Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 3,751 - 3,760 (kaikkiaan 6,476)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Visakallo Visakallo

    Kovasti näkyy nyt isompia ja pienempiä aukkoja ainakin täälläpäin ilmestyvän teiden varsiin.

    Timppa

    Tällaisen mielipiteen kirjoitin Hesariin.  Saa nähdä meneekö läpi:

    Kannattaa huomata nykytilanne. Venäjällä ja Valko-Venäjällä syntyy hakkuusäästöjä, kun eivät voi viedä sahatavaraansa. Kyllä ostajat kuitenkin sahatavaransa jostain saavat. Suomesta, Ruotsista tai vaikka Kanadasta. Suomessa on paljon hakkuukelpoista metsää.

    Vaikka hetkellisesti hakkaisimme yli vuosikasvun, niin ei ilmakehä yhtään siitä kärsisi, kun toisaalla ei hakata. Eikä se edes näkyisi Suomen 2,5 miljardissa puum3:ssäNyt pitää ymmärtää kokonaisuus. Hakataan kaikki mikä on metsätaloudellisesti järkevää. Puusta saa nyt hyvää hintaa. Metsäalan porukka saa töitä. Puunjalostusteollisuus vahvistuu. Velkaantuva Valtio saa verogtuloja. Ja yllättävää kyllä metsien kasvu paranee jatkossa.

     

    Hakkuista nipottavien pitää vain ymmörtää kokonaisuus.

     

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Metsien hiilinielujen hupenemistalkoisiin osallistutaan heinäkuussa alkavissa hakkuissa. Voihan ne hinnat vielä nousta, mutta viimevuotenakin hinnannousu lopahti kesälomiin. 80;lla  kympillä lisineen on kuusitukit myyty, kuten vuosi sittenkin. Kyllä rakentaminen ennen pitkään tällä menolla hiipuu, kunnes Ukrainan uudelleen rakentamiseen maksajat löytyy.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Timpalla hyvä kommentti hiilinieluihin: Ilmaston kannalta on sama missä hakataan. Itse lisäisin päätehakkuita mieluummin muualla pohjoisella havumetsävyöhykkeellä kuin Suomessa jotta jotain metsiä jäisi meille suojeltavaksikin.

    Kurki

    Suomen metsien CO2-varaston kasvu on on laskettu vuosikymmeniä pieleen eikä haittaa vaikkaa hakkuut ylittävät kasvun jonain vuonna. Paikataan negatiivistä metsien hiilinielua ottamalla sieltä.

    Nykyinen metsien runkopuumäära 2500 milj.m3 periaattella 40/60 sisältää CO2-varastoa 6250 Mtn (2,5*2500), joka on todellisuudessa 3000 Mtn enemmän kuin mitä Luke laskee 3250 (1,3*2500) sen olevan.

    Puuki

    Ostajan kehumiset paljosta tarjonnasta voi laittaa huoletta markkinointipuheen piikkiin.    Jossain voi tosin ollakin tarjontaa, jos tuotteen menekki ja siitä maksettava hinta kohtaa sopivasti.

    Hiilitase paranee viiveellä hakkuiden lisääntyessä kotimaassa, jos uudistamiset tehdään kunnolla ja harvennukset ajallaan.

    Osa CO2.sta joka tulee runkopuun lisäksi  haihtuu ilmaan, kun riukupuut ja muu karike lahoaa nopeasti. Metsien hoitamattomuus lisää hiilen nopeaa kiertoa takasin ilmaan.  Saattaa johtua siitäkin  ero puiden kasvun ja biomassan mittauksissa hiilen kierrossa.  Mutta puun lisäkasvatus (erit. tukkipuun) on paras tapa lisätä hiilinieluja ja -varastoja eli parantaa metsien hiilitasetta.  Sen luulisi ymmärtävän jo vähän liian vihertyneenkin kaupunkilaisen tai jokaisen omaan ajatteluun jotenkin kykenevän.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Maallikot tuntuvat ajattelevan metsää isona hiilivarastona josta otetaan puuta ja siksi varasto pienenee. Todellisuudessa vain varaston lisäys eli hiilinielu pienenee. Ihmiset sitten kiukustuvat kun muilla sektoreilla joudutaan lisäämään päästövähennyksiä ja kiristämään vyötä.

    hemputtaja

    Toistanpa tänne väärään ketjuun työntämäni. Saa nähdä voinko vielä positaa sen.

    Tehdäkseni kiusaa hiilikauhistelijoille (en kerro keille) pistän uusinta uutista näkyville.

    YLE:n kertomasta pätkä näytteeksi osoitteesta: ”https://yle.fi/uutiset/3-12462247”. Selittää PNAS-tiedelehdessä julkistettua tutkimuksen tulosta mm. seuraavasti: ”Useimmat valtiot keskittyvät ilmastonmuutoksen torjunnassa lähes pelkästään hiilidioksidipäästöjensä vähentämiseen. Tuoreen tutkimuksen mukaan se on virhe.Hiilidioksiditoimet parhaimmillaankaan eivät riitä yksin hillitsemään ilmastonmuutosta niin, että se pysyisi kansainvälisesti asetetuissa rajoissa, kertoo vuoteen 2050 ulottuva vertailu.”

    Palataan siis taas perussyyhyn eli liiallisen ihmismäärän lämpötoilailuihin. Ilman tutkimusta olen varma, että ei auta vaikka tulitikut otettaisiin pois.

    Timppa

    Sitä hiiltä pitää saada ilmasta pois.  Pohjoismainen metsänkäsittely. jossa pidetään metsät nuorina ja hyödynnetään  niiden  kasvupotentiaalia mutta samalla huolehditaan, että järeää puuta varastoituu kiinteisiin raskenteisiin, on yksi vazihtoehto.  Toinen on puuttomien  alueiden metsittäminen.

    Luonnonmetsät eivät poista hiiltä ilmakehästä.  Parhaimmillaan säilyttävät niihin varastoituneen hiilen.

    Rukopiikki

    Pohjoisen metsien kasvun taittumiseen syy on selvä. Tyypillinen aukko on nykyään ainakin valtion metsissä hakattu vielä aika nuoreen männikköön, vuosilustoja usein katsellut että parhaassa kasvussa olevaan. Kun vielä vuosituhannen vaihteessa tyypillinen aukko oli hakattu satoja vuosia vanhaan metsään, joissa puiden vuosilustot olivat viimeisinä vuosina ohuempia kuin virsikirjan lehdet. Tukit ovat pinoissa nykyään pieniä. Ei siellä enää ole sellaisia sylintäyteisiä satoja vuosia vanhoja tukkeja mitkä olivat ennen yleinen näky teiden varsilla. Hiilen sidonnan kannalta metsiä kannattaisi ehkä kasvattaa vanhemmaksi, niin tukkiprosenttikin kasvaisi. Sahuritkin tykkäisivät kun saisivat pohjoisessakin päin vielä joskus sahata vähän isompiakin tukkeja.

Esillä 10 vastausta, 3,751 - 3,760 (kaikkiaan 6,476)