Keskustelut Harrastukset Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 681)
 • Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

  Nimimerkki  ”Taviokuurna” nosti vieraslajikeskustelussa esiin aivan avainkysymyksen:

  ”Tällä hyvällä palstalla mouruaminen ei auta meitä, miten saamme asian julkiseksi, keskusteluun ja päätöksiin?”

  Metsänomistajat/ maanomistajat on täydellisesti pelattu ulos pöydistä, joissa tehdään päätökset hirvieläinten kannansäätelystä. Mitä sitten voidaan tehdä asian korjaamiseksi?

  Ensiksi nostaisin uudestaan esiin Tiina Lietzenin kolumnin ”Maanomistajat ovat vellihousuja”. Siinä on asian ydin, kukaan muu ei pidä maanomistajien puolta, kuin maanomistajat itse.

  Metsänomistajiakin on yli puoli miljoonaa, mutta joukko on hajanainen, ettei mitään yhteistä köyttä ole löytynyt vedettäväksi, edes tässä asiassa. Jotkut saattavat luulla, että jokin etujärjestö tai puolue ajaisi maanomistajien puolesta tätä asiaa, mutta näin ei valitettavasti ole. Ei tämä asia olisi näin surkeassa jamassa, jos joku taho olisi oikeasti yrittänyt korjata sitä.

  Tiina kirjoitaa palstalle harvoin, mutta asiaa. Hän herätteli porukkaa, että lausuntokierroksella oli Metsäkeskus alueelliset metsäohjelmat 2021–2025, joihin pyydettiin kommentteja. Toivottavasti mahdollisimman monet metsäomistajat käyttivät tätä tilaisuutta hyväkseen. Kiitos Tiinalle!

  Toisena nimenä nostaisin Annelin. Hän pyrkii vaikuttamaan myös muualla kuin ”muoruamalla” tällä palstalla, omilla kontakteillaan ”metsäpiireissä” ja sosiaalisessa mediassa, oikomaan vääriä käsityksiä ja jakamaan faktaa. Kiitos siitä!

  Kolmantena nostaisin nimimerkki ”Puunhalaajan”. Hän pyrkii myös vääntämään sosiaalisessa mediassa liikkuvia virheellisiä ”tietoja” oikeille jengoille. Lisäksi huomasin, että hän sai jokin aika sitten samanlaisen ahaa-ilmiön kuin itse vuosia sitten, eli mitä hyötyä tällä palstalla ”mouruamisesta” saattaa olla ja ryhtyi sen seurauksena reippaasti konkreettisiin toimenpiteisiin. Kiitos myös ”Puunhalaajalle”.

  Näin vaikutetaan!

  Toivottavasti tämä asiallisesti vaikuttavien lista alkaa kasvaa vauhdilla. Jos metsänomistajista vaikka vain yksi promille saataisiin aktiivisesti ja systemaattisesti ajamaan asiaa, niin se olisi valtava joukko.

  Kainuun ja Karjalan tätä ”vaahtoamista” ihmetteleville tiedoksi, että täällä yhteenlaskettu hirvi+valkohäntäpeura+metsäkauris-tiheys on keskimäärin luokkaa 100 / 1000 ha. Siellä taitaa ola 2-3?

 • Salonpoika

  Rupiatko Roope kämppäukoksi jos ostettais Nivungin kämppä ja vuokrattais se 4200 hehtaarin metsästysalue? Siinä olis pientä vaikuttamismahollisuutta.

  mettämiäs

  Yleisenä havaintona hiukan yllättää, että tällä palstalla hirven metsästäjät/seurat haukutaan ”maan tasolla” pystyyn, mutta oman alueen seurat näyttävät kuitenkin hoitavan leiviskänsä usein ihan mallikelpoisesti, sukulaisia ja tuttujakin monesti jahtia johtamassa. Miten ihmeessä ne talipäät ovat aina siellä jossain kaukana muualla ja ovat mokomat ryssineet koko maan hirvikannan ihan kuralle?

  suorittava porras suorittava porras

  Eikös syy ole ministereissä ja riistahallinnossa?!🤔 Nehän tässä on haukuttu pystyyn ja ihmetellään ,että aloitteet joutuvat silppuriin. Hyvä pohja keskustelulle näyttää olevan ensin haukkua kumppani . Sitten on sormi suussa ,kun aloitteet eivät etene. Lounas ja virkistäytymispäivä kumppanin kanssa saattaa johtaa parempaan tulokseen. Sen viisaammat ovat huomanneet.

  jees h-valta

  Omasta puolestani voin kyllä sanoa että parhaiten on hoitanut metsästysvelvoitteensa (nytkin jo monta kertaa minun metsässä) iso kennelkerhotyyppinen metsästysseura. Silti, huvittavaa kyllä, he käyttävät myös miesajoa. Omia sukulaisia on ollut jopa jahtipäällikkönä yhdessä seurassa ja lähinnä kunnostautui aktiivisesti riistaruokinnan ylläpitäjänä. Nytkin siellä taitaa sukua löytyä sisältä porukasta. Se seura on parempaan suuntaan menossa ja toiminta on johdoltaankin nyt kunnossa. Tuolla pohjois-satakunnan seurasta ei juuri ole niin paljon tietoa että voisin paljoa arvostella, mutta en aivan tyytyväinenkään ole, puheet oli suuremmat kuin teot, vaikuttaa siltä.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Metsänomistajan vaikutusmahdollisuudet paranisivat oleelisesti, jos omalla maalla saisi säädellä itse hirvikantaa jokamiehen oikeudella.Paikanpäällä paras tietämys riistakannasta Pitkässä juoksussa varmaan metsästäjät syrjäseuduilla hupenevat, rintamailla tilanne toinen. Osia Suomesta jää metsien ja eläinten valtakunnaksi nykyisellä menolla hirvenmetsästäjien rivien harventuessa. Koivunviljely on semmoista arpapeliä, ettei kyllä suuremmin ole innostusta itsellä ja siihen osasyynä on hirvet. On myös annettava kiitosta metsästysseuroille siitä, että metsästävät . Itsellä kun ei ole metsästäjän viettiä, enkä ole aseita käsitellyt armeijan jälkeen, niin taitaisi hirvilaumat ottaa vallan tiluksilla ilman jahtiväkeä.

  jees h-valta

  Pitäsi tosiaan Metsäkupsan toiveen mukaan antaa oikeus ampua hirvet ja peurat omalta maalta ilman mitään lupasäätöjä. Myös oikeus haaskaksi jättöön pitää olla. Kaikki ei viitsi ruveta niitä ruhoja mihinkään raijaamaan eikä siitä luonnolle haittaa ole jos sinne pedoille syötävää jättää. Myös korpit ja muut varislinnut hoitaa osuutensa.

  Gla Gla

  Aika harvoin niitä omalla maalla näkee. Jälkiä ainoastaan, joten kyllä metsästykseen enemmän hehtaareja tarvitaan. Karttaa katsomalla tavanomainen tilakoko on täällä n. 5-30 ha, joten jos ei ole onnistunut useampia vierekkäisiä palstoja itselleen hankkimaan, tuollaisessa tilkkutäkissä ei tuloksellisesta metsästyksestä kannata haaveilla.  Helposti muutama sata hehtaariahan on normaalisti hirviporukan kerralla passittama alue. Harvalla sellaista löytyy. Niin harvalla, ettei ole mitään merkitystä hirvieläinten metsästykseen, vaikka miten ahkeraa porukkaa tuo olisi.

  Jesseä olen kannustanut metsästykseen, kun luvat ja aseetkin löytyy jo valmiina. Vaan ei kiinnosta, mutta silti oikeutta metsästää kaipaa. Yhtä ristiriitaista kuin näkemys luonnosta.

  Visakallo Visakallo

  Metsäkupsa kiteytti tuon hirviasian hyvin. Syy tuhoja aiheuttavaan hirvikantaan löytyy yhteiskunnan yleisestä kehityksestä. Ihmiset asuvat kaukana metsistään ja niiden taloudellinen merkitys omistajilleen on pienentynyt. Metsästäjien joukko pienenee ikäluokkien myötä. Kun hirvimetsälle on mentävä pitkien matkojen päästä, metsästäjät aivan luonnollisesti haluavat, että hirviä silloin myös löytyisi. Tämän takia hirviä ja muitta sorkkajalkaisia on metsissä enemmän kuin metsätalouden kannalta olisi sopivaa. Tästä tilanteesta kärsivät ne metsänomistajat, joille metsätalous on tärkeä tulonlähde, sekä ne hirviseurat, jotka haluaisivat omalla alueellaan pitää hirvikannan pienenä, ettei hirvituhoja syntyisi.

  jees h-valta

  Jos Gla haluaa siitä väkisin ristiriitaa hakea niin siitä vaan. Kyllä minä metsästää voin jos omalla maalla hirven kohtaan. Haulikkoonkin on täyteisiä olemassa. Esim. juuri hiljan katselin täysin halukkoetäisyydellä omalla puolella koivua raiskaavaa hirveä. Yksin luonnossa liikkuu riittävän hiljaa että kohtaamisia sattuu. Varsinkin jos sen osaa, hiljaa liikkumisen. Kyllähän myös hiukan aikaa voisi jopa kyttäillä illan lenkillä omilla mailla. Kun tietää liikkumispolut ja suunnat on helppo ottaa väijyä vaikka tunnin aina iltahämärissä. Yksi mäen päällisosakin olisi mainio paikka seurata ympäristöä kun olen jättänyt suojasaarekkeita männyn taimikon eri puolille. Aika sopivan taajoja antaakseen hyvää näkösuojaa ja ohjaavat vielä elukoiden kulkuakin suotuisasti kytikseen. Enhän minä mihinkään seuratoimiin kerkiä kuten ei moni muukaan työssäkäyvä. Ne käyköön siellä ketkä joutilaita ovat.

  Tolopainen

  Suomessa on valittu iso hirvikanta ja pieni metsänkasvu. Nyt hirvet syövät pois nopeakasvuisimnat puut. Metsien kasvu olisi noin kolminkertainen ilman hirvieläimiä. Lisäksi niin suuret laatutappiot, että kantorahasta puuttuu kolmannes tulevaisuudessa. Kalliiksi tulee tämä kokeilu. Hiilinielu olisi lisäksi tuplasti nykyistä suurempi ilman syötyjä lehtipuita, nyt ne puut tarvittaisiin hakkeeksi, jotka on syötetty hirville.

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 681)