Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 5,751 - 5,760 (kaikkiaan 14,403)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • R.Ranta R.Ranta

    Minäkin oli alan tutkijoiden kansaa tekemisissä takavuosin, kun näitä asioita alettiin muuttaa ja nostaa metsätaloutta taloudellisenakin kysymyksenä esiin, sellaisena kuin taloustiede edellyttää. Enkä mietenkään voi allekirjoittaa tahallisesta harhaanjohtamisesta, vaan juuri päinvastoin. Silloisten harhaanjohtavien vallitsevien väitteiden paljastamista ja oikomista.

    Tuollaiseet väitteet puskista ovat todella härskejä ja loukkaavia.

    Timppa

    Ei kannattaisi olla kovin varma siitä, mikä on milloinkin oikea tapa. Vaikutavia tekijöitä on runsaasti ja kaiken lisäksi kyseessä vielä tuntematon tulevaisuus.

    Minä lähden kyllä, että tulevaisuudessa puun kysyntä ja hintaa kasvaa.  Se kenen metsät kasvavat parhaiten, korjaa isoimman potin.   Nyt sen potin alkupanos on ilmainen.  Kannattaa panostaa.

    aegolius aegolius

    >Enkä mietenkään voi allekirjoittaa tahallisesta harhaanjohtamisesta, vaan juuri päinvastoin. 

    Ei Sinun tarvitsekaan mitään allekirjoittaa. Tässä asiassa ei ole kuitenkaan enää epäselvää kuin tahallisuuden osuus ja siinä oletan alan osaamistason osoittavan tahallisuuden. Vahingossa tuota ei mielestäni professori voi tehdä.

    Jos olen mielestäsi härski, niin sitten olen. Voin ottaa sinullekin näitä esimerkkejä, vaikka yksi kerrallaan, mutta keskustelu kanssasi RR on todettu lähes mahdottomaksi. Et nytkään ottanut mitään kantaa uuden palstan ostamiseen, yhden hakkuun tekemiseen ja lopputuloksen esittämiseen jk-mainoksena. Et selvästi pysty kriittiseen ajatteluun.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Huh alkaa keskustelu lämmetä… Ilman muuta metsänkasvatus on taloudellinen kysymys. Siitä on annettava tunnustus toisinajattelijoille, että ovat saaneet tarvittavat muutokset ja vapaudet aikaan (etunenässä siis Erkki Lähde & kumpp., Timot ja Reima). Nyt ei pidä viedä niitä vapauksia väittämällä, että pitäisi siirtyä metsissä pääosin jatkuvapeitteiseen malliin! Monet ekologit, suojelujärjestöt, yksi puoluekin ja kaiken kukkuraksi harhaan johdettu EU:n komissiokin ovat nyt ajamassa asiaa voimalla. Kun se ei ole aina edes taloudellisesti paras vaihtoehto, eikä etenkään kun kaikki muut seikat huomioidaan.

    R.Ranta R.Ranta

    Täytyy todeta kuten taannoin eräs rakennusurakoitsija, kun häntä arvosteltiin siitä, että kaikki ei nyt oltu tehty aivan viimeisen päälle. Hän totesi, että eihän hänkään mikä Jumala ole, joka kaikki tietää.

    En Timppa nyt oikein mietenkään  voi allekirjoittaa sinun näkemystäsi esim. siitä, että pitää ottaa aina huomioon koko metsätila, eikä vain yhtä kuviota. Aika erikoinen teoria, jossa kannattavuus vain yhden kuvion omaavalla on erilainen, kuin useampien kuvioiden omistajalla. Yksi iso kuvio voi päinvastoin olla etu, kun käsittelykuvio on iso. Joskus aiemminhan oli paperisen metsäsuunnitelman takakannessa kuva optimaalisesta kuvioiden ikäjakaumasta ja alla teksti. Saat parhaan tuoton metsistäsi, kun ikäjaukauma metsissäsi on kaavion mukainen. Täyttä hölynpölyä!

    aegolius aegolius

    Hyvin aktiivisesti näytät RR kritisoivan minua härskiksi puskasta huutelijaksi, mutta itse vältät kuin ruttoa ottamasta kantaa esimerkiksi tuohon minun palstanostamisajatukseen ja siitä jk-myönteisen esimerkin laatimiseen. Kyllä vai ei RR, onko tuo kertomani esimerkki mielestäsi korkean moraalin toimintaa vai tyypillistä markkinointia, jossa ei suoraan valehdella, mutta annetaan täysin väärä kuva todellisuudesta (eli johdetaan harhaan)?

    Puuki

    ”Saat parhaan tuoton kun metsäsi on ns. normaalimetsä” oli tosiaankin hölynpölyä, jos siihen normaalimetsään ei ollut tilalla mahdollisuutta eikä järkevää metsien rakenteen tms syyn takia pyrkiä .    Yhtä idioottimaista on nykyään kertoa miten pelkästään paljaan maan arvon määrittäminen kertoisi jonkin metsätilan  tämänhetkisen ja tulevan kannattavuuden parantamiseen parhaan välineen.  ”Päätehakkuutulo kuuluu teoriassa edellisen sukupolven tuloihin joten ei huomioida” . Melkoista paikkansapitämätöntä sheissea. Mutta kukin tavallaan koettaa pärjätä kovenevassa  kilpailussa mo:n hiluista.

    Jk:han on ihan hyvä ja tervetullut lisä entisten metsänhoidon tapojen lisäksi mutta menee osin piloille ylioptimististen väittämien ja usein muunneltua totuutta sis. laskelmien takia.   Vaarana on hyvien mh-tapojen kielto huonoimmassa tapauksessa ja huonompien suosiminen niille sopimattomissa kohteissa.   Se olisi liian  kallista niin kansantaloudellisesti kuin mo:n ja luonnon kannaltakin katsottuna.  (Mm. hiilitaseen ja fossiilisten raaka-aineiden käytön korvaamisen kannalta.)

    PS enimmäkseen meillä on ne kusiaisen valtuuvet kuten V. Huovinen  on joskus asian  ilmaissut.  Silti jotain pientä voi aina koettaa tehdä  pienissä ympyröissäkin isojen poikien rattaissa hiekkana rajoittamassa mielivaltaa ja älyttömyyksiä , jos ei muuta.

    R.Ranta R.Ranta

    En millään muotoa väitä AJ, että minun tekemisilläni olisi ollut jotakin vaikutusta muutokseen, vaikka innolla taannoin mukana olinkin. Mitä nyt hakkuuoikeudesta käytiin kaikki oikeusasteet ja jo prosessin aikana säädökset muuttuivat huomattavasti. Samaan aikaan oli kantelu oikeusasiamiehelle, ministerön päätöksen perustuslain vastaisuuden vuoksi. Uusi perustuslaki olisi edellyttänyt eduskunnan päätöstä, eikä vain kolmen ämmän päätöstä. Jatkuva kasvatus ei ollut agendallani ja Timojen enkä Erkkien kanssa en ole ollut henkilökohtaisesti tekemisissä.

    Omasta mielestäni en oikein aegolius muuhun pystykään kuin kriittiseen ajatteluun ja lisänä vielä virkamieskammo. Perua aiemmilta sukupolvilta. ”Rumaa ja vähä”. Tuo ei mikään mukava seuralainen. Vähän kuin Linkolalla – ”kun matkaat tuonelaan, lipuu purtesi viimein myötävirtaan.”

    Visakallo Visakallo

    Reima Ranta: ”Joskus aiemminhan oli paperisen metsäsuunnitelman takakannessa kuva optimaalisesta kuvioiden ikäjakaumasta ja alla teksti. Saat parhaan tuoton metsistäsi, kun ikäjaukauma metsissäsi on kaavion mukainen. Täyttä hölynpölyä!”

    Hieman kaipaisin Reimalta perustelua, miksi optimaalinen ikkäluokkajakautuma on mielestäsi täyttä hölynpölyä? Ainakin minulla ja varmasti monella muullakin juuri se on taannut jaksollisessa metsänkasvatuksessa jk:n edut ilman sen haittapuolia. On saatu puukauppojen tukkiprosentit ylös, ja kaupantekijäisinä vielä  tasainen kassavirtakin. Voiko yrittäjä enempää yritykseltään toivoa?

    Perko

    Mie  toistan A J : lle ad hominem haitasta , jos nyt ei tuuli tai yölintu veisi. En  enempää vakuuttava kuin parivuotta sitten lähetin tietoja ja kuvia niin niistä  suositteli  Timppa  ties’mitä virkaa miulle  ja   ja muut ukot säesti. Tää on fakta!

    Olen nähnyt ihe käytännössä  ja oppinut sovellukset  kuinka  metsänomistajan  mahdollisuudet  voi  muuttaa paremmin kannattavaksi.  Tällä palstalla ;  jk käytännössä ei saa siitä kertoa kun  joku ääliö poistaa sen.   Poistin  kuvat ja datan. Ne ei sopinee silloiseen ajatteluunne.

    Sano nyt A J. miten, miksi vielä pitäisi hyvitellä kun vastaukset ovat olleet pelkkää räksytystä?

Esillä 10 vastausta, 5,751 - 5,760 (kaikkiaan 14,403)