Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Viewing 10 replies - 1,641 through 1,650 (of 6,495 total)
  • Metsien hiilinielu

    Tagged: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Remie

    Kyllä tuosta valtaosa menee kaatopaikalle, lankut ja laudat pirstoutuvat käyttökelvottomaksi kun kiskotaan irti. Nauloja ja pultteja niin paljon kuin mahtuu. Betonissa yltä päältä , ei niitä juurikaan käytetä uudelleen. Katselin tietyömaalla kasaa jonka olisi saanut ilmaiseksi, sinne jätin , ei mitään järkeä alkaa siivoamaan moista silppua.

    Tolopainen

    Nykyisin kannattaa sähkölaskusta maksaa vain siirtomaksu. Kun energia tulee eri yhtiöltä kuin siltä, jonka piuhat on seinässä, se  ei voi sähköjä katkaista, vaikka laskua ei maksa.

    Remie

    Mistä Tolopainen on moisen tiedon kaivanut, kerron etä ei kannata yrittää mitään sellaista. Kyllä tieto noiden kahden yrityksen välillä kulkee Postin lakosta huolimatta. Sähkö katkaistaan siitä ei ole epäilystäkään.

    Tolopainen

    Mistä tiedät että sellainen yhtiö katkaisee sähköt, joka saa rahansa.

    Remie

    Kokemuksesta. Vuokralainen oli jättänyt energian maksamatta mutta siirto oli maksettu, poikki meni, no ilman maksua laittoivat tunnin päästä takaisin kun selitin asian, vikahan ei ollut minun.

    Tolopainen

    Valitat sähkölaskuista, jotka vuokralainen maksaa, taidat olla varsinainen kitupiikki.

    Remie

    Miksi piikitön asioita joista et tiedä mitään. Neuvon sinua lopettamaan moisen konstailun. Nuo piikittelyt ei kuulu keskusteluun. Jos kokemukseen perustuen korjaan antamasi virheellisen olettamuksesi niin siitä ei aikuinen mies voi mitenkään vetää hernettä sieraimeen. Joten vaihda tyyliä.

    Puuki

    Metsien hiilinieluasiaan.   On arvioitu, että puiden biomassasta jopa 75 % olisi hienojuuria. (Juuritutkimus, Metla).   Sieltä tulee maaperän hiilivarasto pääosin.  Kun hienojuuret uusiutuu, niin syntyvästä juurikarikkeesta ainakin iso osa varastoituu maaperään . ( Lehti-ja neulaskarikkeen hiili haihtunee enimmäkseen hiilidioksidina ilmaan.)  Vanhat puut kasvattaa enemmän hienojuuria mutta ne on lyhyikäisempiä kuin nuorempien puiden kasvattamat.

    Maaperän juurien vaikutusta hiilenkiertoon on tutkittu hyvin vähän.  Mutta tuon tutkimuksen perusteella voi arvata , että hyvä puun kasvu lisää eniten myös maaperään jäävän hiilen määrää.

    Kun esim. isohkon männyn (30 cm rklpm)  biomassa on rungon, latvuksen, oksien, neulasten , kannon ja paksujuurten osalta 460 kg, niin hienojuuria puulla voisi olla  jopa n. 1840 kg.

    A.Jalkanen

    Hienojuuret uusiutuvat mutta myös hajoavat nopeasti? Niiden ’turnover’ on suuri.

    Hiilitaseita ei voida laskea ja raportoida oman mieltymyksen mukaan. On olemassa YK:n Ilmastosopimuksen ja EU:n ohjeet. Biomassakerrointen osalta Luken käyttämät. Lukella on käytettävissään uusin tutkimustieto ja siellä on asiantuntijaryhmät sitä varten että uusin tieto myös siirtyy laskelmiin.

    Luken arviot ja ennusteet muuttuvat juuri siksi, että niissä käytetään uusinta tutkimustietoa. Uusin hiilinielulaskelma heijastelee uusinta metsäninventointitietoa. Nyt olisi mielenkiintoista tietää, pitäisikö hakkuita himmailla vai lisätä jotta hiilinielu vahvistuisi. Ainakin kiireelliset harvennukset ja kuusikoiden päätehakkuut pitää joka tapauksessa hoitaa – kävi hiilinielulle miten vain!

    Kurki

    Puuki: Kun esim. isohkon männyn (30 cm rklpm)  biomassa on rungon, latvuksen, oksien, neulasten , kannon ja paksujuurten osalta 460 kg, niin hienojuuria puulla voisi olla  jopa n. 1840 kg.

    Puu (30cm rklp) olisi runko+lisät noin 1 m3 kokoinen biomassaltaan. Kivennäismaan päällä kasvavavien  mäntyjen hienojuuria olisi painoltaan  0,3*0,46* 1840/460* 80 milj.tn= 44 milj.tn, kun oletetaan noiden mäntyjen osuudeksi  hakkuupoistumasta kolmannes.

    Eli maahan jäisi hakkuista hiiltä puolet biomassasta eli 22 milj.tn/v, joka vastaa hiilidioksidia 3,67*22= 80 milj.tn /v.
    Mikähän tämän hiilen kohtalo on, kun männyn juuret kivennäismaan paalujuuressa voivat ulottua metrien syvyyteen? Jäädä hiilenä maahan pitemmäksi aikaa vai hapettua ilmaan nopeasti?
    Pitempi aikaisena hiilivarastona se vastaisi jo yksin enemmän kuin kaikki Suomen kasvihuonepäästöt 56 mil.tn/v.

Viewing 10 replies - 1,641 through 1,650 (of 6,495 total)