Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 6,301 - 6,310 (kaikkiaan 14,464)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä näin. Minulla olikin tuossa aivan tarkoituksella kaksi ilmaisua: sopiviin kohteisiin ja lähitulevaisuudessa. Tämä piti sisällään sen että jätettävät puut ovat elinvoimaisia ja niitä on riittävästi. Jos puut eivät kasva tai tuuli painaa ne nurin, sitten vedetään sileäksi ja viljellään. Lisävaltapuu tai kuitupuu kasvaa lähivuosina enemmän kuin pikkutaimi.

    Timppa

    Kannattaa taas kerran muistaa, että aukon viereen jäävät parhaat puut kasvamaan.  Sen sijaan poimintahakkuissa ne poistetaan.

    Valtapuu metsässä  ja taimi aukossa kasvavat paremmin kuin lisävaltapuu tai kuitupuu ja taimi metsässä.

    Teollisuus tarvitsee kuitenkin tietyn määrän puuta.

    Tomperi

    Löytyykö montakin metsittymätöntä hehtaaria joka olisi puustoton kolomekymmentä vuotta hakkuusta, napapiirin alapuolelta?

     

    Per Ä Reikäs

    Sanos kuule muuta, minullakin just eräs tila lohko, jossa kolme vuotta sitten viellä nautakarja laudunsi ja jo nyt pukkaa kovasti koivuja läpeensä kivisestä kari maasta, ilman mitään kauvureiden tonkimisia, ihan luonto ottaa omansa takaisin

    Berza

    Kolmekymmentä vuotta on turhan pitkä aika odottaa taimikon nousua. Kyllähän hieskoivikko lopulta nousee lähes joka paikkaan.

    Tuosta karjan laiduntamisesta on toisenlainenkin kokemus. Kotitilallani on vanha kaikenlaisten kotieläinten laidun kuvio. Sitä on yritetty taimettaa, huonolla menestyksellä. Taimet kituvat ja osa kuolleetkin. Onkohan karjan virtsa syynä, vai onko maa tiivistynyt liikaa ?

    Siihen ei ole noussut se hieskoivikkokaan, vaikka karjanpito on loppunut 50 v sitten.

    Per Ä Reikäs

    Onko luku taito heikko?

    3 vuotta, ole 30 vuotta

    Berza

    Tomperi

    Löytyykö montakin metsittymätöntä hehtaaria joka olisi puustoton kolomekymmentä vuotta hakkuusta, napapiirin alapuolelta?

    Per Ä Reikäs

    Onko luku taito heikko?

    3 vuotta, ole 30 vuotta

    Taitaa herralla olla kirjoitustaitokin heikko lukutaidon lisäksi 🙂

    Per Ä Reikäs

    Ensin useinkin pajukko, joka puhdistaa maaperää ja site koivu, kohta jo kuusta ja muutama mäntykin siit se lähtee, ellei joku uuno raivaile ja kaivele

    Ja jos maaperä puustoa ota, niin ei se ihmis avuinkaan, ilman lannoitus apuja sitä ota, kitu maa ei kasva mitään koskaan ainakaan järkevästi toimien. Pakottaen saa, kuka maksaa tyhjästä, kasvakoon keto kukkia joutavat

    Per Ä Reikäs

    Reilu kuusi hehtaaria löytyy täysin tuottamatonta avo nevaa, en ees yritä pakottaa sitäkään kasvamaan, jätän suosista Herran haltuun ja nyky päivänä suotavaakin

    Puuki

    Berzan karjalaidun lienee ylimääräsen lannotuksen takia jäänyt metsittymättä.  Tiivistynyt maaperäkin ottaa taimia jossain vaiheessa,  mutta jos on ravinnetasapaino ihan pielessä, niin ei onnistu.

    Myös havupuumetsiköiden lisävaltapuut saattaa kasvaa tuoton kannalta erittäin hyvin, jos metsää on hoidettu kunnolla taimikosta lähtien.   Kun harvennukselta saa jo hyvin tukkipuista euroja, niin silloin  tulon aikaistuminen ja jäävän puuston hyvä arvokasvu lisää kiertoajan puun kasvatuksen kannattavuutta.

Esillä 10 vastausta, 6,301 - 6,310 (kaikkiaan 14,464)