Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • MaalaisSeppo

    Muistaako joku muu ajan, jolloin ostaja maksoi hankintapuiden hankintakulut?

    mehtäukko

    Ei sellaista kyllä tule mieleen?

    Visakallo Visakallo

    Onhan noita eri versioita näiden vuosikymmenten aikana ollut.  Joskus 70-luvulla yhtiö maksoi meikäläiselle normaalia palkaa siitä, kun hakkasin leimikkoa omasta metsästäni.

     

     

    Puuki

    Paras hankintasavotta on minullakin ollut 80-luvulla, kun  hankintapuukasan puut jäi ostajalta ajamatta ja muutaman vuoden päästä firman mentyä jo konkurssiin, puista sai tehdä klapeja luvan kanssa .  Ei enää nykyään ole semmoista puukauppa.

     

    Jovain

    Sitähän tämä on puustopääomien sosialisoimista. Puulla ei ole kuin jalostusarvonsa (Visakallo). Siitä on jopa kilpailu- ja kuluttajaviraston päätös, että puunkorjuu on puunjalostusta ja että metsänomistaja ei ole asianosainen pystykaupassa. Ilmeisesti ei myöskään puun hintaneuvotteluissa, mutta ammattijärjestöt ovat asianosaisia palkoista neuvoteltaessa.

     

    pikkutukki

    Kainuu-pohjanmaa puunhintataulukossa raju nousu harvennuksen mäntykuidulle vuodenvaihteessa (vajaa 5 euroa ) . Mistä noin kova nousu tullut ja mitä kertoo palstan analyytikoille ? Vai onko vain virhe !

    Metsänmies

    Metsänomistaja on asianomainen sekä pysty-, että hankintakaupoissa.  Jos hinta ei tyydytä jompaa kumpaa osapuolta, jää kaupat tekemättä, pakkomyyntiä ei ole. Markkinat säätävät hintaa. Koska puuta kasvaa enemmän, kuin on kysyntää, ei hinta tule merkittävästi nousemaan.

    Pihkakintas

    Pystykauppa on kyllä ihan kummallinen kauppatapa. Omistaja myy hakkuuoikeuden puustoon, ostaja hakkaa mitä tykkää, kun siihen on kerran oikeuden ostanut. Hinta maksetaan puutavaralajeittain tienvarressa.

    Entäs ne puut mitä ostaja ei ole tykännyt hakata? Päätehakkuualalle jääneet kuitupuumittaiset rungot? Koivut haavat ja muut kummallisuudet?(jotka eivät ole sovittuja säästöpuita.) Kaikenlainen maahan pätkitty silppu ja lumppi? Tuoreet tuulenkaadot?

     

    Metsänmies

    Ei se ostaja sentään voi hakata mitä tykkää, vaan sen, mitä hakkuuoikeudessa lukee. ”Silpun ja lumpit” voi myydä energiapuuksi, jos sitä on riittävästi.

    mehtäukko

    Nyt on Pihkakintasta muuten  jymäytetty tai allekirjoituksen sisältö on jääny hämäräksi.

    Kuten Metsänmies toteaa, eihän se noinkaan mene. Ja mitä ei ole ”tykätty hakata”, on taas motokuskin omavaltaisuuksia.

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 876)