Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 3,161 - 3,170 (kaikkiaan 3,188)
 • Metsien hiilinielu

  Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

 • Scientist Scientist

  Hapettuminen hiilidioksidiksi ja palaminen ei ole yleensä koskaan täydellistä. Kivihiilivoimalassakin muodostuu ns. lentotuhkaa. Samoin puuta poltettaessa.

  Haba Haba

  Jep, naapuri indikoi havainnon pienhiukkaspäästöistä.

  Kurki

  Olisiko varminta vain olettaa että maahan kertyy hiiltä vuosittain noin viidennes biomassasta eli juurten kasvu.

  Voi sen noinkin tehdä.

  Metsien runkopuun hakkuusäästö oli 2020 29 milj.m3. Tuo on puun koko biomassalla sitonut ilmasta 1.3 kertoimella hiilidioksidia (CO2) 1,3*29

  = n. 38 milj.CO2-tn.

  Tuohon kun lisää EUn Suomelle myöntämän hiilinieluhyvityksen -10 milj.CO2-tn/v metsäisenä maana, niin Suomen metsien hiilinielu on – 48 milj.CO2-tn  ja se prikukkeen sama kuin kaikki päästöt vuonna 2020 n. 48 milj.CO2-tn.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Löysin tällaisen edelleen ajankohtaisen mielipiteen kun tsekkailin Timo Pukkalan julkaisuja. Muuten aivan tätä päivää, paitsi tuon jälkeen on lanseerattu uusi käsite ”suurin ylläpidettävä hakkuukertymä” joka ottaa huomioon erilaiset suojelualueet ja metsänomistajien omaehtoiset suojelukohteet, eli vastannee paremmin todellista markkinoille tulevaa puumäärää.

  Perusidea on kuitenkin edelleen sama, eli ilmastotavoitteiden ja monimuotoisuustavoitteiden kannalta optimaalinen hakkuumäärä on alempi kuin pelkästään puuntuotannon kannalta tarkasteltu hakkuumäärä ainakin lyhyellä aikavälillä. Jos metsät alkavat sitten tämän johdosta muuttua tuhoalttiimmiksi, kurssia olisi syytä kääntää ja hakkuita lisätä.

  Ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää maltillisia metsänhakkuita

  http://www.hs.fi/mielipide/art-2000006054552.html

  Puuki

  Miten vaikuttaa metsäteollisuuden intoon pitää yllä puun käyttöä uudistuvien  tuotteiden valmistukseen kotimaassa, jos korjuumääriä ensin rajoitettaisiin  paljon.   Ja sitten, jos /kun huomataan tuholaisten lisääntymisen vähentävän puuston kasvua  liiaksi, joudutaan lisäämään  hakkuita, ei ole ehkä sopivaa käyttöä isolle puumäärälle  .

  Maltilliset hakkuut voisi merkitä sitäkin, että hakattaisiin se n. 80 mottia max sen mukaan mikä on puun käyttötarve.   Harvennusrästien purkaminen lisää tukin kasvua ja hiilivarastoja rakennuspuuhun ja vähentää luonnontuhojen esiintymistä.

  Vanhempien talousmetsien päätehakkuut vähentää väliaikaisesti hakkuualueen hiilen sidontaa mutta lisää sitä viiveellä.  Ja vanhan metsän kiertoajan jatkaminen lisää lyhyen ajan hiilen sidontaa mutta vähentää sitä pidemmällä aikavälillä kasvun hiipuessa.

  MaraKet

  Avohakkuu on kaikkein tehokkainta hiilensidonnan ja siinä sivussa monimuotoisuudenkin (putkilokasvit, maitohorsmat ym.) kannalta. Siitä varmaan voimme olla kaikki yhtä mieltä. Aine kun ei katoa minnekään, vähän välillä muuttaa olomuotoaan. Minun kasvatusmallissa ei mene kuin yllättävän vähän aikaa niin taimikko on harvennettavissa ja taas hiili lähtee luonnolliseen kiertoonsa. Merissä sitä on paljon myös, mutat siitä jostain kumman syystä hyvin harvoin kirjoitetaan. Miksi näin on?

  Tässä nyt on käymässä niin että metsänomistajaa lyödään joka suunnasta, eniten vihreät. Aavistusavohakkuilla jotain voi korjata, mutta ei kaikkea. Meidänkö pitää olla EU:n mallioppilas, siihen en kuitenkaan ryhdy henkilökohtaisella tasolla. Ostakoon itse metsänsä ja suojelkoot niitä miten haluavat. Jatkuva kasvatus pitäisi tosin olla kiellettyä kaikilta koska tehtaat lähtee ja muualla hakataan kuitenkin. Jokainen vähänkin asioista perillä oleva ymmärtää tämän, mutta ei Pietikäinen ja V. Niinistö. Jotkut kirjoittavat jopa tälläkin palstalla jatkuvasta kasvatuksesta myönteisesti. Mikä siihen mahtaa olla syy?

  Jollain tavalla toisin ajattelevat pitäisi saada hiljaiseksi.

  Scientist Scientist

  Älä viitsi teollista siitä kyllä voi emme olla yhtä mieltä.

  Haba Haba

  Olisiko varminta vain olettaa….”

  olemme todistamassa tieteen uutta tulemista.

  MaraKet

  Mutta Haba ei tiettävästi ole ollut palstan eliitin kesäleirillä. Heille esittelin tiluksiani ja metsänhoitotapojani. Olisit siellä saanut arvokasta oppia, joka olisi tainnut tulla tarpeeseen. Itselläni sentään aika paljon kokemusta metsänkasvatuksessa. Miljoonia motteja. Vain muutama virhe, jotka eivät onneksi ole vaikuttaneet kokonaisuuteen.

  Per Ä Reikäs

  Metsistäni hiiliniuluina kasvatettua luomu raakapuutavaraa maailmalle 🙂

Esillä 10 vastausta, 3,161 - 3,170 (kaikkiaan 3,188)