Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 2,371 - 2,380 (kaikkiaan 6,478)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Tolopainen

    Mikä tämän hiilinielukeskustelun tarkoitus lienee, koska metsien hakkuulla ei siihen ole  vaikutusta suoraanverrannollisesti kuten yritetään esittää. Miten  on mahdollsta, että hakkuumäärissä ei eritellä päätehakkuuta ja harvennushakkuuta, harvennushakkuu lisää hiilensidontaa. Päätehakkuussa puusta puolet mene sahatavaraksi eli sitoo hiiltä ehkä vuosisatoja, jos puutavarasta tehdään taloja ym. pitkäikäisiä rakenteita. Hakkuumääristä ei voi vetää suoraa päätelmää, että suurempi määrä vähentäisi hiilinielua. Meillä on kuitenkin puumäärä metsissä suurempi kuin koskaan, vaikka hakkuut ovat olleet ennätystasolla. Harvennushakkuiden vähentäminen heikentää nopeasti metsien kasvua ja vähentää hiilensidontaa, kuten meillä jo nykyisin tapahtuu, että hakataan liian vähän monista eri syistä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tolopainen. Kaikki nuo esittämäsi näkökohdat ovat hyviä.  Jos luet läpi tämän ketjun, näet että montaa kiveä ei ole jätetty kääntämättä, mutta jonkinasteista väittelyä ollaan käyty ja tutkimustuloksia kaiveltu sikäli kuin niitä on. Hiilinielukeskustelu jatkuu, koska se vaatii enemmän asiantuntemusta kuin mitä keskiverto kansalaiselta tai poliitikolta löytyy, eli muutaman muunkin on käytävä läpi sama oppimisprosessi kuin mitä tällä palstalla ollaan käyty.

    Valtakunnan tasolla metsä käyttäytyy samalla lailla kuin metsätilan tasolla: kasvavat hakkuut alentavat kasvua väliaikaisesti lyhyellä aikavälillä, mutta keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä yleensä lisäävät, ainakin jos pysytään ”kestävästi ylläpidettävien hakkuiden” uralla eli puustopääoma ei laske liian alas. Luonnonvarakeskuksen kehittämät kasvumallit ottavat kyllä huomioon metsän eri kehitysluokkien kasvut, ja myös hiilen varastoinnin puutuotteisiin siinä määrin kuin niitä vuosittain käytetään.

    Uutena asiana keskusteluun tulee mukaan hiilikompensaatioiden kauppa, josta osa on järkevämpää ja osa vähemmän järkevää. Kompensaatiomaksuilla tai valtion tuella kannattaisi tukea sellaista toimintaa joka ei muuten käynnistyisi, ei normaalia metsätaloutta, josta saadaan tuloa myymällä puuta.

    Tolopainen

    Katsoin vain tuon MOT tekemän ohjelman metsien hiilinieluista, siinä suoraan hakkuumäärässä oleva hiili vähennetään metsien kasvun sitomasta hiilesta, eli voi voi, kun 2018 hakattiin poikkeuksellisen iso määrä puuta, se oli heti negatiivista ja vähensi reippaasti hiilinielua. Metsissä on jo yli 50v hakkuut olleet penempiä kuin kasvu. Viiskymmentä luvulta metsien kasvu on tuplaantunut, näin ei olisi käynyt, jos metsiä ei olisi uudistettu eikä rämeitä ojitettu.

    MaalaisSeppo

    Metsien hiilinieluhan on syntynyt ja pysyy yllä metsien käytön sivutuotteena. Kun metsien hakkuita on pidetty järkevänä, on myös panostettu metsien hoitoon ja jalostukseen. Nyt tämä sivutuote (hiilinielu) ollaan nostamassa kuskin paikalle, mutta sen korvaamisesta metsänomistajille ei puhuta mitään.

    Tulevaisuus näyttää epävarmalta. Metsien hoito on niin pitkäjännitteistä työtä, että pitäisi pikapuoliin saada aikaan näkemys siitä, miten jatketaan.

     

     

    Tolopainen

    Markkinataloudessa on menty siihen, että Suomeen on investoitu hyvin vähän eikä täällä ole ollut mitään talouskasvua vuoden 2008 jälkeen. Metsäteollisuudesta on suljettu useita tehtaita ja yksi uusi sellutehdas on rakennettu. Silti olemme muka velkaa muulle Euroopalle, että päästämme hiiltä liikaa ilmakehään. Tämä on aika kummallista, Suomessa voisi olla väestöä 10milj ja päästöt moninkertaiset nykyiseen verrattuna. Millään ulkopuolisella taholla  ei olisi siihen mitään sanomista.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Japanissa on noin Suomen kokoisella alueella 100 miljoonaa asukasta.

    Puuki

    Suomi hävisi taloudellisesti tässä päästöraja ja päästöikeuksien määrittelyssä koska täällä oli jo teollisuudessa alettu vähentää päästöjä 1980- 1990-luvulla mutta esim. Itä- Euroopassa ei.   Kiinassakin lisätään hiilen käyttöä ainakin seur. 10 vuoden ajan.    Hyvä toisaalta että päästöjä on pystytty vähentämään Suomen metsätaloudessa.  Mutta sitä ei useimmat viherintoiset  ymmärrä tai halua ymmärtää.  Uudet tehtaat vähentäisi yksikköä kohti laskettavaa luonnonvarojen kulutusta ja päästöjä koska uusi tehdas tuottaa paljon enemmän samoilla päästöillä kuin jokin vanha tehdas . Vanhoja voidaan lakkauttaa sitä mukaa nopeammin , jos uusia rakennetaan .

    Ilmastoasia on käännetty ideologian (tai oman firman  suosimiseksi) kannattamiseksi päälaelleen ja se koskee erit. metsien käyttöä ja metsätaloutta.  Lisääntyvä puun kasvatus ja sen käyttö ei ole ristiriidassa keskenään mutta niin se yritetään esittää.  Uusiin puuperäisiin tuotteisiin panostaminen  Suomessa on lisääntynyt jatkuvasti ja lisääntyisi enemmänkin jos mahdollisuuksia annettaisiin, mutta sitäkin jotkin viheriätpiirit vastustaa faktoista  tietämättöminä tai sitten jostain muusta syystä.

    Kurki

    <<<Millään ulkopuolisella taholla ei olisi siihen mitään sanomista.<<<

    Suomi itsehän on ajanut itseään umpikujaan ei ulkopuoliset.

    Ruotsissa EU on antanut oikein sertifikaatin turpeen käytölle polttoaineena ja Ruotsin perustelu käytölle on ilmastosyyt.

    Niinistö käytti tuon 10 milj.tn hiilinieluhyvityksenkin ilmaisten päästöoikeuksien lisäämiseen, jotka ovat nyt poistumassa.

     

    Tolopainen

    Niin jos ei ole ongelmia, niitä pitää tehdä. Nykyhallituksen sotkujen selvittämiseen tarvitaan monta viisasta miestä seuraavassa hallituksessa. Se on aika harvinaista, että pressa ja pääministeri eivät ole puheväleissä. Nuori pääministeri kulkee herne nokassa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ruotsissa turpeen merkitys energiantuotannossa on ollut kuitenkin pienempi kuin meillä, joten mahdollinen luopuminen lienee helpompaa ja työllisyysvaikutukset lievemmät. Ruotsikin joutunee raportoimaan turpeen poltostaan khk-päästöt?

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Torv

Esillä 10 vastausta, 2,371 - 2,380 (kaikkiaan 6,478)