Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 9,901 - 9,910 (kaikkiaan 10,238)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Timppa

    Vaikka hirvet eivät ohjaa puulajivalintaa, niin ne aiheuttavat joissakin tapauksissa sen, että reheville pohjille ei kuusen lisäksi synny luontaisesti koivua ja mäntyä.

    Noin 40 vuotta sitten kuusella uudistetuilla kohteilla saattaa olla täydellinen sekametsä, mutta 25 vuotta sitten uudistetuista etenkin  koivut puuttuivat ja 20 vuotta sitten uudistetuista osin männytkin.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Yksi asia on nämä Kärkkäisenkin esille tuomat koivujen hävittämiset paljon ennen päätehakkuu vaihetta. Ettei vain tulisi yhtään raivattavaa. Aika vähän selviää päätehakkuuseen rauduskoivua ylipäätään. Ja sitten niitä kuitenkin pitäisi muutama olla lähettyvillä. Kuusikoissa ei ole siedetty yhtään koivuja ja sitten se näkyy kun niitä haluttaisiinkin.

    Makarov

    Juuri tätä tarkoitan minkä Timppa pukee sanoiksi. Omat perustetut taimikot ovat pitkälle aikalailla puhtaita havutaimikoita ja nykyään käytän sekaistutusta siellä missä se on järkevää. Osto palstoilla taas on aika paljon tullut vastaan huonosti perustettuja taimikoita joista saisi hyviä sekametsiä mutta kun se on monesti mahdotonta hirvituhojen takia. Kuten tässä missä eilen raivasin niin melkein jää pelkkää kuusta. Kertonee että on järkevää perustaa pelkkiä havutaimikoita ja raivata kaikki lehtipuu pois kun jättää lehtipuita ja sillä houkutella hirvet jotka sitten syövät männytkin. Elikkä jatkanen nykyisellä systeemillä kun se on vaikuttaa varmimmalta.

    Visakallo Visakallo

    On ollut positiivista nähdä, että palstalla on nykyisin yhä enemmän niitä, joilla on aivan realistiset ja käytännönläheiset näkemykset metsien hoitoon. Aika paljon kun on ollut niitäkin, joilla vastaavia näkemyksiä ei syystä tai toisesta ole.

    Metsuri motokuski

    Tuo on kyllä totta. Onhan myös hoitosuosituksetkin muuttuneet vuosien saatossa. Hyvin on palstalaiset ottaneet ohjeet omakseen.

    Timppa

    Mm näin kirjoitettiin Keskusmetsäseura Tapion vuosikirjassa 1913:

    Metsän kylvö ja istutus vaatii kyllä työtä ja vähän rahaakin, mutta pääoman sijoitus metsätalouteen on varma, sillä metsä kasvaa hyvinä ja huonoinakin vuosina ja antaa sadon, jonka arvo yhä nousee ja enin juuri missä viljelys on enin levinnyt.

    Kirjoittaja oli Nils Thome.  Otsikko oli Metsän kasvatus, yksi aikamme varmimmista rahan sijoittamistavoista.

    Metsuri motokuski

    Niinpä.  Eipä tuo ole miksikään muuttunut. Jokainen sukupolvi yrittää vain keksiä jotain uutta noinkin yksinkertaisesta asiasta kuin metsänhoito.

    Makarov

    Joo kyllä se metsänhoito on keksitty jo aikaa sitten eihän se vaikeaa ole. Kyse on pitkälti yksityiskohtien osaamisesta. Omalla kohdalla pidän kovempana temppuna metsien ostamista lainarahalla niin että elän niillä tänä päivänä perheeni kanssa tyytyväistä elämää. Metsien osto se sitä suunnittelua on vaatinut rahoituskuvioiden ja oikeanlaisiin metsien tarttumisen suhteen. Lähinnä että niistä on pystynyt rakentamaan kokonaisuuden jolla pärjää nyt ja tulevaisuudessa.

    Perko

    Tamppaajat valtaa palstaa eikö  aukonhoito sivut riitä?  Joku  selvitti  Keski-Euroopan metsätkin niin sinne kuuluu kuitenkin muutakin  kuin tuhoja.  Siellä JK menettelyllä saa moninkertaisesti jo meikäläisten  tukienvarassa horjuvan miljonäärin  hehtaarituoton yhellä puulla.   Laitan  tuon  linkin, siinä näyttää olevan jokunen tuttu kuvassa, linkki: Keski-Euroopan metsätaloutta oppimassa – Vasu 3/2021 (karelia.fi)

    Visakallo Visakallo

    Niin Perko, kyllähän siellä Keski-Euroopassa niillä isoilla ja tosi vanhoilla tammilla rahaa saa, ja voi harjoittaa jk:kin, mutta täällä Suomessa on valitettavasti sellaiseen hieman huonommat ilmastolliset edellytykset, – vai mitä?

Esillä 10 vastausta, 9,901 - 9,910 (kaikkiaan 10,238)