Keskustelut Metsänhoito Metsurin työehtosopimuksen mukainen palkka

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 439)
 • Metsurin työehtosopimuksen mukainen palkka

  Merkitty: 

  Taannoin oli arton kanssa vääntöä metsurien suoritepalkkauksen maksajan vastuusta.

  arto oli vahvasti sitä mieltä, että aina on maksettava urakkalisä, vaikka ”metsuri olisi saamatonkin.

  Näinhän se ei ole AINA. TES sisältää myös vanhan- perinteisen urakkapalkan tapaisen suoritepalkkausmuodon. Se on kirjattu sopimukseen :”SOVITTU SUORITE”- nimikkeellä.

  Siinä on esim hehtaaritaksa raivauksella ja sen voi tehdä ahkerasti tai laiskasti, palkka ei riipu käytetyistä työtunneista tai -päivistä. Se on se, mitä on sovittu!

 • wanhajätkä

  Näin on jo käynyt jo monilla aloilla. Metsässäkin. Siihen on totuttava….työvoiman vapaa liikkuvuus…

  wanhajätkä

  Samalla murenee SAK:n valta. Tokihan sinne muodostuu valvoja-armeija että ”törkeimmistä työntekijän hyväksikäytöstä” vältytään. Työsuojelu ja verottaja on jo hommaan valmis. Hyvä niin?

  Tolopainen

  Nyt jätkä sitten onkin sitä mieltä, että tuo 650€ pitää kertoa 0,6:lla koska keskimäärin työntekijä maksaa työnantajalle bruttopalkka plus 60%. Eli hehtaarin raivauksesta pitää maksaa työsuhteessa olevalle yli 1000€, vieläkö joku ihmettelee, miksi täällä on virolaisia raivaamassa.

  Rane2

  Jätkä:”Nyt en ymmärrä!”

  OK.  Ei pidä jäädä minimaaliseksi mutta väittämäsi mukaan on siis ihan luvallista tehdä urakkasopimus jossa tienestit jää minimaaliseksi?

  husku550xp

  Scientist tähän on menty ajat sitten

  Jätkä

  Rane2. -Kyllä sellaisen sopimuksen voi tehdä, mutta yleissitovuus antaa mahdollisuuden työn taksoittamiseen jälkikäteen. Esim RS- hommat on helppo mitata työn jälkeenkin ja siellä taksakirjassa (TES) – on kyllä selvät luokkarajat.

  Mutta Silloin pitää olla tarkasti (15 minuutin tarkkuudella) – pidetty kirjanpito tehollisesta työajasta. Eihän muuten voida käyttää tuntipalkkaa laskennan perustana.

  Kohtalaisen varmaa on, että hölmön urakkasopimuksen tehnyt – ja sen lakituvassa korjanneen metsurin työllistyminen lähitienoolla on hyvin hankalaa.

  arto arto

  2.5 SOVITTU SUORITE
  Työnantaja ja työntekijä sopivat yksittäisen työmaan suoritepalkan suuruuden ja palkka on kiinteä riippumatta tuotoksesta ja käytetystä ajasta.    Mistä TESSISTÄ tuo on  kopioitu. Ei ainakaan  teollisuusliiton tessistä Joka nykyään on metsurien liitto    https://www.teollisuusliitto.fi/tyoelama/tyoehtosopimukset/erityisalojen-sektori/metsaala/metsaalan-tyoehtosopimus-2018-2020/                       pidetty kirjanpito tehollisesta työajasta. Eihän muuten voida käyttää tuntipalkkaa laskennan perustana………….Ei teholisesta työ ajasta vaan metsässä olo ajasta.

  puunhalaaja

  Kuinka paljon metsurille keskimäärin jää rahaa käteen kuussa verojen jälkeen? Kaipaisin tähän kokemusperäistä kommenttia, en tilastoja. En oikein usko tilastoihin, tilastojen mukaan oman alani keskipalkka on huimasti parempi kuin mitä itse ansaitsen.

  Metsänmies

  Olen huomannut, että termit metsuri ja yrittäjämetsuri sotketaan usein keskenään. Metsuri tarkoitaa työnantajaan työsuhteessa olevaa työntekijää, jonka palkkaukseen sovelletaan voimassa olevaa työehtosopimusta. Yrittäjämetsuri taas on, kuten nimikin sanoo, itsenäinen yrittäjä, joka ei ole työsuhteessa, vaan nimenomaan yrittäjä.  Yrittäjämetsuria eivät koske mitkään työehtosopimukset urakanantajaan päin, eikä myöskään toisinpäin. Mutta jos yrittäjämetsurilla on itsellään työntekijä, työehtosopimus koskee tuota työntekijää, ellei hänkin ole yrittäjä.  Suoritepalkasta sanotaan sanatarkkaan uudessa työehtospimuksessa seuraavasti:”Suoritepalkkauksen perusteista on sovittava työmaakohtaisesti ennen varsinaista työsuoritusta ja palkkausperusteet on annettava kirjallisesti. Työntekijän työskennellessä normaalilla suoritetyövauhdilla, tulee suoritepalkan ylittää työntekijän henkilökohtainen aikapalkka kahden kuukauden tarkastelijaksolla.  Normaalilla suoritetyövauhdilla tarkoitetaan vastaavissa työmaaolosuhteissa ja työvaikeustekijöillä suoritepalkkatyössä saavutettavaa keskimääräistä ansiotasoa tunnissa.  Suoritepalkkausten perusteista sovittaessa on moottori- tai raivaussahan osuus otettava huomioon, mikäli sitä ei korvata erikseen käyttötuntikorvauksena.”

  Jätkä

  arto. Minä sain tuon paketin Teollisuusliiton kouluttajalta, en halua nimeä sanoa täällä, Hänellä on valmis paketti TES-koulutusta varten.

  Voi olla, että olen paljastanut jo hieman liikaa tekstiä, jota ei  kuitenkaan ole kaikille jaettu ilman koulutusta. Siksi en avaa tämän enempää.

  Kyitenkin lienee jopa sinun ymmärryskyvyn rajoissa menetelmä, jolla voidaan maksaa kunnon metsurille kunnon palkkaakin, eikä pelkästää aikapalkkaperusteista pientä lisuketta. Jos vaikka satoisa metsuri laitetaan M-sahan kanssa hyvään enskametsään, niin hän riepasee sieltä 20 kiintoa päivässä kuudessa tunnissa. Kun vakiotessi antaisi hänelle 15 – 16 €/ tunnille ja sahakorvaus päälle,  hän saisi palkkaa 120€ / pv. Kuitenkin hänen työnsä arvo on 200 – 300 €.

  Siksi selkeä suorite, jossa on sovittu  € / kuutio – on parempi. Hyvälle metsurille kunnon palkka.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 439)