Käyttäjän derHorst kirjoittamat vastaukset

Viewing 10 replies - 181 through 190 (of 267 total)
  • derHorst

    Itänaapurin puolella Kannaksella metsäiset alueet johtuvat mm. siitä, että niitä ei aikanaan vuosituhannen vaihteeseen saakka ja ilmeisesti tuon satelliittikuvan mukaan sen jälkeenkään saanut hakata aukeaksi tietyillä alueilla. Lähinnähän nuo tarkoittivat pääteiden varsia varsin laajalla pensselillä piirrettynä Pietarin ja Laatokan ympäristössä. Syyn voi jokainen armeijan käynyt arvailla, pohdiskelee asiaa ilmasuojan ja joukkojen naamioitumisen kautta.

    Eli legenda Venäjän tolkuttomista avohakkuista ei nyt ihan Suomen rajan pinnassa pidä paikkaansa. Jossakin syrjemmässä ehkä.

    derHorst

    Tämäkin herättää mielenkiintoisa reaktioita. Kuitenkaan kovin montaa tuota paperin sopimus ei henkilökohtaisesti koske, ei minuakaan.

    Jos ajatellaan, että tuossa metsäteollisuuden ja paperiliiton kiistassa on kyse noin parin prosentin korotuksesta, niin suuntaa antava laskelma voisi mennä seuraavasti: paperimiehen vuosipalkka sivukuluineen noin 80000 euroa / vuosi, 35000 paperiliittolaista, niin puhutaan noin 60 miljoonan korotuksesta toimialalla. Työnantaja saa vastineeksi jotakin samassa yhteydessä sovittavaa tuottavuutta nostavaa, joka kuittaa osan tuosta kustannuksesta.

    Eli nettovaikutus aika pieni jakaantuen pääasiassa kolmelle suurimmalle firmalle. Vertailun vuoksi nuo ostavat puuta noin parilla miljardilla vuodessa, noin 60 miljoonaa kuutiota.

    Jos siis tuottavuus kuittaisi puolet korotuksesta, niin vain 30 miljoonaa pitäisi nitistää esim. puunhankintakustannuksista. 0,5 e / m3 kuittaa tuon. Oligopolin hyöty puunhankinnassa lienee kuitenkin satoja miljoonia vuodessa, joten en kadehtisi paperimiehiä, vaan miettisin, missä meni metsänomistajien edunvalvonnalla pieleen.

    Suurelta osin teatteria tuo neuvotteluhässäkkä ja hyvin tuntuu yleisöön uppoavan. Varsinkin siellä huoltoaseman lippisjengissä. Ja muuten, paperikoneita Suomessa suljetaan tulevaisuudessa, vaikka palkat ja puun hinta laskisi reilusti. Kun paperin kysyntä tippuu ja sellun hinta nousee, niin eipä siinä loputtomiin voi kärvistellä.

    derHorst

    Visakallo viittasi vähän edellä kunnan omistamaan metsään, jota ei saa hyödyntää suojelualueen läheisyyden takia. Minkälainen kohde on kyseessä? Kai siihen hyödyntämättömyyteen joku muu syy on kuin suojelualueen läheisyys??

    derHorst

    Tässähän on palstan ehtymätön asiantuntemus pikkuisen harhateillä. Kun on viitattu Kuopion sellutehdashankkeeseen ja Oulunjärven saarihakkuisiin, niin tarkalleen ottaen KHO on ottanut kantaa edeltäviin viranomaispäätöksiin. Siis lupaviranomainen ennen KHOta on tulkinnut lakeja väärin, siitähän tuossa on kyse. Jos vaikka sellutehdashanketta muutetaan ympäristöystävällisemmäksi tai esim. Oulun tapauksessa selvityksillä osoitetaan, ettei haitallisia vaikutuksia ole, niin hommahan voisi ehkä jatkua. Ei KHO tarkalleen ottaen niitä kiellä, vaan vaatii viranomaisia toimimaan toisin. Eli aika kovaa on KHOta syyttää hankkeen kariutumisesta, kyllä virhearviot ovat tapahtuneet jo aikaisemmin.

    derHorst

    Uskon kyllä, että markkinat hoitavat tuon asian tavalla tai toisella. Eli metsätalous sopeutuu tulevaan, mutta lopputulos voi olla yllättävä ja kivuliaskin. Aika näyttää.

    Jos ajatellaan, että elämme 2040-luvulla normaalissa korkoympäristössä (ei nollakoroissa) ja syrjäseuduilla on pulaa metsäalan työvoimasta ja omistus on liki täysin kaupunkilaistunut, niin onhan tilanne aika erilainen kuin tänä päivänä. Metsätalous voi näyttää houkuttelevuudeltaan aika erilaiselta sijoituskohteelta tuossa skenaariossa.

    Tulevaisuuden metsänomistajuutta pitäisi osata katsoa ehkä nyt (pää)kaupunkiseudulle peruskouluaan käyvän silmin. Hänellä ei ehkä kaikki metsäalan ”lainalaisuudet” näyttäydy samalla tavalla kuin agraariympäristössä kasvaneella tämän päivä eläkeläisellä. Tulevaisuuden metsänomistajaan pystyy vaikuttamaan ja häntä pystyy valmentamaan, mutta arvomaailma voi olla ihan toinen, eikä se muutu helposti. Tässä olisi se metsäpolitiikan sauma ja hetki on nyt eikä vasta 20 vuoden päästä.

    derHorst

    Kyllä se Helsinkikin aikanaan hiilestä luopuu, eipä taida sen suhteen vaihtoehtoja olla. Tietysti vanha voimala kannattaa kuitenkin ajaa aika käyttöikänsä loppuun, ellei ole järkevästi muokattavissa muulle polttoaineelle. Samahan se on turvetuotannossa: alas sekin ajetaan, mutta kannattaahan sitä niin pitkään jatkaa, kun voimaloilla on käyttöikää jäljellä.

    Jos ajatellaan, että kaukolämpöä tuotettaisiin Helsingissä puupolttoaineella, niin osa tuosta tulisi merenrantakaupunkiin ulkomailta. Sellutehdas ei ehkä olisi hulluin ajatus. Tai Loviisan voimalan lauhdevesi, nythän sillä lämmitetään Suomenlahtea.

    derHorst

    Asiaa pitää tosiaan katsoa pitkällä aikavälillä. Jos ei ole työvoimaa syrjäseudulla, niin sitä ei ole mhy:llä tai firmoillakaan. Jos omistajat vieraantuvat, kuka ne metsät hoitaa hoitaa?? Tämä näkyy jo nyt koillis-suomessa, mutta pahin on edessä. Tuo vaikuttaa sitten koko metsäsektoriin.

    derHorst

    Katselin juttua tarkemmin. Keskellä Suomea väestökadon kärkipäässä esimerkkinä kunnat Sysmä-Padasjoki-Kuhmoinen: vuonna 2040 ennustettu olevan noin 120 kpl lukioikäisiä nuoria. Siis kolmessa pinta-alaltaan isossa kunnassa yhteensä! Tuosta joukosta pitäisi löytää ainakin osa tulevaisuuden kuljettajista, toimihenkilöistä ja mitä niitä ammatteja sitten onkaan. Osa noistakin haluaa kaupunkiin ja osa on väistämättä sen verran fiksua porukka, että lähtee opiskelemaan – ja jää todennäköisesti sille tielleen. Taitaa 2040-luvulla paikallinen lehti (verkkojulkaisu) tehdä ison jutun, jos alueelta löytyy hankintahakkaaja!

    Mutta jos vakavammin ajatellaan noita esimerkin kuntia, niin metsätilojahan noissa täytyy olla tuhansia tai kymmeniä tuhansia. Tuolla syntyvyydellä omistajuus karkaa väistämättä aika kauas. Jos omistuksiin ei ole siteitä, niin eipä niitä ihan viimeisen päälle tule hoidettuakaan tai sitten niistä halutaan eroon. Isoja vaikutuksia varmasti. Hyviä vai huonoja, jää tosiaan nähtäväksi ken tuolloin elää.

    derHorst

    Huomasin tuon saman kuin Puuki: menot oli muutettu nykyarvoiksi, mutta tuloja ei. Se tekee aika ison virhelähteen. Toinen mikä tuosta puuttui, on kasvun väheneminen tien alle jäävän metsämaan osalta.

    Tien aiheuttaman kantohinnan lisäys on tosi vaikea määritellä, vaikka sitä epäilemättä on olemassa. Metsänomistaja ei ole ainut hyödyn ulosmittaaja, vaan on siellä metsäfirma, urakoitsijat ja naapuritkin apajilla. Investoinnin maksajasta ei onneksi ole epäselvyyttä. Aika paljon investoinnin perusteluista jää myös muiden kuin metsätaloudellisten hyötyjen arvottamisen varaan.

    Laskurissa on hyvää se, että tien eri kustannuslajeja on kaivettu esiin aika kattavasti. Mutta investoinnin kannattavuuteen tällä ei ihan tyhjentävää vastausta saa.

    derHorst

    Kaksi viimeistä kommenttia ovat ihan relevantteja mukavuustekijöitä, mutta jos ihan kylmästi kannattavuutta aloittajan kysymykseen pohditaan, niin ei niillä ole tässä suurta merkitystä. Itse ymmärrän kannattavuuden ihan puhtaana matematiikkana, mutta nyt perusteluja haetaan vähän laajemmin. Toki itsekin mieluummin ajan autolla tietä pitkin palstalle kuin kävelen, mutta metsätalouden kannattavuutta tuo mukavuus ei varsinaisesti ole.

Viewing 10 replies - 181 through 190 (of 267 total)