Keskustelut Luonto Puuntuottajan vinkit monimuotoisuuden lisäämiseksi

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 87)
  • Puuntuottajan vinkit monimuotoisuuden lisäämiseksi

    Taustaa eimerkiksi:

    Mitä voitaisiin puuntuottajina tehdä enemmän että sataisiin parannusta tuohon (tai mihin muuhun vaan) monimuotoisuutta, ympäristön tilaa tms. liittyvään aiheeseen?

    Voisi olla hyödyllistä tulevaisuutta ajatellen että, vaikka vain imagosyistä, voitaisiin paukutella henkseleitä että kotipesä on kunnossa tai ainakin tulossa parempaan kuntoon. Siivet poikki helposti leviävän väärän tiedon lennolta ja tietenkin perimmäisenä metsäluonto piirun verran monipuolisemmaksi ts. paremmaksi.

    Aloitan velvoitettuna itse, tässä kohtaa pientä mittakaavaa korostaen.

    Raivasin juuri pari hehtaaria, oikeastaan jo NMH:n puolelle meni. Rankasavottaa polttopuuksi. Melkein jokaiselle aarille jäi miehenmittainen koivupökkelö (siis tekemällä tehty, jos ei luomua sattunut olemaan) pystyyn lahoamista odottamaan. Jokaiselle hehtaarille jäi 5 kuusiturkkimaista -tiheikköpuskaa, kooltaan 2-10 m², olevinaan riistatiheiköksi.

    Mielestäni maisema, puun tuotanto, metsätalouteni tai oikein mikään muukaan ei kärsinyt lainkaan tästä pienimuotoisesta piiperryksestäni.

    yt Gunnar
    pipertävä puuntuottaja, realisti

  • Gla Gla

    On ilmeisesti osa VMI-mittausta, enkä ala tuon tiedon tuottamista kritisoida. Samalla kuitenkin on saatu kattavaa tietoa esim. luontoarvojen kannalta tärkeän lahopuun määrästä, tuskin jättöpuiden erottelu tuossa laskennassa on ongelma kustannusten suhteen.

    Se on ongelma, että alkaa kritisoida asiaa, josta ei mitään tiedä. Vaihtoehtona olisi asioiden selvittäminen, mutta jostain syystä se ei tullut mieleesi.

    Tolopainen

    Metsissä on lahopuuta aivan liikaakin, miksi niitä pitäisi olla töröttämässä noilla aukoilla. Lumituhoja jäänyt minultakin korjaamatta satoja runkoja, eivät ole missään tilastoissa.

    Gla Gla

    Ehdotan, että jälleen pinnalle nousevan kritiikkisi sijaan otat selvää, mitä merkitystä jättöpuilla on. Sitten voit alkaa arvioida sitä, kannattaako noita jättää aukoille.

    Puuki

    ” Suojavyöhykkeistä raportissa runoiltiin minusta juuri kuten joku edellä jo sanoi, eli että parasta olisi tilanteenmukainen toiminta. Kategorinen tietyn metrimäärän noudattaminen ei ole järkevin ratkaisu. Lisäksi pitää vielä painottaa sitä, että eihän suojavyöhykkeillä tavoitella vain rehevöitymisen estämistä. Näin ollen avohakattu mutta muokkaamaton kaistale ei automaattisesti ole paras ratkaisu.”

    Kyllä siellä raportissa puhuttiin juuri n. 30 m:n puustoisesta  suojavyöhykkeestä ranta-alueilla, jota ei käsitellä tai vain reunasta vararovasti.  Parempi vaihtoehto on se, josta kerroin eli puustoinen rantakaistale + muokkaamaton kaistale. Tilanteen mukaan tietenkin , kun kaikki kohteet on erilaisia.  Tiheä aluskasvillisuus, joka syntyy avonaiselle kaistalle sitoo hyvin ravinnepäästöjä ja metsäkaistale sen jälkeen täydentää vaikutusta.

    Tolopainen

    Se on hyvä puhua noista rantkaistaleista, jos ei itse tarvitse maksaa niitä tappioita, joita korjaamattomasta metsästä syntyy. Niin kauan kuin lietettä saa vapaasti ajaa pelloille ei kannattaisi pienillä asioilla metsänhoidossa saivarrella täällä susirajalla. Vielä 50-luvulla täällä vesistöt olivat niin ravinneköyhiä, että oli suunnitelmia niiden lannoittamiseksi.

    Puu Hastelija

    Ohessa vikipedia lainaus. Paljonko on taas varaa vapaaehtoisesti pakkosuojella, jos ajatellaan, että 80% noista arvioista olisi metsämaata?

    ”Eri karttoja laskien Suomessa järvien rantaviivan pituus voi olla 171 505,38 kilometriä tai 180 988,98 kilometriä. Ilmoitettuun pituuteen vaikuttaa sekin, onko siihen laskettu mukaan saarten rantaviiva.”

    Puu Hastelija

    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomen-rantaviiva-lisaantyi-40-000-kilometrilla/1819592#gs.JM0biYU

    Ja tuolta päästäänkin jo joet merenrannat yms. huomioiden heittämällä yli 300000km rantaviivaan. Tietenkin alle 20m leveät joet on laskettu yksirantaisiksi! (mentäisiinkö jo yli 400000km?)

    Jos lasketaan tuon 300000km ja 80% metsämaata mukaan 30m kaista pois metsätalouskäytöstä, niin eihän tänne saada kuin 700000ha uutta suojelualuetta ilman korvausta sosialisoitua maanomistajilta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä rantakaistalta voi poistaa puita. Jäljelle jäävien puiden juuristot kattavat silti koko alueen. 30 metriä on myös liikaa useimmissa tapauksissa; muutama metri muokkaamatonta aukon laitaan ja sen lisäksi muutama metri puustoista kaistaa. Lopputulos riippuu maaston muodoista ja maalajista sekä siitä miten iso ravinnekuormitus aukolta tulee.

    Omat suojakaistani ovat maisemallisista syistä (tonttialue) yleensä tuota edellä esitettyä leveämpiä. Lisäksi yksi rannassa oleva joutomaakuvio lehtipuineen on  jätetty suojakaistaksi koska siihen valuu vedet ojitusalueelta ja maalaji on hienojakoista ts. tarvitaan sekä ravinteiden että kiintoaineen pidätystä.

    Puuki

    Jos aivan  rannalle jää paljon lehtipuita, niin niiden lehdet lisää aika paljon vesistön ravinnekuormitusta.   Muistaakseni FSC- serti edellyttää rantakaistan (n. 10 m) jättämistä harventamatta.  Mutta saahan sitä varmaan norm. järkeäkin koettaa käyttää ko. tilanteissa.

    puunhalaaja

    Pukki, itse huomioin tämän kohdan johtopäätöksistä: ”Suojavyöhykkeillä on useita eri tavoitteita, jotka voivat – ja joiden myös tulisi – painottua eri tavalla eri rantajaksoilla. Siksi kiinteäleveyksiset suojavyöhykkeet eivät välttämättä ole ekologisesti paras, eivätkä kustannustehokkain vaihtoehto vesi- ja
    rantaluonnon luontoarvojen turvaamiseen. ”

    Selvää toki on, että raportissa puhuttu 30 metrin vyöhyke olisi monimuotoisuudelle parempi kuin jokin parin metrin kaista. Yhtä selvää on se, että taloudellisista syistä ei ole syytä odottaa kaikkien omistajien tällaisia leveitä vyöhykkeellä jättävän.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 87)