Keskustelut Harrastukset Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 681)
 • Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

  Nimimerkki  ”Taviokuurna” nosti vieraslajikeskustelussa esiin aivan avainkysymyksen:

  ”Tällä hyvällä palstalla mouruaminen ei auta meitä, miten saamme asian julkiseksi, keskusteluun ja päätöksiin?”

  Metsänomistajat/ maanomistajat on täydellisesti pelattu ulos pöydistä, joissa tehdään päätökset hirvieläinten kannansäätelystä. Mitä sitten voidaan tehdä asian korjaamiseksi?

  Ensiksi nostaisin uudestaan esiin Tiina Lietzenin kolumnin ”Maanomistajat ovat vellihousuja”. Siinä on asian ydin, kukaan muu ei pidä maanomistajien puolta, kuin maanomistajat itse.

  Metsänomistajiakin on yli puoli miljoonaa, mutta joukko on hajanainen, ettei mitään yhteistä köyttä ole löytynyt vedettäväksi, edes tässä asiassa. Jotkut saattavat luulla, että jokin etujärjestö tai puolue ajaisi maanomistajien puolesta tätä asiaa, mutta näin ei valitettavasti ole. Ei tämä asia olisi näin surkeassa jamassa, jos joku taho olisi oikeasti yrittänyt korjata sitä.

  Tiina kirjoitaa palstalle harvoin, mutta asiaa. Hän herätteli porukkaa, että lausuntokierroksella oli Metsäkeskus alueelliset metsäohjelmat 2021–2025, joihin pyydettiin kommentteja. Toivottavasti mahdollisimman monet metsäomistajat käyttivät tätä tilaisuutta hyväkseen. Kiitos Tiinalle!

  Toisena nimenä nostaisin Annelin. Hän pyrkii vaikuttamaan myös muualla kuin ”muoruamalla” tällä palstalla, omilla kontakteillaan ”metsäpiireissä” ja sosiaalisessa mediassa, oikomaan vääriä käsityksiä ja jakamaan faktaa. Kiitos siitä!

  Kolmantena nostaisin nimimerkki ”Puunhalaajan”. Hän pyrkii myös vääntämään sosiaalisessa mediassa liikkuvia virheellisiä ”tietoja” oikeille jengoille. Lisäksi huomasin, että hän sai jokin aika sitten samanlaisen ahaa-ilmiön kuin itse vuosia sitten, eli mitä hyötyä tällä palstalla ”mouruamisesta” saattaa olla ja ryhtyi sen seurauksena reippaasti konkreettisiin toimenpiteisiin. Kiitos myös ”Puunhalaajalle”.

  Näin vaikutetaan!

  Toivottavasti tämä asiallisesti vaikuttavien lista alkaa kasvaa vauhdilla. Jos metsänomistajista vaikka vain yksi promille saataisiin aktiivisesti ja systemaattisesti ajamaan asiaa, niin se olisi valtava joukko.

  Kainuun ja Karjalan tätä ”vaahtoamista” ihmetteleville tiedoksi, että täällä yhteenlaskettu hirvi+valkohäntäpeura+metsäkauris-tiheys on keskimäärin luokkaa 100 / 1000 ha. Siellä taitaa ola 2-3?

 • Metsuri motokuski

  Anneli : Mikäs sanktio sille serkkupojalle tulee jos se ei pääsekkään jatkossa kaikkia lupia käyttämään. Joko ei ole hirviä tai sitten ei vain onnistu.

  Otatko maasi pois, vaaditko maanvuokran korotuksia, vuokraatko maasi jollekkin toiselle seuralle vai vaaditko metsästäjien vaihtamista parempiin metsästäjiin ?

  Valitettavasti esityksiä tehdään sen kummemmin asiaa miettimättä.

  Tiina Lietzén

  Suorittava Porras: Vastaan välittömästi kysymykseesi (mitä teki rhy:n toimari 19 vuoden aikana), kun olet selkeästi, ja oman maakuntasi hyvää tilannetta korostamatta vastannut Sinulle aiemmin tässä ketjussa esittämiini kysymyksiini.

  puunhalaaja

  Kummasti tänne keskelle Suomea kiiri riistaviranomaisten viesti jo 20 vuotta sitten siitä ,että on pidettävä vhp-kanta matalalla , että ongelmilta vältytään. Ydinalueella näyttää vesti kiirineen ohi korvien.

  Suorittava, ei minulle synny noista riistaviranomaisten vielä 2010 – luvulla tekemistä alueellisista suunnitelmista sellaista kuvaa, että kantaa olisi tahdottu leikata. Eikös niillä päin vastoin ole pyritty levittämään peuraa??

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Mm: ynmärrän kyllä että ei voi moittia eikä sanktioita kohdistaa yksittäisiin seuroihin jos ne parhaansa yrittävät.

  suorittava porras suorittava porras

  Maakunnassamme tilanteet on pidetty hallinnassa riistaviranomaisten ja metsästäjien tiiviin yhteistyön avulla. Luottamus on molemminpuolinen ja uudet työkalut ”omariistan”  muodossa parantavat onnistumisen mahdollisuuksia entisestään.

  Mitä tulee VS3:n riistatiheyteen , ovat tasoa olleet määrittelemässä muut ,kun allekirjoittanut omien tarpeidensa mukaan.Minun kannallani ei ole siinä suhteessa mitään merkitystä. Miksi tilanteeseen on päädytty ,on kysyttävä paikallisilta toimijoilta. Tältä palstalta tuskin tietoa löytyy. Tuo vähän yli neljä hirveä tuhannella hehtaarilla ei ole maailmanloppu . Ne neljä voivat mahtua elämään yhden tilankin alueella. Tiedän tiloja ,joiden metsissä laiduntaa satapäinen lihakarja.

  Eniten huolestuttaa tiettyjen nimimerkkien paniikkia lietsovat mielipiteet metsäasioissa. Ei koko Suomessa tarvitse männyn viljelyä lopettaa ,jos Varsinaissuomessa jollakin kylällä on vähän reippaammin sorkkaeläimiä.

  Tiina Lietzén

  Ei tullut Suorittavalta Portaalta vastauksia esittämiini kysymyksiin. Ihme venkoilua.

  Ehkä jotakin osasimme tehdä oikein aikanani riistanhoitoyhdistyksessä, mutta mitä, se jää nyt kertomatta.

  Lopetin vuonna 2010, ja kun kannan kasvukäyriä katsoo, niin siitähän se voimakkaampi peurakannan kasvu lähti liikkeelle. Jälkiviisaana voi pohtia oliko lopettamispäätökseni sittenkään oikea, mutta tuolloin mietin, että kyllä se Metsästäjäin Keskusjärjestön hopeinenkin ansiomerkki tällaiselle ei-metsästävälle maanomistajalle passaa.

  jees h-valta

  Tiina olisi ihan kultaisenkin ansainnut, jos sellaisia jaetaan moisessa kuppikunnassa!

  Visakallo Visakallo

  Suorittava porras vastaa kysymyksiin hyvin valikoiden. Yleensä vastaus tulee, vaikka kukaan ei olisisi mitään kysynytkään. Vääränlaisen kysymyksen esittäjä saa taas läksytyksen, ettei ole tehnyt hommiaan oikein. Näin tämä on täällä jatkunut vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

  Metsuri motokuski

  No eikö silloin kannata  keskustelu lopettaa. Otetaan vaikka aikalisä. Annetaan tunteiden rauhoittua ja katsotaan mikä tilanne on parin vuoden päästä. Katsotaan onko uudet järjestelmät tuonneet tulosta. Hirvieläinkannat eivät ole yhdessä vuodessa kasvaneet eikä ne myöskään saada tavoitetasolle yhden vuoden aikana.

  Tiina Lietzén

  Hyvä Metsuri motokuski: keskustelun lähtökohta on tässä Planterin tekstissä tiivistettynä.

  Metsänomistajat/ maanomistajat on täydellisesti pelattu ulos pöydistä, joissa tehdään päätökset hirvieläinten kannansäätelystä. Mitä sitten voidaan tehdä asian korjaamiseksi?

  Ketjua on tietoisesti väännetty suuntaan, jossa selvitetään Keski-Suomen kivisiä maastoja ja sikäläisiä onnistumisia riista-asioissa.

  Koen ongelmaksi sen, että oma keskusjärjestöni MTK ei kykene näkemään eroa metsästävän ja ei-metsästävän maanomistajan ajatusmaailmassa. Eikä tässä keskustelussakaan sitä nähty ongelmana, vaan neuvottiin löytämään metsästystä harjoittava tyyppi omaksi edushenkilökseni. Ei se nyt noin voi olla.

  Toivon, että ketjun keskustelu jatkuu, mutta alkuperäisestä aiheesta.

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 681)