Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 3,701 - 3,710 (kaikkiaan 6,476)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Vilkkaan metsäkeskustelupäivän toinen mielipide liittyy maankäyttöön. Joutuuko metsän raivaamisesta pian maksamaan maankäytön muutosmaksua? Lukijat ovat sitä mieltä että myös kaupunkien laajenemisesta eli metsän muuttamisesta asuinalueeksi pitäisi mennä sama maksu. Ehkä tehokkaampi tapa kompensointiin olisi velvoittaa esimerkiksi tuulivoiman rakentajat istuttamaan sama määrä metsää toisaalle. Tosin meillä tulee tässä metsättömän pinta-alan rajat vastaan.

    Timpalla ja muilla hyviä kommentteja. Erityisesti tämä: ”osa keskustelijoista tuntuu pitävän metsänomistajia ahneina idiootteina, jotka tyhmyydessään hävittävät metsänsä”.

    http://www.hs.fi/politiikka/art-2000008760010.html

    Puuki

    Rehevän turvemaan ojituksen tuottama C02-päästö on arvioitu olevan keskimäärin 6.3 tn/ha /20 v.  Karumman  3,2 tn/ha /20 v.  (Suoseura, Ojanen ym.)        Tuhkalannoituksella puun kasvuun saadaan keskimäärin lisää min. ~ 10-20 mottia/ha / 20 v.  Lisähiilikertymä puun kasvuun ja karikkeisiin  (myös maaperään) on siis paljon suurempi kuin kunnostusojituksen aiheuttamat päästöt.     Turvemaiden tuhkalannoitus tulisi tehdä vähintään ilmaiseksi mo:lle valtion hiilitaselaskelmien parantamiseksi, jos hiilitaseen parantamista puunkasvatuksella ei muuten korvata.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tähän seminaariin ehtii vielä mukaan: ”Hiilen sidonta” 24.5.

    http://www.bioenergia.fi/hiilensidonta2022/

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mhy:n kautta lisäkasvusta hiilinielukorvausta: hiilipalvelu. ”Hiilipalvelun kohteissa kivennäismaiden lannoituksessa käytetään moniravinteisia metsälannoitteita ja turvemaiden lannoituksessa yleensä tuhkaa.”

    http://www.mhy.fi/uutiset/metsanhoitoyhdistykset-lanseeraavat-hiilipalvelun-metsanomistajille?

    hemputtaja

    Hiili, hiili ja hiili tuo nykyajan kauhea myrkky. Onko ?

    Ei muista olenko täällä ihmetellyt, jos niin ihmettelen uudestaan. Väitetään, että hiili estää lämmön haihtumisen. Koskaan ei juuri kerrota, että mistä se lämpö tulee ja mikä on lämpenemisen perussyy.

    Kehtaan epäillä, että perussyy on esim. saunan lämmitys. Meitä ihmisiä on liikaa ja tulitikkuja raavitaan jatkuvasti.

    Jos ajan tästä Hämeenlinnaan, kumpi lämmittää maailmaa enemmän hiilidioksidi vai auton tuottama lämpö. Kumpi on syyllinen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    hemputtajalla hyviä kysymyksiä. Ilmeisesti Marsin kaasukehä on valtaosaltaan hiilidioksidia. Se tietäisi hyvää planeetan asumiskäyttöä ajatellen: olisi tarjolla vettä ja hiilidioksidia kasvien käyttöön. Kuitenkin kaasua on niin ohuelti että Mars on keskilämpötilaltaan kylmempi kuin Maa.

    Tomperi

    Suomessa tehtiin poliittinen päätös että Suomessa harjoitettava metsätalous on hiilinielu. Tutkimustoiminta aikanaan antaa vastaukset onko vai ei ole,jollei tutkiustoimintaa aktiivisesti vaikeuteta rahanpuutteeseen vedoten.

    Puuki

    Melko lailla tuota hiilinielu-vai ei -kysymystä voi arvioidakin vaikka VM-inventointitietojen perusteella ja miettiä esim. minkä verran on jäänyt hakkuusäästöjä lisää 70-luvulta lähtien.  Muut tarvittavat tiedot metsien hiilitaseen arviointiin saa muualta tutkimuksista ym. julkaisuista.  Tarkemmat lukemat vaatii tietysti lisätutkimuksia joilla ei niilläkään ihan tarkkaa tietoa voi saada niin monitahoisesta asiasta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tomperi. On soiden osalta tehty arvioita, että vaikka tehtiin paljon virheojituksia, suometsätkin ovat kokonaisuudessaan olleet hiilinielu koska hajonnut turve on korvautunut parantuneella metsänkasvulla ja metaanipäästöjen vähenemisellä.

    Timppa

    Kuuntelin tiistaina Ilmatieteenlaitoksen tutkimusprofessori Hannele Korhosen esityksen asiasta.  Teollisena aikana hiilidiksidi ilmassa on lisääntynyt ja maapallon keskilämpötilas noussut jotain 1,5 astetta.  Vaikka muitakin tekijöitä on, niin hänen mukaansa pääsyyllinen on tuo hiili ilmassa.  Tämähän on, mitä Hemputtaja epäilee.

    Luulen, että etenkin tropiikin metsäkadon vaikus on jäänyt asiassa liian vähälle huomiolle.  Professori Markku Kulmalan tutkimukset osoittavat, että yhteyttämisen yhteydessä syntyy aerosoleja, jotka toimivat pilviä muodostavien pisaroiden ytiminä.  Nuo pilvet heijastavat auringon valoa ja sitä kautta estävät maapallon lämpenemistä.  Kun sademetsä hakataan, niin paahtava aurinko kuivattaa ja lämmittää maan.  Yhteyttäminen ja nuo aerosolit loppuvat.   Sadanta loppuu, mikä laajentaa tuhoaluetta metsänkin puolelle ja laajennut tuhoalue jatkaa lämpenemisen kierrettä.

    Tietysti subtrooppisissa metsissäkin on sama ilmiö ehkä lievempänä.

    Boreaalisissa havumetsissä tilanne on toinen.  Kuten tiedetään aukkoon kasvaa jotain.  Yhteyttäminen jatkuu aukossa ja sen vieressä olevassa metsässä.  Aerosoleja ja pilviä syntyy.   Korhosen mukaan Suomessa sadanta on lisääntynyt.  Johtuuko se Suomen metsien lisääntyneestä kasvusta ja/tai suursäätilasta ei varmaan kukaan tiedä.    Sadannan lisäys tietysti saattaa lisäytä metsänkasvua.  Varsin todennäköisesti ainakin soistumista.

     

Esillä 10 vastausta, 3,701 - 3,710 (kaikkiaan 6,476)