Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 3,131 - 3,140 (kaikkiaan 6,476)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Perassic Park Perassic Park

    MT:ssä oli kovasti kolumneja äskettäin EU:n Ympäristövaliokunnan äänestyspäätöksestä jossa pieni Suomi (tapansa mukaan?) -jäi häviölle. Oli samalla komissio kanta ja tuloksena tavoite n. 30% metsämaasta suojeluun. Tämän konkretiaan vienti jäisi jäsenmaiden omalle vastuulle. Päätös virallistuu onko sitten EU parlamentin käsittelyssä?

    Tuntien suomalaisen innon noudattaa EU -päätöksiä tulossa on vuosikymmen joka muuttaa metsätalouden edellytyksiä maassamme ns. eri asentoon.

    Metsänhoitoyhdistyksessä ilmi tullut valtakirjakaupoissa epäillyt väärinkäytökset sattuva huonoon aikaan. Metsänomistajat tarvitsevat jatkossa edunvalvontaa enemmän kuin koskaan. MTK ei ole täydellinen, mutta silti ainoa potentiaalinen edunvalvoja.

    Maamme rahatilanne vuosikymmenen puolivälin jälkeen on lähinnä lohduton  ja tämän vuoksi tulee suuri potentiaalinen riski että maksumiehen viittaa sovitellaan metsänomistajien harteille suojelussa. Suojellaan ilman että korvauksiin löytyy rahaa, eikä kenties tahtoakaan. Tällaisen johtopäätöksen luontiin ei tarvita Vihreän liiton jäsenkirjaa tai kummoista kristallipalloa.

    En näe mahdolliseksi että tällainen suojelu olisi mahdollista edes, ilman merkittävää omistajan suojan loukkaamista. Tällaista kuitenkin tunnetut meppimme haluavat käytännössä ajaa.

     

     

     

     

    Panu Panu

    Mitähän se EU:n tarkoittama suojelu tarkoittaa? Keski-Euroopassa tyypillisesti hakkuut ovat sallittuja suojelualueilla, Suomessa ei:

    Mukaan pitää jatkossa tietysti laskea myös luvuista mahdollisesti unohtuneet alat: vesistöjen ja soiden suojakaistaleet, metsälain 10-kohteet ja säästöpuuryhmät. Kun jatkossa pitää jättää 20 säästöpuuta / ha niin se tarkoittaa 5% suojelua uudistusalasta normaalilla 400/ha päätehakkuutiheydellä.

    Jos EU pakottaa lisäämään suojelualueita niin se kannattaa toteuttaa suuntaamalla Metso-ohjelma tarpeeksi houkuttelevana Lappiin. Siellä nyt on muutenkin suojelualueita yllinkyllin mutta puuntuotannon kannalta näin se kannattaa tehdä jos on pakko.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos neljännes metsä- ja kitumaasta on jo metsätalouden ulkopuolella, tavoitteen saavuttaminen ei liene metsän osalta ylivoimaista. Entä muut luontotyypit? Sallitaanko porotalous puuttomalla arktisella alueella? Entä luontomatkailu meren saaristossa? Suojelun säännöstö kaipaa täsmennystä enkä usko että tuo menee helposti jakoon muissakaan maissa. Mitä esimerkiksi Hollanti suojelisi, rantaniittyjä jotka se on vallannut mereltä?

    Per Ä Reikäs

    Hiiliä pitää nyt niellä, saunan pesästä aloittaen, takkoihin siten  päätyen 🙂

    Tolopainen

    Metsittyneitä ranta-alueita on pilvin pimein, eikä niitä ole luokiteltu metsiksi eikä pelloiksi. Mitä ne ovat. Puut niistä kaatuilee itsekseen, kun millään koneilla ei niin jyrkille rinteille voi mennä.

    Per Ä Reikäs

    Suojelu alueita, herää Tolopainen herää.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tolopainen on kyllä oikeilla jäljillä. Jos EU:n suojelusäännöt vedetään oikein tiukalle, voidaan tehdä kysely jossa jokainen metsänomistaja voi ilmoittaa viranomaisille, ja näin voidaan ottaa laskentaan mukaan, omalla päätöksellä suojellut metsäalueet. Veikkaan että puuttuvat hehtaarit saadaan kokoon helposti.

    Puuki

    Melko erilaista on metsien suojelu eri puolilla EU:ta ( kuin Suomessa) . Espanjassa voidaan kerätä esim . lahopuuta ja tehdä vaikka asfaltoituja kulkureittejä suojelualueelle.  Parempi kriteeri olisi (jos yhtenäistä kriteeristöä halutaan kuten pitäisi ja sama %-luku pitää olla suojeltua)  vaikka se,  että puun kasvu pitää turvata ; ei saa hakata aukoksi ellei uudisteta vähintään yhtä paljon ja  monilajinen uusi metsä tilalle.     Tai täyssuojelun alueen tulisi vastata tilastoissa esim. 3 x aluetta joka  on vain näennäissuojeltu.  Muutenhan siinä 30%:n suojeluvaatimuksessa ei ole juuri mitään oikeudenmukaisuutta.

    Niitä rantavyöhykkeitä on Suomessa paljon joilla ei metsätaloustoimenpiteitä tehdä.  Rantaviivaa riittää, kun meren rannat , joet, lammet, järvet ja puron varret  lasketaan yhteen.  Vesijättömaat lisäksi.    Itsellänikin on n. 1,5 ha rantaviivaa joka on n. 10 m leveä vaikka ei  metsäpinta-ala niin kovin suuri olekaan.  Siihen lisäksi omatoimisesti suojellut kuviot, säätöpuuryhmät yms. niin suojeltua pinta-alaa kertyy melko paljon suhteessa metsäpinta-alaan.

    5,7 %:n suojelu vähentää puun kasvua (kestävää hakkuutasoa)  ja samalla hiilen kertymistä ~ 7 %/ v.  (90 v. normaalimetsässä , Pohj. -Savo, tuoreen kankaan kuusikko) .  Jos lisäksi vuosittain hakattaisiin esim. 20 % alle vuosikasvun ,niin alkuun kasvu lisääntyisi  lyhyen aikaa 2,9 motista/v  ~ 3,2:een mutta sen jälkeen putoaisi  2,4 :ään mottiin /v/ha. (vv. 90-125)  ( L: Esimerkki ,  J.Lappi -97) .

    Rane

    Komissio taitaa olla vailla suojeluun 30% kaikista maa-alueista,ei siis pelkästään metsäpinta-alasta.

    Tolopainen

    Suomessa siihen päästään 100v kuluessa, kun väestö vähenee ja keskittyy pääosin kasvukeskuksiin. Pohjois-ja Itä-Suomen syrjäseudut tyhjenevät. Niiden asuttaminen on resurssien haaskausta. Eikä ketään enää kiinnosta. Kainuusta ja Lapista vähenee molemmista muutaman kunnan väestö joka kymmenes vuosi. Suojelualueita kyllä syntyy ei pidä hättäillä.

Esillä 10 vastausta, 3,131 - 3,140 (kaikkiaan 6,476)