Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 3,771 - 3,780 (kaikkiaan 6,476)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Puuki

    Kun loppuu vihreä latvus niin miten käy puulle alikasvoksena? Pitää kahtoa joskus muuallekin kun vain pirtin ikkunanaluskoivikkoon.  Itseharveneminen on hyvin tunnettu ilmiö metsissä.

    Kurki

    Puut ei itsestään lahoa,riukuuntuminen ei lahota puita

    Riukuuntuminen aiheuttaa tiheässä ja kosteassa männyntaimikossa sienitauteja (sorokka, korokka, surmakka, tervasroso, versosyöpä) kasvussa hävinneissä puissa, jotka kuolevat ja lahoavat. Lisäksi lumi taivuttelee ja katkoo hoikemmat. Näin luonto itse tekee koko ajan harvennusta, että puut voisivat järeytyä.

    Timppa

    Olen lähetänyt tänne joskus kuvaparin  reilu 100-vuotiaista metsistä.  Rajan toisella puolenharventamattomassa mäntymetsässä puut olivat pienempiä  kuin  toisella pjuolen 2 kertaa hazrvennetussa metsässä.  Tällä hetkellä puuta sattoi olla kummassakin metsässä saman verran, mutta harvennuspuu mukaanlukien  harvennetun kasvu on suurempaa.

    Kerran harvennutettiin koivikkoa, mikä jäi liian tiheäksi, mistä seurasi kasvun heikentyminen .  Otdettiin opiksi ja seuraavia kuvioita on harvennettu rajummin, mkinkä seurauksena nen kasvavatn paremmin.

    DEivät ainakaan meidän puut osaa saksaa ja ehkä siksi käyttäyvät siten kuin aidemminkin.

    Kurki

    https://yle.fi/uutiset/3-12463425

    Ympäristökeskuksen ryhmäpäällikkö Soimakallio:   -Tämä keskustelu kiteytyy siihen, että biomassaa on kohdeltu hiilineutraalina, vaikka sitä se ei ole, kommentoi ryhmäpäällikkö Sampo Soimakallio Suomen ympäristökeskuksesta.

    Vihreiden uskomustiedettä.

    Kurki

    Kyllä siellä on hyviäkin komentteja Soimakalliolle.

    Tässä yksi: Tosin tässäkin on vähän tietämättömyyttä, sillä kaikki metsien poistuma mukaan lukien puuenergia lasketaan aina päästöksi, mutta sillä ei ole merkitystä, sillä kaikelle poistumalle on olemassa nielu silloinkin, kun poistuma on yhtä suuri kuin metsien kasvu.

    Jostain syystä sensuuri näyttää olevan voimisaan tässä keskustelussa. Aamulla huomautin, että Soimakallio puhuu muunneltua totuutta. Toissa päivänä oli ylen artikkeli metsän nielusta. Puuenergian käyttö on lulucf laskennassa laskettu päästöksi. Se siis vähentää nielua.
    Soimakallio puhuu hiilineuraaliudesta. Jopa sellupuu on hiilineutraalia, jos metsissä on nielua jäljellä.

    Minäkin olen yrittänyt kommentoida jo monta kertaa eikä yhtään mene läpi.

    kaapo123

    Riukuutuminen ei aiheuta sienitauteja,vaan ensin pitää tulla puun kuoreen haava. Sienet tekee eri tavalla tauteja kuin toiset sienet.Sieni-itiön täytyy ensin itää ,mutta kaikki ei idä samalla tavalla,eikä sieni-itiö pääse puun kuoren läpi ilman haavaa.Ainoastaan mesisieni voi päästä puun sisään ilman haavaa.No,minun pihan lähellä kasvaa koivuja ja ne ovat tiheässä,välimatka o.5 m ja ovat kaikki melkein yhtä pitkiä ja terveitä eli ne kasvaa tiheässä.Tiheä metsä kasvaa enemmän,runkoja enemmän.Peter Wohlleben on oikealla suunnalla,tiheä metsä kasvaa enemmä.Jos runkojen väli on 2m,niin siellä on vain 2 runkoo,mutta jos väli on o.5 m, siellä on 4 runkoa ja jos väli on alle metrin,runkoja 3

    Kurki

    Riukuutuminen ei aiheuta sienitauteja,vaan ensin pitää tulla puun kuoreen haava.

    Eikö ne lähekkäin olevat riukupuut hankaa toisiaa riittävästi myrskytuulissa? Sienitaudit leviävät ilman vioituksiakin.

     

    kaapo123

    Ei ne välttämättä hankaa rikki kuorta,se pitää kuori rikkoontua ihan kuten ihmisen ihokin,ihon pinta voi hiukan vahingoittua,mutta bakteerit ei pääse ihon alle,tässä minun lähellä on koivikoita,joiden välimatka on o.2–o.3 m ja ovat isoja ja pitkiä koivuja,koivuja on rykelmissä ja jotku kauempanakin,täällä oli laaja haapametsä,isoja haapoja kasvo lähekkäin,se hakattiin pois,täällä on nytkin haapametsää tietyllä alueella.Peter kertoo saksalaisen yliopiston tutkimuksista,jotka kertovat,että tiheä metsä kasvaa enemmän,niin he kertovat.Myös kirja Manusco Loistavat Kasvit kertoo yllätyksistä,minä voin mitata koivujen välimatkoja ja haapojen omilla alueilla täällä.Jos puut ovat lähekkäin välimatka alle metrin,niin eihän ne oksat pysty rikkomaan toisen puun kuorta ja eihän  siellä yksi puu heilu,vaan heiluvat sinne päin miten tuuli muuttuu.Toisen puun runko pitää pamahtaa toiseen puuhun,mutta puut ei kuori toisia puita,pitää tulla ensin konkelo tai salama,metsää voi tuulisella sällä seurata,niin näkee sitten

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Saanko ystävällisesti muistuttaa että tämä on hiilinieluketju eli koetetaan pysyä otsikossa. Tänään reissupäivä mutta huomenna ehtii taas kommentoida. Hyvä että olette taas pitäneet metsätalouden puolta medioissa! Ei riitä että on päivystys Metsälehdessä ja MaasTullissa. Lisäksi pitää olla hallissa ainakin YLE ja Hesari.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    En ole lukenut 200 kommenttia YLE:n uutiseen, mutta vaikuttaa siltä että bioenergian sääntelyllä koetetaan estää esimerkiksi joissakin EU-maissa tapahtuvaa järeän puun polttoa ja samalla menee meikäläinen pienpuun haketus siinä sivussa. Kyllä markkinatalouden pitäisi antaa edes jossain määrin toimia EU:n sisällä eikä säädellä sitä liikaa.

    Meillä kotimaassa närästää energiahakkuiden lisäyksen aiheuttama lähiaikojen hiilinielun pieneneminen. Hakkuut vähentävät tietenkin hiilinielua sinä vuonna kun hakkuu tehdään. Tämähän ei ole kuitenkaan lopullinen menetys, vaan jäljelle jäävät puut kohentavat kasvuaan ja hiilivaraston menetys korvautuu muutamassa vuodessa. Harvennetussa metsässä puiden latvukset säilyvät vihreinä, mistä seuraa että jokainen jäljelle jäänyt puu kasvaa suuremmaksi ja alkaa tuottaa vuosittain enemmän biomassaa kuin aikaisemmin.

    Kokonaisbiomassan tuotos on harvennetussa metsässä useimmiten hieman pienempi kuin harventamattomassa, mutta kun pyritään taloudelliseen toimintaan niin niitä harvennuksia on joka tapauksessa tehtävä. Olisi sangen erikoista, jos näitä joka tapauksessa kaadettavia puita ei saisi korjata energiaksi. Kyllä ne pienet puunrungot ja oksat metsässäkin lopulta lahoaisivat ja muuttuisivat hiilipäästöiksi. Eikö ole hiilineutraaliuden kannalta täysin sama hajoaako puu metsässä vai lämmityskattilassa?

    Kurki. Jos tekstissäsi on linkki tai muualta kopioitua se ei mene Hesarissa läpi. Lisäksi liian vaikeaa ilmaisua on syytä välttää kun suurin osa Hesarin lukijoista on maallikoita – toisin kuin täällä Metsälehden puolella jossa yleinen tiedon taso metsäasioissa on korkea.

Esillä 10 vastausta, 3,771 - 3,780 (kaikkiaan 6,476)