Keskustelut Harrastukset Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

Esillä 6 vastausta, 961 - 966 (kaikkiaan 966)
 • Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

  Nimimerkki  ”Taviokuurna” nosti vieraslajikeskustelussa esiin aivan avainkysymyksen:

  ”Tällä hyvällä palstalla mouruaminen ei auta meitä, miten saamme asian julkiseksi, keskusteluun ja päätöksiin?”

  Metsänomistajat/ maanomistajat on täydellisesti pelattu ulos pöydistä, joissa tehdään päätökset hirvieläinten kannansäätelystä. Mitä sitten voidaan tehdä asian korjaamiseksi?

  Ensiksi nostaisin uudestaan esiin Tiina Lietzenin kolumnin ”Maanomistajat ovat vellihousuja”. Siinä on asian ydin, kukaan muu ei pidä maanomistajien puolta, kuin maanomistajat itse.

  Metsänomistajiakin on yli puoli miljoonaa, mutta joukko on hajanainen, ettei mitään yhteistä köyttä ole löytynyt vedettäväksi, edes tässä asiassa. Jotkut saattavat luulla, että jokin etujärjestö tai puolue ajaisi maanomistajien puolesta tätä asiaa, mutta näin ei valitettavasti ole. Ei tämä asia olisi näin surkeassa jamassa, jos joku taho olisi oikeasti yrittänyt korjata sitä.

  Tiina kirjoitaa palstalle harvoin, mutta asiaa. Hän herätteli porukkaa, että lausuntokierroksella oli Metsäkeskus alueelliset metsäohjelmat 2021–2025, joihin pyydettiin kommentteja. Toivottavasti mahdollisimman monet metsäomistajat käyttivät tätä tilaisuutta hyväkseen. Kiitos Tiinalle!

  Toisena nimenä nostaisin Annelin. Hän pyrkii vaikuttamaan myös muualla kuin ”muoruamalla” tällä palstalla, omilla kontakteillaan ”metsäpiireissä” ja sosiaalisessa mediassa, oikomaan vääriä käsityksiä ja jakamaan faktaa. Kiitos siitä!

  Kolmantena nostaisin nimimerkki ”Puunhalaajan”. Hän pyrkii myös vääntämään sosiaalisessa mediassa liikkuvia virheellisiä ”tietoja” oikeille jengoille. Lisäksi huomasin, että hän sai jokin aika sitten samanlaisen ahaa-ilmiön kuin itse vuosia sitten, eli mitä hyötyä tällä palstalla ”mouruamisesta” saattaa olla ja ryhtyi sen seurauksena reippaasti konkreettisiin toimenpiteisiin. Kiitos myös ”Puunhalaajalle”.

  Näin vaikutetaan!

  Toivottavasti tämä asiallisesti vaikuttavien lista alkaa kasvaa vauhdilla. Jos metsänomistajista vaikka vain yksi promille saataisiin aktiivisesti ja systemaattisesti ajamaan asiaa, niin se olisi valtava joukko.

  Kainuun ja Karjalan tätä ”vaahtoamista” ihmetteleville tiedoksi, että täällä yhteenlaskettu hirvi+valkohäntäpeura+metsäkauris-tiheys on keskimäärin luokkaa 100 / 1000 ha. Siellä taitaa ola 2-3?

 • Planter Planter

  Verotussuositukset perustuvat Luken arvioihin hirvikannan suuruudesta ja luvat myönnetään niin, että ne käyttämällä päästään tavoitehaarukkaan. Hirvipomot väittävät, että heillä on parempi tieto tilanteesta kuin Lukella. Jos muuallakin lähdetään samalle linjalle, että me tiedämme paremmin kuin Luke, romuttuu koko systeemi. Luken laskennat kuitenkin perustuvat metsästäjiltä kerättyyn tietoon, niin miten metästäjillä tiedot voivat olla parempia.

  AMMATTIMIES AMMATTIMIES

  SUSIT ON AINAN HOITANTUT,HYVIN HIRVIN KANTAN SÄÄTE1LYN.EN TIETÄN MIHIN ON JÄRKI,KATONTUT KUIN SUSISTA ON TULTUT,VAINON SEKÄN KATKERUUTEN KOHTE.SUSIN KANTAT KUIN SAATAAN,KASVUUN NIIN ALKAA HIRVIN,KANTAN SÄÄTEILY PELAAMAAN.EIKÄN ENÄÄN TARVITAN LÄHTIÄ,PYSYN KANSA METÄÄN RÄNPINÄÄN.KUIN NYT LUONTON JÄRJESTYS ON,NYT MENTYT SEKASIN KUIN SUSIT,ON AJETUN SUKUN PUUTON PARTAALEN.EN  TIETÄN KENENKÄN ETUJA,ON TÄMÄN HIRVIN ELÄIN LAITUNTUS.

  jees h-valta

  AMMATTIMIES on aina ammattimies myös noissa luonnon tuntemusasioissa!

  Salonpoika

  Metsuri motokuski ihmetteli aamulla miksei Röörin porukka hakenut enempää lupia kun niitä hänen mukaansa saa sen minkä haluaa. Miksi tuota perätöntä väitettä pidetään jatkuvasti esillä. Meidän seudun metsästäjät haki 29 lupaa ja sai 19. Noin joka toinen vuosi on lupamäärää pienennetty haetusta vaikka metsästys on suoritettu ohjeiden mukaisesti. Vasaprosentit on ollut kohdillaan samoin uros-naaras suhde. Ihmetellä täytyy mihin noin pieni lupamäärä perustuu. Meidän kylän pienellä porukalla oli viimesyksynä lupa kolmelle mutta kaatoivat alueeltaan kuusi ja vielä jäi riittävästi.Yhteisluvan puitteissa on hallinnon pahimpia älyttömyyksiä pystytty vähän parsimaan. Se vaatii seurueiden hyvää yhteistyötä ja ymmärrystä joka toivottavasti jatkuu.

  Metsuri motokuski

  Mikä perätön väite se on. Rhy:n toiminnanjohtajalta kysyin paljonko me voimme hakea lupia ? Hän sanoi hakekaa niin paljon kuin katsotte tarpeelliseksi. He laittavat kaikki hakemukset eteenpäin. Sitten päätin että kahdeksan varmaan on hyvä ja sen me saimme.

  rööri roope

  Kyllä niitä on anottu mutta huonolla menestyksellä.Kuullemma kanta pitää olla surempi kun suositukset,että nii se menee mopokuski.

  Jotkut meilläpäin itkee jos susi hirven tappaa.Lähin suden tappama raato 150 metrin päässä asunnostani.

Esillä 6 vastausta, 961 - 966 (kaikkiaan 966)