Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Jovain

    Metsätaloudessa etusijalla ovat liitännäiselinkeinot ja niiden tuotot. Tuotetaan yhteiskuntahyvää puunhinnasta, metsätalouden elinkeinoista ja niiden tuotoista välittämättä. Teollisuuden markkinaosuus n. 95 % puukaupassa ja korjuussa on siitä selvääkin selvempi osoitus. Kysymyshän on kartellista ja monopoliasemasta metsätalouden töiden kuin myös tuottojen osalta.

    Hyvähän se on palkansaajayrittäjän kukkoilla siellä kirstun päällä. Toveria ei jätetä.

    mehtäukko

    Luuleeko tämä ukko- Jovain palstalaisten kehitelleen ja keksineen vallalla olevan puunkorjuujärjestelmän, kun hyökkäys ja syyllistäminen on niin röyhkeätä? Etsisi maalitaulut vuorineuvoksista.

    Vai onko välit ostopuoleen pilattu kukkoilulla niin huonoiksi, että rattoria ei tarvitse käynnistellä?

    Jovain

    Mistä on huomautettu. On teollisuuden etuus puukaupassa ja korjuussa n. 95 % tällä hetkellä ja vastaavasta osuudesta maksatus metsänomistajalla.

    pikkutukki

    Miten raju sahauksen väheneminen näkyisi kuitupuun hinnassa ? Laskisi vai nostasi ?

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Metsäteollisuus on se toimija,jonka ansiosta puulla on markkinat,myös kantohintaa .Ei halkokauppa enään elätä,kun volyymi painut lähelle siltaa.Kuitupuun osalta markkinatoimijoita,eli sellutehtailijoita on vain kolme,joten sanattomallakin sopimuksen tapaisella yhteisajatuksella hinnat kuidussa pysyvät kyllä kurissa.Teollisuus on saanut puristettua yrittäjistä kustannustehokkaan korjuuorganisaation,jossa on turha haaveilla isäntälinjan urakoinnilla kannattavaa L.Vaaralaista korjuuta.

    harrastelija harrastelija

    Sellainen tilanne laskiisi ainakin sahapuun hintoja! Sellufirmat (jos sellun menekki jatkuisi) saisivat isompaa kuitupuuta halvemmalla!

    pihkatappi pihkatappi

    Sahalta tulee hirveä määrä kuitua sahausjätteen muodossa. Sahat käyttävät osan hakkeesta itse. Jos sahausmäärä pienenee, sahat käyttävät ehkä saman määrän sahausjätettä itse ja sellutehtaalle menevä osa pienenisi radikaalisti. Kuitenkin tukin valikoivalla ja valistuneella katkonnalla kompensoidaan ja kuitupuun hinta säilyy ennallaan.

    Jovain

    Savon Sanomissa 21.2.2018 oli Lauri Vaaran kirjoitus tähän tapaan: ”Puunkorjuun tehokkuus on suuri huijaus”. Siinä luvataan 10 euroa hyvää traktorikorjuulle ja 6 euroa puulle hinnan nousua.

    omapäinen

    Edelleen tämä kolmenkopla määrää suomen kuitupuun hinnan. Tuontipuu tehtaalle on aina ollut kalliimpi.. Jokainen sellunkeittäjä tietää toisen tehdashinnan..varannot. sahahakkeen hinnat.

    Puuki

    Pääsääntöisesti kuitupuuta ei kannata kasvattaa erikseen, jos sitä ei tule sivutuotteena luontaisesti. Hinta on sen verran olematon.

    Tuontipuun hintoja 18/10 (Luke, yksikköhinnat) : havukuitu n. 58 € /k-m³ , koivukuitu 48 .

Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 876)