Keskustelut Harrastukset polttopuu

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 206)
  • polttopuu

    Mikä on vähätöisin polttopuuntekosysteemi ? Kevyesti aisattu jä pätkittu ? Rasikuivauksen käyttö ? Isompi puu ja halkaisu ? Tehdäkö suoraan pilkkeeksi vai välivaiheena metrinen halko ? Laittakaa omia ideoita , joista voisi poimia itselle vinkkejä ja ideoita ! Kiitos !

  • jees h-valta

    Näin sitten luokittelee Taneli joka ei sitten ole kuitenkaan lämmittänyt klapipelillä keskuslämmitettyä ok-taloa. Miten Taneli luulet kun tässä tosiaan on parinsadan neliön pohjapinta-alan taloa lämmitellyt lähes kolmekymmentä vuotta näillä laitteilla, kumpi tämän talon lämmityksen osaa paremmin?
    On aika naurettavaa höpöttää veden lappamisesta pesään. On ulkokosteaa puuta pinnaltaan kyllä mutta ei se tällä pakkasella tarvi olla pannun vieressä kuin pari-kolme tuntia niin palaa aivan iloisesti ja pienellä kostean suhinalla. Tuo on se tapa mikä on olosuhdetaipumuksellista koska en ahda alakertaa puita enää täyteen. Koska tarvitsen sitä tilaa monen muun säilytyksen tarpeisiin.
    Nytkin vaikka olin päivän metsässä eikä täällä ole lämmittänyt aamun jälkeen kukaan on pirtti normaalissa lämmössä ja saunakin jo valmistumaan päin lämmössään. Laitefriikit ovat oma kansanosansa ja he seurailkoot nippeli/mittarituntumalla pannuhuoneessa palamistapahtumien etenemisiä mutta minulla seurustelu pannun kanssa rajoittuu vain sytytys ja lisäämiskäynteihin. Tunnen sen ilman jatkuvaa voinnin kyselyäkin kyllä.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    En ole kyllä väittänytkään Sinun pannuasi tuntevani ja ilmeisesti olet todella sen kanssa senverran seurustellut, että osaat sillä lämmittää. Siitä huolimatta Sinuna lukisin ajatuksella näiden kolmen mainitsemani herran viestit.

    Siitä vedestä vielä. Ulkokuivaa minäkin poltan tosin se, ainakin talvella, on yön yli sisällä. Puhuit siitä että puusi sihisevät pannussa. Normaali ulkokuiva puu ei juurikaan kyllä sihise kuumetessaan. Olen minäkin joskus tuorettakin puuta tulipesään pannut joten tuntumaa on tuohon sihinäänkin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Puuki, haapaa on aivan satunnaisia marginaalieriä joita harvoin tulee käteen pannuun laitossa. Tosi se kyllä on että kuivuu hitaammin. Kyllä se on aivan pintakosteutta jota tietyntyyppinen huurtuminen pressun allakin aiheuttaa lämpötilojen vaihdellessa. Minulla vain tuo kuivatusaika vaihtelee aivan muutamasta tunnista korkeintaan puoleen päivään. Kyllä viimekesäkin jätti kosteutta koska minulla kaikki perustuu luonnon kuivatukseen. Sekaisin heitellyssä kasassa kuivaan ja osa on ylivuotista ja osa suoraan saman kevään tuoretta.
    Tuossa kosteudessa on seosmetallikattilassa yksi varteenotettava hyväkin ominaisuus. Se nimittäin irrottaa pinttymät pinnasta tulipesässä ja aivan kirkas metalli kiiltelee puhtauttaan. Mitään puhdistusaineitakaan en tarvitse.

    Puuhastelija

    Monenko vuoden polttopuuvarastot palstalaisilla on? Minulla on leivinuunipuuta noin 5 vuoden, sauna-/takkapuuta noin 3 vuoden ja parin vuoden satsi mökin takkapuuta. Nykyvuosina olen polttanut pelkästään ylivuotista puuta ja eipä juuri sihinää kuulu. Ja myös oikein mukava sytyttää.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Hakkeella torppa lämpiää,hakerankaa kahden vuoden varasto.Maalämpö asennus tilattu ,joten hakkeen käyttökin parinvuoden päästä pienenee.

    Uunipuita liiteri melkein täynä ja hellapuita entinen hevostalli laipiota myöten täynä.Joiden kulutus nykyään pientä,eniten kuluu rantamökin saunan kiukaan alla ja takassa.Eiköhän varasto näiltäosin 15 vuotta ainakin piisaa.Puu muuten ihan ok,mutta roskan mujua aina lakaistavaksi karisee lattioille.

    Koiramies Koiramies

    Tuli tuossa viime syksynä tehtyä isoja kaulattuja haapoja klapeiksi parin vuoden tarpeen verran. Kuinkahan pitkään kuivatusaikaan noissa pitäneen varautua, että ne olisi polttoon sopivan kuivia? Ei ole ennen tullut tehtyä haapaa tämmöistä määrää.

    Kuivia klapeja valmiina reippaat 5-vuoden määrä

    harrastelija harrastelija

    Hiukan kokemuksia polttopuun käytöstä:
    * n. 10 v sitten, kun perustimme Metsäkeskuksen projektina ”Halkoliiteri.com” palvelun selvittelimme klapien kuivauksen ja säilytyksen järjestelmiä mm VTT:n tekemien tutkimusten pohjalta. Siitä on ihan omia kirjallisia ohjeitakin.
    * puun kuivaminen vaatii pääasiassa ilmavirtausta, joko paineella tai imulla. Lämmitys lisää tehokkuutta.
    Esim. viime kesä oli sateinen, mutta tuulinen. Yllätyin todella alkusyksystä, kun ilmavassa katoksessa oleva talvella tehty myyntipuu oli täysin polttokuivaa!
    * polttokuivan puun raja minulla on 20 % kosteus. Silloin ei ole ”käärmeitä” uunissa!
    * Aution tilan ostimme vuonna 1996. Siellä oli varastot täynnä pilkottuja polttopuita. Kainuulaiset ukot tekevät eläkkeellä kaikki paikat täyteen polttopuuta 🙂
    * poltamme edelleen noita varastojen puita. Onhan ne saaneet kuivua reilut 20 vuotta ja suljetussa varastossakin ovat jotain reilut 10 % kosteita.
    * lehtipuiden kuivamisesta sen verran, että
    – leppä kuivaa nopeasti vaikka on nopeakasvuisin! Solurakenne nähtävästi ratkaisee?
    – koivu on se uunien omistajien mielipuu ja kuivaa kohtuullisesti.
    – haapaa täytyy kuivattaa todella hyvässä paikassa. Ostin kerran Venäjältä rekkamiehen paluukuormassa rekallisen haapaa!
    Siinä meni varmaan 5 vuotta ennenkuin viimeiset meni polttoon 🙁

    Jätän haavan suosiolla Jees-miehelle!
    Suosittelen kyllä senkin myymistä vaikka Kirkniemen sellutehtaalle 🙂

    Visakallo Visakallo

    Olen nykyisin vain polttopuun pienkäyttäjä, eli muutama motti palaa sydäntalven pakkasten aikaan varaavassa takassa.
    Kyllähän kuiva koivu on kovilla pakkasilla arvossaan.
    Hankin kerran kokeeksi erän höylättyjä ja oksattomiksi sormijatkettuja mäntyaihioiden pätkiä.
    Paloivat kyllä iloisesti, mutta eipä niistä paljoa lämpöä lähtenyt.

    Koiramies Koiramies

    Tuota minä vähän arvelinkin, että saattaa useampi vuosi mennä ennekuin uuniin voi laittaa. Tein noista tyvistä nuotiopaikoille penkit ja jakkarat, mutta silti vielä jäi tavaraa klapeiksikin. Oksatkin olivat kohtuullisen isoja. No pitäneen kosteusmittarin kanssa seurata kuivumista. Ei noita haapoja käyttämättäkään viittinyt jättää kun tuli kerran kaadettua.

    Palstamato Palstamato

    Nuohoojani tosin väitti haavasta että jotenkin putsaa savupiippua. Ja totesi että välillä on hyvä polttaa muutakin kuin nokeavaa koivua. Noki tulee lähinnä tuohesta (kuivassa puussa). Leppä puolestaan nokeaa vähän, siksi sitä on perinteisesti suosittu savusaunoissa.

    Meillä jatkuvalämmitteisessä saunassa poltetaan sitä mitä sattuu olemaan, pääasiassa mäntyä. Koivut ja lepät lähinnä grillaus- ja (avo)takkapuiksi. Haapaa on satunnaisesti seassa saunassa. Mänty on itseasiassa oikein hyvä saunapuu, sitä voi lisäillä huolettomammin pari klapia aina silloin tällöin tulen ylläpitämiseksi ilman että sauna kuumuu liikaa.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 206)