Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 621 - 630 (kaikkiaan 10,093)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Rane

    Reimallahan olisi olemassa tarkat NNA-laskelmat jotka osoittavat että jaksollinen kasvatus on kannattavampaa kuin jatkuva.Kunhan hän toimiutuu ne esittelemään niin ratkeaa lopullisesti kumpi on parempi.

    mehtäukko

    Visakallon päätelmät ovat hyvin arkijärjellä ymmärrettäviä ja luulempa suuren enemmistön ”tunnustamatta tietoisuuttaan” noin työskentelevän.

    Ja se riittää vallan hyvin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jean S:n kasvatusketju voi onnistua ellei alueella ole hirviä ja syntyy monimuotoinen sekametsä. Mutta vaatii ehdottomasti jonkinlaisen muokkauksen muuten ei luontainen koivu välttämättä tule. Lisäksi lakivalvoja voi tulla kysymään että miksi noin vähän mäntyä istutit ja niistä tulee paksuoksaisia. Alkutiheys voi olla lehtikuusen tapauksessa alempi mutta sillä on heikot markkinat. Kuten näette, metsänhoidon päätöksenteko ei ole aina yksinkertaista. Innovatiivinen malli mutta meneekö jatkoon?

    Planterin kuvan metsä oli puolukkatyypin kangas? Kasvaako kuusi riittävästi? Ehkä juuri ja juuri perusteltua pahalla hirvialueella, mutta lasku kasvutappiosta kuuluisi alueen hirvipäättäjille jotka syövät salaa pöydässäsi. Mustikkatyypillä kyllä voi jättää alikasvoskuuset jatkoon kuten koivikonkin alla kasvavat.

    Perko

    Tutkimuslaitoksen kokeista T. Pukkala

    ”Toisissa kokeissa taas jatkuva kasvatus on aloitettu varttuneesta melko tasaikäisestä metsiköstä, jossa ei ole pienpuustoa. Näissä metsiköistä kestää monia vuosikymmeniä, ennen kuin metsikköön syntyy uusi hyväkasvuinen 15–20 sentin läpimittaluokka. Kokeet antavat arvokasta tietoa siitä, miten jatkuvaa kasvatusta ei pidä toteuttaa, jos tavoitellaan maksimaalista puuntuotosta.

    Virhepäätelmien vaara on suuri myös silloin, kun jatkuvan kasvatuksen tilavuuskasvua verrataan tasaikäismetsän harvennusvaiheen kasvuun. Tässä vaiheessa tasaikäismetsän kasvu voikin olla parempi, mutta se ei tarkoita, että kasvu olisi parempi kiertoajan mittaisena aikana. ”

    5
    Perko tex: Tuossa kuvasta näkee käyrien alapuolinen pinta-ala on kasvua kun laskee erotuksen niin on selkeät erot.  Pitää huomata tässä on kyse kasvusta ei tuottavuudesta.

    Rane

    Pukkalan käyristä huolimatta hänen jatkuvan kasvatuksen yrityksensä Arvometsä on täälläpäin siirtynyt jaksolliseen kasvatukseen.Siemenpuuasentoon hakkuuta ja normaaleja ensiharvennuksia.Miksi?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Rane: ne voivat olla järkeviä alkutoimia siirryttäessä tasarakenteisesta mallista kohti erirakenteista. Pukkalan ”vapaan kasvatuksen” mallia noudattavat.

    Perko

    Ranen pitää kysyä sitä Pukkalalta.  Mie en tunne tapausta.

    Berza

    Ehkäpä juuri siksi, mitä Perkon kirjoituksessa lukee tasaikäisen metsän kehityksestä jatkuvassa kasvatuksessa.

    Mitenkähän valtion karuilla kankailla sitten tuo onnistuisi ?

    Rane

    Anneli on todennäköisesti jäljillä.Kuten tiedämme jatkuva kasvatus kannattaa hyvin kun on jaksollisesti kasvatettuja metsiä joihin voi tehdä yläharvennuksia/harsintahakkuita.Eli  sen jälkeen kannattaa tehdä päätehakkuu ja kasvattaa uutta jaksollista metsää johon voi kierron lopulla taas ruveta tekemään harsintahakkuuta?

    Perko

    Sehän tässä on hienoa kun voi toteuttaa mikä hyvälle  tuntuu ja palkitsee himoja.

Esillä 10 vastausta, 621 - 630 (kaikkiaan 10,093)