Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 421 - 430 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Tolopainen

    Keitele teki hyvän tuloksen viime vuonna, lv 220 milj€, liikevoitto 22milj€. Eli kyllä sahaaminen uusilla tehokkailla sahoilla kannattaa. Aika harvalle metsänomistus on pakollista ja palstoista on kova kysyntä.  Voi myydä pois jonkin kuituvaltaisen metsikön, kyllä kilpailu nostaa hinnan reilusti sen yli mitä puista saisi.

    Puuki

    Vois myydä niin. Mutta jos tulee jossain  vaiheessa kiinteistövero metsille, niin ei voi enää liikkua ex-omassa metsässä ilmaiseksi. Ja joku jobbariostaja pilaisi metsän kuitenkin suunnittelemattomilla hakkuilla.

    Tolopainen

    Onhan noita urheiluhalleja, joissa voi käydä sauvakävelyllä. Ei kompuroi mättäisiin, turvallisempaa kuin metsässä ja ilmaiseksi voi käydä.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Ilkka Kylävainio on osannut liikevaistollaan luomaan menestyvän puunjalostus/sahayrityksen.Samalla hän on noussut Suomen vauraimpiin henkilöihin.         Viime kesän SE ainakin hakkuutti ilman taukoja koneyrittäjillä leimikoita,tukit laanilla eroon,mutta kaikki ajettiin sellutehtaiden rumpuihin.Tästä johtuu sahatavaraviennin ja hakatun tukin määrien ristiriita josta Kylävainiolla tieto.

    Puuki

    Onhan noita urheiluhalleja, joissa voi käydä sauvakävelyllä. Ei kompuroi mättäisiin, turvallisempaa kuin metsässä ja ilmaiseksi voi käydä.

    Olen pienenikäni ”juossut” metsissä eikä jalkavuus ole ainakaan vielä ihan tuolla tasolla, että vain tasaisella voisi edetä sauvojen avulla.  Jos luoja suo ja muuten onnistuu, niin käyn edelleen metsälenkeillä.

    (3:nneksi:  metsäpläntti, joka on hoidossani on pääosin tukkipuuvaltaista ja taimikkoja , joten kuitupuunkasvatuksen jätän mahdollisimman vähälle)

    Jovain

    Massaa riittää ja tukista on puutetta, siitä maksetaan. Ei sahattaisi näissä läpimittaluokissa, jos tukkia olisi riittävästi tarjolla. Toiset kompensoivat esim. sorvin hintaa tukin hinnalla ja käyttävät tukin massaksi. Toiset taas kompensoivat tehokkailla lajittelulinjastoilla massaa tukeiksi. Kestäisivät suutarit lesteissään, mutta ei se aina niin mene. Väittäisin kuitenkin, että on se metsänhoidostakin. Nykyinen metsähoito suosii massaa ja avohakkuut suosivat tukin puutetta. Avohakkuista tukkia saadaan vasta jälkisatona.

    mehtäukko

    Mutta kun jälkisato on pääsato. Kaikki muut ovat välivaiheita pääsadon jalostamiseksi järeäksi tukiksi.

    Kuka mitenkin ajattelee massan tuotannosta, mutta kun koko kierto-aika tähdätään laaturunkoihin loppukasvatuksessa, välivaiheiden massat vaan kuuluvat puun kasvatuksen kuvioihin.

    Vai onko parempi menetelmä tarjolla?

    sitolkka

    Vielä kerran! Ostakaa metsäyhtiöiden osakkeita ja nauttikaa halvasta puusta. Tosiasia on, että mikäli hinta uhkaa nousta niin tehtaat lähtee. Ensiksi puskuroidaan tietenkin tuonnilla.

    Jovain

    Tuskin Suomalaiset metsäkoneet ja kappaletavarajärjestelmä tekee sen halvemmalla ulkomaillakaan.

    Metsänomistajat eivät tykkää halvasta puusta, eivät myöskään siitä, että se halpa puu maksatetaan metsäomistajilla. Tehdashintana Suomalainen puu on yhtä kallista kuin tuontipuukin.

    Pitäähän niitä vaihtoehtoja olla. Ei voi olla vain yhtä hyvää. Avohakkuu on vain yksi vaihtoehto muiden joukossa. Niin se on JK:kin ja siihen väliin mahtuu paljon muuta. Vaikka vähemmän massaa ja enemmän tukkia. Tuskin kannattaa logistiikkaa ja metsienhoitoa vain yhden hyvän varaan rakentaa.

     

    Tolopainen

    Jovain miksi et myy metsiäsi pois, niistä saa hyvän hinnan, ei metsää ole pakko omistaa, jos ahistaa ja tuottaa huonosti. Ihminen tulee toimeen  ihan  hyvin ilmankin metsää. Laitat metsäkoneen ja alat urakoida toisten metsissä ja pistät rahat poikimaan.

Esillä 10 vastausta, 421 - 430 (kaikkiaan 876)