Keskustelut Harrastukset Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 1,096)
  • Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

    Nimimerkki  ”Taviokuurna” nosti vieraslajikeskustelussa esiin aivan avainkysymyksen:

    ”Tällä hyvällä palstalla mouruaminen ei auta meitä, miten saamme asian julkiseksi, keskusteluun ja päätöksiin?”

    Metsänomistajat/ maanomistajat on täydellisesti pelattu ulos pöydistä, joissa tehdään päätökset hirvieläinten kannansäätelystä. Mitä sitten voidaan tehdä asian korjaamiseksi?

    Ensiksi nostaisin uudestaan esiin Tiina Lietzenin kolumnin ”Maanomistajat ovat vellihousuja”. Siinä on asian ydin, kukaan muu ei pidä maanomistajien puolta, kuin maanomistajat itse.

    Metsänomistajiakin on yli puoli miljoonaa, mutta joukko on hajanainen, ettei mitään yhteistä köyttä ole löytynyt vedettäväksi, edes tässä asiassa. Jotkut saattavat luulla, että jokin etujärjestö tai puolue ajaisi maanomistajien puolesta tätä asiaa, mutta näin ei valitettavasti ole. Ei tämä asia olisi näin surkeassa jamassa, jos joku taho olisi oikeasti yrittänyt korjata sitä.

    Tiina kirjoitaa palstalle harvoin, mutta asiaa. Hän herätteli porukkaa, että lausuntokierroksella oli Metsäkeskus alueelliset metsäohjelmat 2021–2025, joihin pyydettiin kommentteja. Toivottavasti mahdollisimman monet metsäomistajat käyttivät tätä tilaisuutta hyväkseen. Kiitos Tiinalle!

    Toisena nimenä nostaisin Annelin. Hän pyrkii vaikuttamaan myös muualla kuin ”muoruamalla” tällä palstalla, omilla kontakteillaan ”metsäpiireissä” ja sosiaalisessa mediassa, oikomaan vääriä käsityksiä ja jakamaan faktaa. Kiitos siitä!

    Kolmantena nostaisin nimimerkki ”Puunhalaajan”. Hän pyrkii myös vääntämään sosiaalisessa mediassa liikkuvia virheellisiä ”tietoja” oikeille jengoille. Lisäksi huomasin, että hän sai jokin aika sitten samanlaisen ahaa-ilmiön kuin itse vuosia sitten, eli mitä hyötyä tällä palstalla ”mouruamisesta” saattaa olla ja ryhtyi sen seurauksena reippaasti konkreettisiin toimenpiteisiin. Kiitos myös ”Puunhalaajalle”.

    Näin vaikutetaan!

    Toivottavasti tämä asiallisesti vaikuttavien lista alkaa kasvaa vauhdilla. Jos metsänomistajista vaikka vain yksi promille saataisiin aktiivisesti ja systemaattisesti ajamaan asiaa, niin se olisi valtava joukko.

    Kainuun ja Karjalan tätä ”vaahtoamista” ihmetteleville tiedoksi, että täällä yhteenlaskettu hirvi+valkohäntäpeura+metsäkauris-tiheys on keskimäärin luokkaa 100 / 1000 ha. Siellä taitaa ola 2-3?

  • suorittava porras suorittava porras

    Ei metsästävä maanomistaja voi esittää riistaneuvostoon metsätykseen perehtyneen henkilön. Ei pitäisi olla ongelma. Jos paikalle tulee täysi novissi ,ei mielipiteillä saavuteta välttämättä toivottua tulosta. …ne piirtää ,joilla on liitua…

    Planter Planter

    Onko alueellisen riistaneuvoston, maakuntaliiton, Ely-keskuksen, Suomen metsäkeskuksen edustajilla vaatimuksena vahva metsästäjätausta, että pystyvät olemaan siellä oman alansa asiantuntijoina.

    Tiina Lietzén

    Kiitos Suorittava Porras. ”Ne piirtää, joilla on liitua.” Siinä on asenne aika lailla kohdillaan meitä ei-metsästäviä maanomistajia kohtaan. Voisipa melkein vastata, että ”ne vuokraa metsästysoikeuden, joilla on maata mitä vuokrata.”

    Kävin Finlexistä katsomassa, mitkä ovat alueellisen riistaneuvoston tehtävät. Ne ovat tässä.
    Alueellisen riistaneuvoston tehtävänä on:
    1) osallistua Suomen riistakeskusta koskevaan strategiseen suunnitteluun ja valmisteluun aluetasolla

    2) osallistua riistaeläinlajeja, riistaeläinkantoja ja lajien elinympäristöjä koskevien hoitosuunnitelmien alueelliseen valmistelu- ja päivittämistyöhön sekä huolehtia hoitosuunnitelmatyöhön liittyvästä alueellisesta sidosryhmien kuulemisesta

    3) osallistua riistatalouden suunnitteluun aluetasolla sekä huolehtia tähän liittyen alueellisesta sidosryhmien kuulemisesta

    4) käsitellä aluekokouksen aloitteet ja päättää jatkotoimista; sekä

    5) seurata toiminta-alueen riistataloutta ja tehdä sitä koskevia esityksiä.
    En kykene näkemään, että mikään noista tehtävistä suoranaisesti edellyttäisi voimassaolevaa metsästyskorttia.

    Tiina Lietzén

    Kiitän Planteria saamastani tekstin muokkausvinkistä.

    suorittava porras suorittava porras

    Jos halutaan tuloksia ja oikeita päätöksiä ,vaaditaan laajaa osaamista. Harvoin kokematonta laitetaan myymään tärkeitä tuotteita tai ajatuksia.

    Planter Planter

    Muokkaa lukee nimimerkin alla, sillä voi korjata tekstiä.

    Kun lukee hirvikannan hoitosuunnitelmasta ettei kanta saa olla yli 4, niin miten koko porukka voi olla niin ulkona asioista, että lätkäisee 4,75. Missä se asiantuntemattomuus piilee.

    Tiina Lietzén

    Suorittava Porras kirjoittaa näin: Jos halutaan tuloksia ja oikeita päätöksiä, vaaditaan laajaa osaamista.

    Entä kun ei haluta tuloksia ja oikeita päätöksiä? Kun KAIKKI sidosryhmät esittävät tavoitekannaksi 2,5/1000 ha, ja ARN päättää luvuksi 4,75, niin minkälaista se osaaminen ARN:ssä on? Silkkaa pöyhkeää itsevaltiutta.

     

    jees h-valta

    Kiitos Tiinalle hyvistä kannanotoista. Noita me tarvitsemme ja olenkin erittäin sitä mieltä että meidän ei- metsästävien maanomistajien olisi syytä ruveta toimiin eli matsästysvuokrasopimukset irti ja uudesti kirjoitettavaksi meidän laatimilla ehdoilla. Eikö maanomistaja kuitenkin ole se ken määrää. Se taitaa kuitenkin nyt olla se ainut mahdollisuus kun ei muuhun mahdollisuutta ole annettu.

    Visakallo Visakallo

    suorittava porras: ”Harvoin kokematonta laitetaan myymään tärkeitä tuotteita tai ajatuksia.”

    Ei se aivan noin mene. Hyvä myyjä osaa asettua asiakkaan asemaan. Siinä ei paraskaan tietämys myytävästä tuotteesta välttämättä auta, vaan oikea asenne on se, millä kauppaa tehdään. Myös johtajavalinnoissa haetaan hyvin usein ihmistä toimialan ulkopuolelta.

    suorittava porras suorittava porras

    Jos koko alueella oikeasti halutaan kantaa alemmas ,riittää ,kun seurat hakevat suosituksia isomman määrän lupia. Vankka alueellinen metsästysperinne pitää suositukset yläkantissa. Jos keskustellaan vain hirvistä ,olemme tulleet toimeen huomattavasti isommankin määrän kanssa. On huomattava ,että 2013-13 törmäykset riistaeläimiin oli saatu ennätyksellisen alas ,samoin muut riistavahingot. Sekään ei tuntunut tuolloin riittävän. Metsästäjät puolestaan katsoivat yksituumaisesti ,että metsästettävää oli liian vähän ja antoivat riistakantojen kasvaa muutaman vuoden. Nyt ollaan palattu normasliin tilaan ja suositustiheys2,5-3/1000ha tulee toteutumaan suurimmassa osassa maatamme kuluvan syksyn aikana. Kyseiseen tavoitteeseen suunniteltiin päästävän kolmen vuoden kuluessa. Nyt on se kolmas vuosi. Mitä tulee tiheyteen 4,7/1000ha ,on se täysin normaali talvehtimisalueella.

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 1,096)