Keskustelut Harrastukset Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

Esillä 7 vastausta, 681 - 687 (kaikkiaan 687)
 • Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

  Nimimerkki  ”Taviokuurna” nosti vieraslajikeskustelussa esiin aivan avainkysymyksen:

  ”Tällä hyvällä palstalla mouruaminen ei auta meitä, miten saamme asian julkiseksi, keskusteluun ja päätöksiin?”

  Metsänomistajat/ maanomistajat on täydellisesti pelattu ulos pöydistä, joissa tehdään päätökset hirvieläinten kannansäätelystä. Mitä sitten voidaan tehdä asian korjaamiseksi?

  Ensiksi nostaisin uudestaan esiin Tiina Lietzenin kolumnin ”Maanomistajat ovat vellihousuja”. Siinä on asian ydin, kukaan muu ei pidä maanomistajien puolta, kuin maanomistajat itse.

  Metsänomistajiakin on yli puoli miljoonaa, mutta joukko on hajanainen, ettei mitään yhteistä köyttä ole löytynyt vedettäväksi, edes tässä asiassa. Jotkut saattavat luulla, että jokin etujärjestö tai puolue ajaisi maanomistajien puolesta tätä asiaa, mutta näin ei valitettavasti ole. Ei tämä asia olisi näin surkeassa jamassa, jos joku taho olisi oikeasti yrittänyt korjata sitä.

  Tiina kirjoitaa palstalle harvoin, mutta asiaa. Hän herätteli porukkaa, että lausuntokierroksella oli Metsäkeskus alueelliset metsäohjelmat 2021–2025, joihin pyydettiin kommentteja. Toivottavasti mahdollisimman monet metsäomistajat käyttivät tätä tilaisuutta hyväkseen. Kiitos Tiinalle!

  Toisena nimenä nostaisin Annelin. Hän pyrkii vaikuttamaan myös muualla kuin ”muoruamalla” tällä palstalla, omilla kontakteillaan ”metsäpiireissä” ja sosiaalisessa mediassa, oikomaan vääriä käsityksiä ja jakamaan faktaa. Kiitos siitä!

  Kolmantena nostaisin nimimerkki ”Puunhalaajan”. Hän pyrkii myös vääntämään sosiaalisessa mediassa liikkuvia virheellisiä ”tietoja” oikeille jengoille. Lisäksi huomasin, että hän sai jokin aika sitten samanlaisen ahaa-ilmiön kuin itse vuosia sitten, eli mitä hyötyä tällä palstalla ”mouruamisesta” saattaa olla ja ryhtyi sen seurauksena reippaasti konkreettisiin toimenpiteisiin. Kiitos myös ”Puunhalaajalle”.

  Näin vaikutetaan!

  Toivottavasti tämä asiallisesti vaikuttavien lista alkaa kasvaa vauhdilla. Jos metsänomistajista vaikka vain yksi promille saataisiin aktiivisesti ja systemaattisesti ajamaan asiaa, niin se olisi valtava joukko.

  Kainuun ja Karjalan tätä ”vaahtoamista” ihmetteleville tiedoksi, että täällä yhteenlaskettu hirvi+valkohäntäpeura+metsäkauris-tiheys on keskimäärin luokkaa 100 / 1000 ha. Siellä taitaa ola 2-3?

 • A.Jalkanen A.Jalkanen

  Paavo Teittinen kirjoittaa Al-Holista ja Haavistosta (HS 23.12.) mutta asialla voi olla jotain tekemistä myös hirvieläinpolitiikkaan, nimittäin ministerin ja virkamiesten väliseen vallankäyttöön.

  ”Ei ole tavatonta, että virkamiehet tuovat esiin ongelmia poliitikkojen linjauksissa. Vastuullinen virkamies toimii juuri näin, eikä se tarkoita, että tarkoitusperät olisivat kyyniset. Virkamies myös vastaa perustuslain mukaan toimiensa lainmukaisuudesta. Hän ei saa toimia lainvastaisesti.

  Ristiriitatilanteessa virkamies esittää tyypillisesti vaihtoehtoisia tapoja toimia. Jos virkamies kokee, että häntä vaaditaan toimimaan lainvastaisesti, hänen tulee yksilöidä ja perustella huolensa tarkasti. Jos ministeri edelleen näkee asian toisin, virkamies voi liputtaa asian oikeuskanslerille ja esimerkiksi tarjoutua siirtymään sivuun asian hoidosta. Mitään subjektiivista oikeutta virkamiehellä ei tähän ole.

  Sen sijaan virkamies ei voi jäädä tehtäväänsä ja jarruttaa tai kieltäytyä edistämästä ministerin päättämää toimintalinjaa. Näin Suomen järjestelmä ei toimi. Demokraattisissa vaaleissa valitut poliitikot johtavat ministeriöitä. Kysymys poliittisen vallan ja virkakoneiston välisestä suhteesta on yleisemminkin tärkeä. Se ei myöskään katso puoluekirjaa tai poliittista suuntausta.

  metsä-masa metsä-masa

  Riistakeskuksen kyselyyn tuli vastattua. Omat kokemukset on Kainuusta, jossa suurin osa meidän metsätiloista sijaitsee. Hankalaa- aikaa hirvien kanssa oli parikymmentä vuotta, mutta noin viisivuotta sitten kesällä, alueella alkoi löytymään suden jälkiä, nyt susilaumoja on liikkeellä useamman kerran vuodessa, susien tulosuunnaksi on arvioitu rajantakaisia- alueita ja laumoja.

  En ole susivihaaja, ” kannattaja vain tässä tapauksessa”, mutta joka tapauksessa susista on ollut suuri hyöty tasapainottamassa hirvikantaa. Nähtävästi luonnon voimat ja ruokapula siellä, ohjaa susia Kainuun kautta Ylä-Savoon ja muualle.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Vastasin Riistakeskuksen kyselyyn. Jos en väärin lukenut, niin oli 5 riistakameraa vastaajien kesken arvottavana, joten vetämään laitoin .

  Puuki

  Oikeassa olet Mk . Riistakameroita oli arvonnassa. Linnunpöntöt oli jossain ihan muualla.

  Gla Gla

  Vastasin aamulla. Enää en pääse katsomaan kysymyksiä, mutta eikös siellä tarjottu vaihtoehtoina hirvieläintuhojen vähentämiseen riistapeltoja ja reikäperkausta? Luin jostain, että ruokintapaikka lisää riskiä 1-2 km säteellä, koska houkuttelee elukoita alueelle. Reikäperkaus tekee saman, kun vesakkoa syödään, mutta samalla menee taimikkokin.

   

   

  pystykorvat

  Ai että reikäperkausta – jotain risujen poistamista siellä vaihtoehtona pidettiin. Ei niinkään lampaantalista valmistettua karkoitetta. Nuolukiviä hirvien ohjaamiseksi muualle. Osa kysymyksistä ei hipaissutkaan pohjoisen poikia. Ei ole ollut liiaksi valkohäntiä eikä kauriita.

  Odotellaaan sieltä nyt sitä arpaonnea. Kunnon kameroita näyttivät olevan. Ja lisäksi parinkympin lahjakortteja.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Hirvisoppaa tarjolla. Viikolla 9 kanta-arviot, sitten sidosryhmien kuuleminen, sitten tavoitteet uudelle 3-vuotiskaudelle. Odotamme hyviä päätöksiä. Jos jossain on ns. hirvityhjiöitä, eikö voitaisi harkita seurueiden yhteistyötä (yhteisjahtia), niin että saalista riittäisi myös tyhjiöalueiden metsästäjille? Ettei sen takia tarvitsisi pitää kantaa liian korkeana toisilla alueilla.

  http://www.metsalehti.fi/artikkelit/teatteria-vai-totisia-tavoitteita/#23e3039d

Esillä 7 vastausta, 681 - 687 (kaikkiaan 687)