Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Viewing 10 replies - 381 through 390 (of 876 total)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • A.Jalkanen

    Anteeksi että toistan jälleen samaa…

    Eihän se teollisuus mittaakaan, vaan yksityinen yrittäjä. Hänen intressissään on että mitta on tarkka. Epätarkasta mitasta aiheutuu paljon vähemmän haittaa kuin epätarkasta katkonnasta.

    Jovain

    Höpö höpö. Eiköhän mittaussäännöstä ole olleet sopimassa metsänomistajat ja teollisuus.

    A.Jalkanen

    Tarkoitin, että käytännössä mittauksen suorittaa motokuski. Ellei ole sovittu muuta mittaustapaa, vaikka tehdasmittaa. Siinä tapauksessa olen samaa mieltä, puun myyjällä ei ole mitään kontrollia enää. Motomitan kontrolliin voi mennä itse tai valtuuttaa sinne asiamiehen, vaikka mhy:stä.

    Jovain

    Kysymys ei ollut motokontrollista, vaan metsäomistajien oikeudesta motomittaan.

    A.Jalkanen

    Ai niin, tarkoitat että metsänomistajan pitäisi saada itse mitata. Jospa puunostajilla on huonoja kokemuksia tästä?

    Jovain

    On niitä huonoja kokemuksia myös metsänomistajalla ja eihän oikeutta motomittaan voi perustalla sillä perusteella.

    Ei, että metsänomistajan pitäisi saada itse mitata, mutta kyllä oikeus  mittausohjesäännön mukaiseen mittaan kuuluu myös metsänomistajalla. Motomitta on hyväksyttävä myös metsänomistajalle.

    harrastelija

    Pikkukaupoissa motomitta on käyttökelpoinen varsinkin, jos tekijä on aktiivinen esim. sopimusyrittäjä teollisuudelle. Jouduin tuossa vuoden lopulla hankkimaan raaka-ainetta. Ostin yhtiöltä koivukuitua motomitalla. Rekkayrittäjä taas oli siirtynyt vaakaan ja maksoin rekkayrittäjälle maantieajon tonnien mukaan.

    Meikäläisen pikkukaupoissa noissa ei tule suuria tappioita tai voittoja. Pääasia on, että mielekästä kuntoilua riittää! Takavuosina verrattiin motomitan ja käsin mittauksen erot puun myyjän toivomuksesta. Ero jäi n. 1 %:n verran, joten ei siinä mittajat palkoille päässeet!

    mehtäukko

    Jos maajussi lähettää pässin teuraaksi, uskooko Lihatalo omaa vai lähettäjän puntaria?

     

    Metsänmies

    Motomitta on lähinnä oikeaa mittausta, siinähän kourassa olevat anturit mittaavat rungon läpikulkua koko ajan. Vaakamitta on myös mittausta, mutta paino/tilavuus perustuu johonkin otantaan perustuvaan keskiarvoon. Kuitupuun tienvarsimitta on lähinnä arviointia, kyllähän siinä kehämitta saadaan melko tarkkaan, mutta kiintotilavuustekijät ovat mittaajasta kiinni. Tehdasmitta on tarkka, jos puut mitataan kappaleittain, mutta tuskin näin käy ainakaan kuitupuulle. Itse myin viime talvena vaakamitalla kaiken ja olin tyytyväinen.

    Metsuri motokuski

    Nykyään kaikki puu joka toimitetaan tehtaalle mitataan tehtaalla. Kuidut painon mukaan ja tukit pääosin lasermittauksella. Ei ole väliä toimittaako puun yhtiön urakoitsija tai yksityinen henkilö. Raportti mittauksesta tulee  motolle sähköpostina.

Viewing 10 replies - 381 through 390 (of 876 total)