossa! Nykyinen metsälaki sen sallii kerman kuorinnan. Ennen aikaan metsänhoito oli säänneltyä, puustopääomat säilyivät ja myös peitteinen metsänhoito toimi sen aikaisissa metsissä. Tällä hetkellä metsänhoito on vapaata ja jättää kusymysmerkkejä.

    Väitetään jopa, että metsän uudistuminen ei ole ennakoitavissa, tällainen luonnon tapahtuma ei ole havaittavissa. Siihen aikaan kun peitteistä metsähoitoa vielä harjoitettiin. Metsää ei avattu (pienaukko) jos taimistoa ei ollut olemassa. Ei myöskään harsittu lakirajoille (vastaa suunnilleen siemen- tai suojuspuuhakkuuta), ellei metsän uudistumiselle ollut takeita. Kasvunsa päättäneet ja uusiutumattomat metsät uudistettiin avohakkuun ja viljelyn avulla.

    Kysymykseen kerman kuorinnasta, kontra metsän uudistumisen turvaamisesta. Metsä uudistuu myös luontaisesti, jos siihen halutaan panostaa ja noudatetaan tiettyjä normeja. Mutta valitettavasti metsälaki turvaa myös kerman kuorinnan. Toisaalta onhan virhe korjaavissa, ottamalla metsä uudelleen viljelyn piiriin. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että ”jokinlaisella” vesakolla ja pusikolla voidaan metsän kasvatusta jatkaa. Tai laittaa metsä kiertoon, sekin on valitettavan yleistä. Voi jättää myös korkoa kasvamaan.

    Mitä tästä voidaan oppia. Metsän uudistuminen on ennakoitavissa ja se voidaan myös lainsäädännöllä turvata.

     

     

     

Esillä 10 vastausta, 5,691 - 5,700 (kaikkiaan 14,755)