Keskustelut Tekniikka Moottorisaha metsänomistajalle

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 157)
  • Moottorisaha metsänomistajalle

    Moro palstalaiset,

    Nyt kysyn teiltä palstalaisilta ”kokeneempien neuvoa” moottorisahan valinnassa. Olen seurannut kirjoittelua ja muutama tuntuu tekevän sahalla oikesti töitä joten varmaan eri merkkien ja mallien puolet ovat tulleet esille. Lisäksi olen ymmärtänyt että merkeillä on omat kannattajansa ja tuttu merkki tuntuu istuvan käteen paremmin kuin se toinen.

    Varsinainen tarve olisi metsänomistajana tuulenkaatojen katkonta polttopuiksi ja jos yksittäistä runkoa ei kannata hakea metsästä niin voin karsia rungot ja sahata muutamaan osaan jolloin ne jäävät metsään lahopuiksi. Voi olla että jonkin mielestä tämä on turhaa työtä mutta otan sen enemmän kuntoiluna ja ulkona olemisena. Varsinaiset hakkuut tehdään motolla enkä enää rupea miestyönä tekemään edes ensiharvennusta. Joitakin ranka- ja kuitupuun kokoisia voisin itse satunnaisesti kaataa. Kun ikää on päälle 60 niin voimat ei enää tässä iässä lisäänny eikä selkä tai olkapäät tule terveemmiksi.

    Olen haarukoinut sopivia malleja jotka olisivat painonsa puolesta harkittavia: Echo 390 ESX, Husqvarna 543 XP, Stihl 241 C-M (ehkä Stihl 201 C-M ja ehkä Echo 362WES -nämä ovat jo eri sarjaa kuin nuo kolme ensimmäistä) ja mahdollisesti Husqvarna 445 II. Viimeisin onkin maatilasaha ja komposiittirunkoinen mutta onko se selvästi huonompi kuin nuo ammattimalliset? Ainakin on puolisen kiloa painavampi. Varmaankin 13 tai 14 tuuman laipalla pärjää, sen pidemmästä tuskin on omaan käyttöön lisähyötyä.

    Sahattavaa olisi varmaan 10-20 m3 vuodessa, joskus enemmänkin. Joku voisi miettiä kannattaako tuollaista määrää varten edes hankkia moottorisahaa, mutta usein on tullut eteen sellainen tilanne jossa saha olisi paikallaan.

    Eniten arvostan sahassa luotettavuutta, varmatoimisuutta ja kestävyyttä, kohtuullisen hyvää varaosien saantia (voin odotella viikon-parikin jos tarvitsee tilata jos saha on muilta ominaisuuksiltaan hyvä), kohtuullisen helppoa huollettavuutta (ettei tarvitse purkaa kaikkea pöydälle jotta pääsee vaihtamaan esim jonkin letkun) ja hyviä käyntiominaisuuksia (esim saha pysyy tyhjäkäynnillä kun sen laittaa maahan ja antaa käydä vaikka muutaman minuutin).

    Mikä olisi oma suosikkinne? Onko jossain mallissa ollut ongelmia (esim M-Tronic) ja tiedättekö näissä malleissa sellaisia ”ominaisuuksia” jotka harmittaisivat käyttäjää (esim helposti tukkeutuva ilmansuodatin, pakkasessa katkeavat muovikynnet, sammuminen lumisateessa, öljysäiliön tai öljypumpun vuotaminen tai muut tällaiset pienet mutta pitkän päälle miestä syövät asiat).

  • rompe

    ihan halpisaha riittääjos ei 10kuutiota enempää sahaa, marketista kiinalainen,,

     

    sittenON EERASIA KUN AMMATTIMIES SAHAA

    Puu Hastelija

    ”Kun SOPIVALLA TUULELLA  – ja tehokkaalla sahalla kaadetaan avohakkuulla, jossa puiden etäisyys on vain muutama metri”

    Juu,  kaatajan täytyy olla hyvällä tuulella, varmasti 2m3 puista kuitenkin kyse noilla spekseillä. Silloin oli puisevia palstoja.

    Pavekka

    Tossa se ydinasia tuli todettua. Sahat tarpeen mukaan. Turha uhota metallirungoista ja ylisuurista ammattimalleista. Pitäisi kartottaa tarve ensin.

    Echolle löytyi varaosakuvat. Näytti olevan aika suora kilpailija varnan 543 mallille. Ei ole vieläkään 201:lle muuta verrokkia kuin vanha 200. Echon testiä odotellessa.

    Tomi Salo

    Ketjuun tulikin enemmän ajatuksia, kokemuksia ja ideoita kuin odotinkaan. Ammattilaisille varmaan yksi sopivimpia ja kestävimpiä lienee tuo Huskun 550XP jota artokin taisi suositella.  Se kuitenkin tuntuu omaan tarpeeseen hieman painavalta. Nyt tuon kanssa voisi tehdä töitä vielä pari vuotta mutta kun kunto ja voimat ei enää 63v:llä juurikaan kasva (heikkenemistä pitää toki jarrutella mihin metsätyöt ovat hyvä keino) niin tähtään tuohon pykälää pienempään luokkaan joka ammattilaisille taitaa olla karsimiseen ja kuitupuun tekoon eli 40-43cc. Siinä kaikin puolin sopivia tuntuvat olevan Stihlin 201 (on toki 35cc luokkaa), 241 sekä tuo marjametsän ehdottama Shindaiwa 431. Sen verran tutkin nettiä että samaa sahaa myydään Echo 4310 mallisena (näyttää olevan aivan sama saha) ja Akujelppi onkin saanut jo yhden sahan testattavakseen. Pakkauksen avausvideo ja kokoaminen onkin jo Youtubessa nähtävissä josta joku jo vinkkasikin, kiitokset! Jollain nettisivulla oli, että tämä saha tulee Saksassa myyntiin lokakuussa, Suomen maahantuoja on näköjään jo kärjessä kun on saanut sahan tänne tutustumista varten. Melkeinpä jään odottamaan kun Metsälehti julkaisee testin tästä sahasta ennen kauppaan menoa, ominaisuudet ovat ainakin paperilla sen verran mielenkiintoiset. Riikilän Mikolle kiitokset vinkkauksesta että testi olisi tulossa. Lyhyiden esittelytekstien mukaan tämä Echon saha olisi kokoluokkansa tehokkain, metallirunkoinen ja painoa olisi 4,3kg. Tehot on taidettu saada ilmahuuhtelumoottorilla ja samalla päästönormit täyttyvät.

    Enemmän tietävämmille kysymys ilmahuuhtelumoottorista: onko sen säätäminen vaikeampaa kuin perinteisen kaksitahtisen tai onko sen käynnissä jotain ongelmia? Tehoja ainakin tulee runsaasti mutta usein kaikkea hyvää ei saada kerralla -onko tekniikka monimutkaisempi (esim enemmän letkuja jotka voivat alkaa vuotaa tms)?

    Echon ruohotrimmeri (GT-222ES, 22cc moottorilla ja 2,4mm siimalla) on ollut pari vuotta käytössä jopa polveen ylettyvän heinikon niitossa (niittotöitä noin 1 kerta viikossa, 2-3 tuntia kerrallaan). Hyvin on kestänyt (tein sisäänajon huolella ja käytän 2,5%  Stihlin HP Ultra öljyseosta ettei leikkaa kiinni kovassa kuormituksessa), käy hyvin tyhjäkäyntiä ja muuten sitä käytetään täysillä. Sytytystulppa on kauniin kahvinruskea eikä yhtään öljyinen. Ilmansuodatin on pesty muutaman kerran Stihlin Vario Clean pesuaineella jolla lähtee puhtaaksi. Trimmeri on käynnistynyt joka kerran muutamalla vedolla eikä kertaakaan ole niittotyöt jääneet tekemättä toimintahäiriön takia. Tämän perusteella Echon luotettavuutta voi vain kiitellä.

    Pavekka

    Ilmahuuhtelumoottorin säätö on tarkempaa kuin tavallisen mutta jos säätöasiat on hallussa ei se paljoa poikkea. Toinen ominaisuus on että ovat herkempiä vuodoille. Eli tavallissa voi säätämällä kompensoida vuotovikaa pidempään. Tehoa ilmahuuhtelu ei tuo lisää mutta välihuuhtelu vähentää palamatta läpikulkevan polttoaineen määrää eli vähentää kulutusta ja pakopäästöjä. Ilmeisesti myös jäähdyttää konetta. Pidemmistä lämmitysajoista ja sisäänajoista raportoitu.  Huuhtelun pääongelma on lisääntynyt sälä, monimutkaisempi ja vikaherkempi rakenne. Kaikki ei johdu huuhtelusta itsestään vaan kohteeseen valituista rakenneratkaisuista. Echo on ollut hyvä ostos juuri tuon vuoksi kun myy vielä tavallisia.

    rompe

    Ilmahuuhtelumoottorin säätö autotunena niin hyvin toimii

    Itämaan ihme

    Jos aloittaja tai joku muu harkitsee vielä moottorisahan ostoa, niin hankkijalla todella kovat tarjoukset. Jos ei muuta niin varastoon odottelemaan.

    Jonssin 2253wh 549€ sis. Alvin. Tästä ei enää ammattipeliä halvemmalla taida löytyä. Eikös tämä ole juuri se huskun 550 vastaava malli?

    Kyllä himottaisi ostaa, mutta tuli tuo saha arsenaali päivitettyä keväällä lähes kokonaan.

     

     

    Mehtämiäs

    Husqvarnan 500 sarjan sahoja suosittelen. Ostin juuri itse uuden 545 mark 2. Nyt on parhaillaan menossa husqvarnan kampanja jolla saa sahan ostaja 150 tai 250e lahjakortin riippuen sahasta. Lahjakortilla saa jo hyvät turvavarusteet sahaushommiin.

    Pavekka

    Ettei ois mätäkuun juttuja? Jos jonssi tuohon hintaan irtoaa niin haen heti. Auto jo lähti käyntiin ja huutelee koska mennään?

    Itämaan ihme

    Käy pavekka kahtomassa paikallinen tarjonta. Viimeisiä viedään, oli jo sthilhit ilmaantuneet hyllyyn, jonseredit oli ”kenkä osastolla”. Tai ne mitä oli jäljellä, 4 kpl m.sahoja 2 kpl raivureita.

    Järeempien puiden sahaajalle oli vielä 2258 Wh 599€. Ei paha.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 157)