Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 5,761 - 5,770 (kaikkiaan 10,232)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Mie  toistan A J : lle ad hominem haitasta , jos nyt ei tuuli tai yölintu veisi. En  enempää vakuuttava kuin parivuotta sitten lähetin tietoja ja kuvia niin niistä  suositteli  Timppa  ties’mitä virkaa miulle  ja   ja muut ukot säesti. Tää on fakta!

    Olen nähnyt ihe käytännössä  ja oppinut sovellukset  kuinka  metsänomistajan  mahdollisuudet  voi  muuttaa paremmin kannattavaksi.  Tällä palstalla ;  jk käytännössä ei saa siitä kertoa kun  joku ääliö poistaa sen.   Poistin  kuvat ja datan. Ne ei sopinee silloiseen ajatteluunne.

    Sano nyt A J. miten, miksi vielä pitäisi hyvitellä kun vastaukset ovat olleet pelkkää räksytystä?

    Puuki

    ”Jk- käytännössä” on kerrottu jo moniaita sivuja juuri siitä; myös sen ongelmallisuudesta monessa kohtaa.   Perkokin sopii sinne sekaan oman metsänsä kerronnasta mutta elä tyrkytä teoriassa hyvää menetelmää parhaaksi joka paikkaan sopivana, kun se ei sitä  ole.

    Timppa

    On  itsestään selvää, ettei metsän kokonaiskasvuun vaikuta se kasvatetaanko metsää suuremmissa tai pienemmissä lohkoissa (jos reunametsän vaikutus unohdetaan)  Kyse on vaan siitä kuka ne kasvun hedelmät hyödyntää.

    Nythän vielä hakkaamme aukoiksi pääosin edellisten polvien tavalla tai toisella käsittelemiä metsiä.  Kyse on siitä, millainen metsä jää itse kunkin jälkeen.  Ollaanko hyödynnetty se kasvu, mutta jätetty jälkeen kasvussaan taantuva metsä.  Näin ovat esi-isät pariin kertaan tehneet.  Ensimmäinen keissi alkoi 1750 lähtien, kun lisääntyvä asutus tarvitsi  elääkseen kaskimaita.  Toinen alkoi 1860-luvulla, kun viimeiset vielä hakkaamattomat metsät uitettiin jokisuihen sahojen raameihin.

    Metsien puuvarat hupenivat ja olivat suurelta osin vähäarvoista lehtipuuta.  Metsien tasearvo ja tuotto romahtivat.  Metsätalous oli tasearvolla mitattuna tappiollista.  Muuhun ei silloin ollut mahdollista ja suomalaiset osasivat muuttaa metsistä keräämänsä pääoman hyödyllisiin tarkoituksiin.  Kaskikaudella väkiluvun kasvattamiseen ja myöhemmin teollistumiseen ja koulutukseen.

    Nyt meillä on ensimmäisen kerran mahdollisuus käsitellä metsiä kestävästi.  Siis hakata kasvua ja huolehtia, että metsä kasvaa seuraavaan päätehakkuuseen vähintään yhtä yhtä hyvin kuin kaadettu metsä, jos ollaan tehty aukko.  Kaikkeen tähän on teknologia ja resurssit.  Vähän karrikoidusti voi sanoa,  että laskun metsänviljelystä maksaa sellua ostava kiinalainen.  En siis ymmärrä mitään prosenttilaskuja, kun tuntemattomia ovat puun ja rahan hinta.  Jos yritetään vippaskonsteja, niin syödään tasearvoa ja silloin metsätalous kannattaa huonosti.

    Perko

    Kyse on  kannattavuudesta  silloin kun on jk käytössä.  Puukilla on jo  hyvä alku. Totta tuokin ei joka paikkaan esim  aukko on epävarma tai lie huonoin.   —— Tauko , verkot puotetaan veteen —–

    PS,  Tarkoitin  myös suuret  aukot, istutukset ja samansuuruiset ryteiköt.  Tappiota tulloo!

    Puuki

    Itelläs voi olla hyvä alku jo hahmottumassa (toivon mukaan) mutta sen myöntämiseen  et vielä pysty.

    Pienaukoista luin erään tutkimuksen jossa oli verrattu pieniä n. 85, 170 ja 350 neliön ja 0,25 – 0,35 ha:n aukkoja ja niiden käsittelyjen vaikutusta luont. taimettumiseen.   Pienimmät ympyräaukot taimettui parhaiten ja isommat heikoiten, eli ei juuri ollenkaan.   Pienaukkojen muokkaaminen heikensi taimettumista lisää.           Rehevimmillä kohteilla taimettumista ei tapahdu pienaukoissa käytännösssä ollenkaan, jos ei ole taimet jo valmiina, se on huomattu monessa kohtaa.

    Timppa

    Ainakin minulla ja varmasti monella muullakin juuri se on taannut jaksollisessa metsänkasvatuksessa jk:n edut ilman sen haittapuolia. On saatu puukauppojen tukkiprosentit ylös, ja kaupantekijäisinä vielä  tasainen kassavirtakin. Voiko yrittäjä enempää yritykseltään toivoa?

    Juuri näin.  Nykyään on mukava myydä koko setti yhtä aikaa. Siis uudistushakkuun kyljessä kohtuullinen määrä harvennusta, joista ainakin joskus saa tosi hyvän hinnan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Sitä samaa se jatkuva kasvattajakin kai yrittää: korkeaa tukkiprosenttia ja tasaista kassavirtaa. Kuitenkin nähdäkseni suuremmalla riskillä, joten tuotonkin on oltava suurempi.

    Perko voisi esittää esimerkkejä toteutuneista puukaupoista, eli määrät, kantohinnat, tukkiprosentit jne. ja jos on samasta metsiköstä useampi perättäinen hakkuu niin aina mielenkiintoisempaa. Tällaista tietoa ei paljoa ole.

    Husq165R

    Vaikka tiettyjä kirjoittajia näköjään kuuluukin yrittää kurmoottaa, niin jotain kohtuutta voisi harkita.

    Saat parhaan tuoton metsistäsi, kun ikäjaukauma metsissäsi on kaavion mukainen. Täyttä hölynpölyä!”

    No onhan se hölynpölyä. Ja että ikäjakauma vaikuttaa tukiprosenttiin, no jopas.

    Kuvitellaan että henkilö X (25v) saa perinnöksi hakkuukypsää tukkimetsää 5 ha. Puun hinta ennätyskorkealla ja ensiasunnon ostaminen käsillä, pankki haluaa kovaa korkoa. Ei hakata, koska ikäluokkajakauma.

    Jatkan vielä jälkeenpäin. Olen osakkaana kuolinpesässä. Kp:n metsäpalstastan pinta-alasta ehkä 20% harvennettiin toiseen kertaan. Loput 80% pinta-alasta eri kokoista taimikkoa. Ostin vierestä saman suvun, jo heidän kuolinpesiensä jälkeen jaettuja taimikkovaltaisia tiloja omasta mielestäni minulle edulliseen hintaan. Suurella todennäköisyydellä 5v sisällä alkuperäinen kuolinpesä lakkaa olemasta ja muodostuvasta kokonaisuudesta (3 tilaa) enää pari prosenttia on ”isoa” metsää. Siirrän tilan perilliselleni n. 25-30 v. kuluttua. Toivottavasti ottaa vastaan ilman suurempaa harmitusta, vaikka kehitysluokat on (edelleen) epätasaiset.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Aivan. Ikäluokkajakaumalla pyritään tasaisiin tuloihin eikä siihen pyrkiminen ole järkevää pienillä pinta-aloilla. Muutama kymmenen hehtaaria pitäisi ainakin olla. Isommalla tilalla se voi puoltaa paikkaansa: jos metsänhoitotöitä halutaan tehdä itse, voi olla mukavampi kun ne tulevat tasaisesti pienissä erissä. Ikäjakauman estämättä voi tietenkin hyödyntää kohdalle osuvat hyvät suhdanteet (kuten juuri nyt) ja hakata kerralla enemmän.

    Timppa

    Kyllä harvennupuustakin saa rahaa.  Tänä vuonna hakkuutulosta tuli 30 % harvennuksilta.

    Tuo korkeasta tukkiprosentista puhuminen on  jatkuvaa kasvatusta markkinoivien hämäystä.  Ensiksikin se ei ole niin korkea, kuin jaksollisen metsässä.  Toisekseen niitä tukkipuita on vähemmän ja siis pienempiä.  Ja sitten vielä tuo, että myös kuitupuusta tulee rahaa jää täysin mainospuheissa unholaan.

Esillä 10 vastausta, 5,761 - 5,770 (kaikkiaan 10,232)