Keskustelut Harrastukset Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 1,096)
  • Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

    Nimimerkki  ”Taviokuurna” nosti vieraslajikeskustelussa esiin aivan avainkysymyksen:

    ”Tällä hyvällä palstalla mouruaminen ei auta meitä, miten saamme asian julkiseksi, keskusteluun ja päätöksiin?”

    Metsänomistajat/ maanomistajat on täydellisesti pelattu ulos pöydistä, joissa tehdään päätökset hirvieläinten kannansäätelystä. Mitä sitten voidaan tehdä asian korjaamiseksi?

    Ensiksi nostaisin uudestaan esiin Tiina Lietzenin kolumnin ”Maanomistajat ovat vellihousuja”. Siinä on asian ydin, kukaan muu ei pidä maanomistajien puolta, kuin maanomistajat itse.

    Metsänomistajiakin on yli puoli miljoonaa, mutta joukko on hajanainen, ettei mitään yhteistä köyttä ole löytynyt vedettäväksi, edes tässä asiassa. Jotkut saattavat luulla, että jokin etujärjestö tai puolue ajaisi maanomistajien puolesta tätä asiaa, mutta näin ei valitettavasti ole. Ei tämä asia olisi näin surkeassa jamassa, jos joku taho olisi oikeasti yrittänyt korjata sitä.

    Tiina kirjoitaa palstalle harvoin, mutta asiaa. Hän herätteli porukkaa, että lausuntokierroksella oli Metsäkeskus alueelliset metsäohjelmat 2021–2025, joihin pyydettiin kommentteja. Toivottavasti mahdollisimman monet metsäomistajat käyttivät tätä tilaisuutta hyväkseen. Kiitos Tiinalle!

    Toisena nimenä nostaisin Annelin. Hän pyrkii vaikuttamaan myös muualla kuin ”muoruamalla” tällä palstalla, omilla kontakteillaan ”metsäpiireissä” ja sosiaalisessa mediassa, oikomaan vääriä käsityksiä ja jakamaan faktaa. Kiitos siitä!

    Kolmantena nostaisin nimimerkki ”Puunhalaajan”. Hän pyrkii myös vääntämään sosiaalisessa mediassa liikkuvia virheellisiä ”tietoja” oikeille jengoille. Lisäksi huomasin, että hän sai jokin aika sitten samanlaisen ahaa-ilmiön kuin itse vuosia sitten, eli mitä hyötyä tällä palstalla ”mouruamisesta” saattaa olla ja ryhtyi sen seurauksena reippaasti konkreettisiin toimenpiteisiin. Kiitos myös ”Puunhalaajalle”.

    Näin vaikutetaan!

    Toivottavasti tämä asiallisesti vaikuttavien lista alkaa kasvaa vauhdilla. Jos metsänomistajista vaikka vain yksi promille saataisiin aktiivisesti ja systemaattisesti ajamaan asiaa, niin se olisi valtava joukko.

    Kainuun ja Karjalan tätä ”vaahtoamista” ihmetteleville tiedoksi, että täällä yhteenlaskettu hirvi+valkohäntäpeura+metsäkauris-tiheys on keskimäärin luokkaa 100 / 1000 ha. Siellä taitaa ola 2-3?

  • Gla Gla

    Suorittava: ”Mielestäni sellainen riistaneuvoston jäsen ,joka ei ole perillä metsästyksestä on aika heikoilla eikä välttämättä kykene perustelemaan uskottavasti tekemiään esityksiä.”

    Käsittääkseni suuressa työryhmässä tarvitaan monenlaista osaamista. Kaikki ei voi tässäkään tapauksessa olla metsästyksen asiantuntijoita. Tarkoitus on tuoda mukaan nimenomaan sidosryhmien tavoitteet. Ne voidaan perustella ilman metsästäjätutkintoa.

    Luonnonsuojelijoihin en luota sen vertaa, että olisivat tässä yhteydessä metsänomistajien tukena. Periaatteessa intressit ovat yhteiset, käytännössä luonnosuojelijat ovat osoittautuneet ajavansa usein aivan muita tavoitteita kuin luonnon suojelua.

    Jean S

    Suorittava: ”Mielestäni sellainen riistaneuvoston jäsen ,joka ei ole perillä metsästyksestä on aika heikoilla eikä välttämättä kykene perustelemaan uskottavasti tekemiään esityksiä. Häntä kuunnellaan vain toisella korvalla.”

    Lue: ”Henkilö, joka ei kannata menoa metsästys edellä, ei saa tunteilleen  (esittämilleen ja omasta näkökulmasta perustelemilleen ajatuksille) vastakaikua, koska metsästyksen lyhyen tai keskipitkän tähtäimen etu on riistahallinnossa tärkeämpää kuin maanomistajille aiheutuvat haitat. Hänen näkemyksensä kuullaan, mutta niitä pidetään tarpeettomina.”

    Tuo vakuutusyhtiöiden esiinnosto on sinänsä hyvä asia ja riistakantoja liian suurena pitävä taho saisi todennäköisesti sieltä sivustatukea. Edunvalvontayhdistyksen perustaminenhan Suomessa on sinänsä helppoa, ja lausumia voi jättää sinne tänne vaikkei olisi pyydettykään.

    Näin huumorina, vertailukohtana ja yhdenlaisena tulevaisuusskenaariona laitan tähän poronhoitolain 2 § 2 momentin: ”Tähän lakiin liittyvässä kartassa olevan rajan pohjoispuolella sijaitsevat valtion maat muodostavat erityisesti poronhoitoa varten tarkoitetun alueen. Tällä alueella olevaa maata ei saa käyttää sillä tavoin, että siitä aiheutuu huomattavaa haittaa poronhoidolle. Maan luovuttaminen tai vuokraaminen tällä alueella saa tapahtua vain sillä ehdolla, että maanomistajalla tai vuokramiehellä ei ole oikeutta saada korvausta porojen aiheuttamista vahingoista.”

     

    puunhalaaja

    Mielestäni sellainen riistaneuvoston jäsen ,joka ei ole perillä metsästyksestä on aika heikoilla eikä välttämättä kykene perustelemaan uskottavasti tekemiään esityksiä. Häntä kuunnellaan vain toisella korvalla.

    Suorittava on tässä mielestäni väärässä, perustelen väitteeni näin: Kysymys hirvien, ja ensi vuonna myös peurojen, määrästä, on yhteiskunnallinen kysymys. Metsästys ja metsästäjät ovat vain keinoja tavoitteen saavuttamisessa. Maaomistajalla ja MTK:n jäsenellä voi olla aivan perusteltu näkemys sopivasta kannan tiheydestä, vaikka hän käyttäisi vapaa-aikansa muuhun kuin metsästykseen.

    Jean S

    Totta, on yhteiskunnallinen kysymys, johon on muitakin ratkaisuja. Eläinkantojahan voitaisiin säädellä vaikka laittamalla naaraille ehkäisyimplantteja nahkan alle, tai suurpetokantaa voitaisiin nostaa.

    Susihan muuten toimii sinänsä täysin rationaalisesti viedessään metsästyskoiran pihasta, sille jää enemmän ruokaa itselleen sillä menetelmällä. Paha sanoa, onko sen logiikka kuitenkaan ihan näin kehittynyt.

     

    Planter Planter

    Otetaan nyt vielä kerran, ettei kenellekään jää epäselväksi. Suomessa on yrittämisen vapaus ja hyvä, että yritystoimintaa syntyy, kaikki kunnia yrittäjälle. Tässä ei ole kyse yrittäjän kiroamisesta vaan edunvalvonnan periaatteesta.

    Varsinais-Suomen alueellisen riistaneuvoston ainoa (1) maanomistajia edustava jäsen kertoo herkuttelijoiden Aromi-lehdessä näin.

    ”– Tällä hetkellä valkohäntäpeuraa kaadetaan vähemmän kuin viime vuonna. Metsästäjät metsästävät alle lupamäärien, koska eivät tiedä minne saavat lihan laitettua. Meidän toimintamme tähtää siihen, että liha saataisiin pakkasista liikkeelle ja suuremman yleisön käyttöön.

    Ajatuksesta syntyi Riistapaja, joka sai Ruokaviraston siunauksen viime vuoden lokakuussa. Metsästäjät tuovat ampumansa eläimet, enimmäkseen valkohäntäpeurat, pajalle, jossa Ville Kalluinen arvioi saaliin kunnon ja hyväksyessään ostaa pajalle, jossa eläin nyljetään, kylmäsäilytetään ja leikataan. Saara Kalluinen myy lihan, joko ruhona kahdeksan euron hintaan tai 20,50 euron kilohintaan leikattuna.”

    Hän on elinkeinonharjoittaja, jonka elinkeino perustuu siihen, että maakunnassa pidetään yllä niin suurta hirvieläinkantaa, että vuotuinen verotus ei mahdu metsästäjien ja heidän lähipiirinsä pakastimiin.

    Riistaneuvostossa hänen intressinsä ylisuurta hirvieläinkantaa puolustavana on jopa huomattavasti suurempi kuin metsästystä harrastavien riistahoitoyhdistysten edustajien. Se on selkeästi suurin. Hän kuitenkin edustaa maanomistajia, joiden lähes ainoa intressi neuvostossa on vahtia, etteivät hirvieläinten aiheuttamat vahingot ole kohtuuttomat ja haittaa heidän talouttaan.

    Muut näkevät tässä ristiriidan, mutta suorittava porras katsoo, kuten muukin riistaorganisaatio, että näin sen pitää olla.
    Tämän valossa ehkä ymmärretään miksi juuri Varsinais-Suomen alueellisen riistaneuvoston päätökset ovat sieltä hulluimmasta päästä.

    Tässä on käynyt vanhanaikaisesti. Yhteisen illanvieton jälkeen MTK ja Riistakeskus ovat aamulla löytäneet itsensä yhteisen peiton alta….eikä ehkäisyä ole käytetty.

    Epidemia on ollut kiihtymisvaiheessa ja siirtymässä leviämisvaiheeseen. MTK:n olisi syytä säilyttää turvaetäisyys, käyttää suojamaskia ja muitakin ehkäisyvälineitä.

    Vielä tämäkin huomio:
    ”Metsästäjät metsästävät alle lupamäärien, koska eivät tiedä minne saavat lihan laitettua.”

    Meille on annettu ymmärtää, että lupien käyttöaste on jäänyt vähäiseksi, koska metsästäminen on niin vaikeaa. Onneksi tämäkin huijaus tuli oikaistua. Tämä tulee uskottavasti ja paremmin sisäpiiristä kuin mikään muu. Herkuttelija-lehdessä ei tarvitse tuunata lausuntoa, kuten täällä palstalla.

    Tässä on jäänyt houkutusruokaa muutama porkkanan tynkä vielä jäljelle maaliskuussa. Kun ne on syöty voidaan levittäytyä ympäristön maa-ja metsäviljelmille haukkaamaan luonnollisempaa ruokaa. Kuvat Urjalasta. Kysymys viisaille, onko kuvissa keskimäärin 1,24 naarasta urosta kohden?

    urjala

    puunhalaaja

    Twitterissä Mikko Tiirola sanoi tuosta ei-metsästävän edustajan valintamahdollisuudesta näin: Olen tainnut jo vastata, mutta uudelleen: ei tarvitse olla metsästäjä eikä edes metsästäjätutkintoa. Rhy:n vuosikokous valitsee ”toimialueen maanomistajajärjestöjä edustavan hallituksen jäsenen”. Metsästäjät siis valitsevat, mutta vain maanomistajajärjestöjen esityksistä. 

    Eli ei ole tässä mietittävää, ei tarvi olla metsästyskorttia edustajalla. Tämä olisi yksi väylä nyt asiasta kiinnostuneille yrittää päästä vaikuttamaan.

     

    Puuki

    Kun ei ole mihin laittaa ylimääräisiä vhp:n lihoja, niin eikö niitä voi tarkastuksen jälkeen myydä eteenpäin kaupoille ja kuluttajille  suoraan muutkin kuin yksi yrittäjä ?  Tilat ym. pitää olla  lihan käsittelylle hyväksyttyjä mutta ne liennee olemassa. Estääkö jokin direktiivi lihan edelleen markkinoinnin muilta kuin siltä yhdeltä mo;en edunvalvontaa riistaneuvostossa edustavalta henkilöltä ?

    Planter Planter

    Joko Honkola Hunting on saanut tihentymät hallintaan ja  ajettua eläinkannan niin alas, että voi lopettaa yritystoimintansa?

    Ei ole sellainen väliaikainen ratkaisu riistaosastolla tullut mieleen, että maansa ilmaiseksi vuokranneilla maanomistajillakin saattaisi olla tilaa pakastimessa, kunnes kanta saadaan alas. Siis väliaikaisena ratkaisuna. Näkyy tuo rhy kaataneen jokun tuhat valkohäntää, jonka alueella taimikkojen kanssa taistelen keskimääräistä suuremmalla tilalla.

    Ei ole koskaan tarjottu vhp lihaa, vaikka niitä koko ajan jonossa jolkottelee entisessä ”taimikossa.”

    lauma

    Omasta ja tuttavapiiristä löytyisi välittömästi ainakin kymmenen pakastinta joihin mahtuu. Varmaan muillakin metsänomistajilla, siis akuutin vaiheen ratkaisuksi.

    suorittava porras suorittava porras

    Jokin aika sitten Planter oli sitä mieltä ,että kylmäketjun katkeaminen on ongelma jo ns. kaatopalojen kohdalla. Tämä vastaus tuli ,kun kysyin ,monenko otuksen kaatopalat jäätyvät Planterin pakkasessa siihen mennessä jahtikautta. Kuvittelin ,että hänen tiluksillaan vaeltavilla eläinmäärillä pakastin olisi täynnä ja sukulaisetkin saaneet osansa. Nyt kun joku on laittamassa tätä kylmäketjuasiaa aiheesta kuntoon ei sekään passaa ja sukulaiset ja tuttavat olisivat kieli pitkällä odottamassa riistanlihaa . Herää kysymys ,onko Planterin mailla edes pyyntipaikkoja.

    Jos hirvieläinten kaatomäärät kasvavat äkisti huomattavasti , on saaliin jälkihoito ongelma ja rajoittaa metsästyshalukkuutta. Asialliset ja hyväksytyt tilat täytyy olla ,mikäli lihaa aiotaan jakaa laajemmalle . Nyt asia on ilmeisesti korjaantumassa , kun tilastojen perusteella syyskuisen vahtimismetsästyksen tuloksena on kaadettu yli 6000 yksilöä. Vielä vuonna 2017 oltiin alle 2000:n lukemissa. Kasvua voidaan pitää kaikilla mittareolla huomattavana ,vaikka Planter taikoo -merkin tämänkin luvun eteen.

    Planter Planter

    Kyllä etämetsänomistuksessa, kuten olen sanonut, kaatopalat ovat ongelma, lähimetsänomistuksessa ei. Riistapaja myy lihaa ei jaa maanomistajille. Planterin kaatopaloilla ei ole mitään tekemistä otsikon asian kanssa, enkä ole koskaan kyseenalaistanut kaadettujen eläinten määrää.

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 1,096)