Männyn kasvatusta (20vuotta)

Kun eräs epäili männyn kasvatustani ensiharvennukselle tukkikokoon tuli tänään ennakkoraivuulla mieleen kuvata. Mutta ei sattunut mitta taskuun joten sahan laipan (12″) mitasta saa osviittaa. Laitoin sen oman pään korkeudelle kun ei alempana sahaa kestäviä oksia. Otin toisenkin rungosta, varsin laadukastakin…

Kommentit (25)

 1. Harvaksi menee, jos tämän harvennat?

 2. Gla

  Mahtaako noista susipuista tukkia laadun puolesta tulla, vaikka mittoihin menisikin.

 3. Kokkoo on vaan ei laatua. Tyvimutka ja kuivan oksan paksuuskin taitaa mennä yli rajan. Tuommoset pellonreunamännyt kannattaa tehdä polttopuiksi tai jättää pystyyn.

 4. Näyttää olevan se mutkatyvinen kuitumänty olen D 1,3 -korkeudelta 9 tuumaa. Hilkun kilkun on, että tukin mitat täyttää, laatua ei oikein.
  Kuvassa olevat männyt ovat kasvaneet pellonreunalla ja luultavasti eivät ole Keessin istuttamia.

 5. Ei ainakaan näytä ihan räkämänniköltä, kun alaoksat eivät ole kovin paksuja ja sisempänä jo tippumassa poiskin. Laajempi yleiskuva ensiharvennusmetsän suuntaan olisi selventänyt paljon.
  Keskiläpimitalla 23cm/1,3 olisi jo uudistettavissa.

 6. A.Jalkanen

  Harvennus ja laaturunkojen pystykarsinta, jos innostusta riittää, vaikka puolet runkoluvusta.

 7. Visakallo

  Jesse vetelee toimen miehenä alaoksat pois Tilhillä!

 8. Sori vaan, ajouran yläpuolelta nousevasta rinteestä. kuten Visakallo joskus maininnut ei se laatu vaan se tukin mitta. Kyllä nuo molemmat kuvissa tukin laadun täyttää kevyesti. On täyttänyt ainakin minun hakkuilla. Olen tok pystykarsinutkin samalla. Tosin eihän noissa paljon muuta ole kuin pehmeä mutu oksista jäljellä. Ja se ikä- 20vuotta laskeskelin vuosikasvuista! (ihan oma istuttama,muokkaamattomaan)

 9. Ei tuosta ainakaan tukiksi olisi sen verran väärä on.

 10. Heh, jos ajouran suunnalta katsoo on aika suora. On siinä pieni mutka mutta sopimuskumppanilta tuollaset puidaan tukiksi. Mutta pääpointti jutussa onkin tuo että pystyn kyllä kasvattamaan ensiharvennukselle tukkia männystä sekä kuusesta. Molempia löytyy. Ja tuota suorempia löytyy kyllä sekä rauduksesta että männyistä. Raudus onkin myös tosi hyvin lihonnut. Noita ajouran ja tien välin koivuja ei tarvii sillä silmällä katella.

 11. Laho-oksasia ei tehdä tukiksi ollenkaan. Kuiva oksa vielä yleensä menee jos on alle 4 cm. Ajouralta suoralta näyttävä tukkipuu ei välttämättä käy silti tukiksi sekään jos siinä on tyvimutka. Aukkopaikoissa kasvaa isojakin mäntyjä, eihän tuo norm. eh-metsää ole mitenkään.

 12. Miten siinä muuten on ajoura jo vaikka olet vasta ennakkoraivaamassa eh:a varten ? Ajourahan tehdään eh:n yhteydessä .

 13. Metsäkupsa

  Pystykarsintaa ja aikanaan kuutioisina katkaisuhoito, oivaa panelisahatavaraa.Vanhatotuus kuvista, komentoijat pääsääntöisesti moittivat, mutta kehutaan Jessen mäntyjen hyvää kasvua vaihteeksi.Ei ikkunapuitepuuta kasvamassa, sitä löytyy pohjoisen kitusoilta luultavasti se mitä tarvis maassamme on.

 14. Isä ukolle kävi samalla tavalla, kun sai sodan jälkeisinä vuosina räkämännikkö leimikon tehtäväkseen. Laittoi kirveen ja sahan puun oksaan ja lähti hev……tuun. Eikä palannut koskaan savotoille. Se päätös kannatti. Joku lienee saanut välineet ja palstan.

 15. Puukilta hyvän puoleinen huomio. Kas kun siinä oli jätetty edellisen omistajan toimesta myös siemenpuusto joka oli pääosin komeita rauduskoivuja. Mutta sitten se pirun iskikin kun ne valtavat koivut piti sieltä minun mäntytaimikosta poiskin saada. Eikä niitä ollut edes vähän vaan voi puhua lievästä ylispuustosta. Toki mäntyjen lisänä nyt sitten hienoja rauduksia. Ja kasvu sopinut hyvi yhteen vielä toistaiseksi. Kiitos hirvien. Jotka ovat pääsääntöisesti hoitaneet tuota palstaa. Sikari, kieltämättä tavallaan räkämännikkö mutta nyt ensiharvennuksella saadaan pahimmat pois. Olihan tuo ylispuun poistokin varsinainen kammotyönnäyte. Kuten joskus mainitsin oli ajokonemiehen huumori totaalisesti pettänyt ja vetänyt mäkeä alas suoraan mäntytaimikon läpi. Aika karseaa jälkeä kun voi sanoa että se oli jo pientä metsää sentään se männikkö. Silloin konetyö kriipaisi ensimmäisen kerran. Onneksi ei sen jälkeen eli myös viimeisen kerran.

 16. Ja pitää vähän myöntyä alueen kokonaisilmettä ajatellen. Eihän tämä koko siinä aivan sentään valtapuustoa ole mutta kuten mainitsin esim. e-puukaupan tarjouksessa nämä olivat edustettuna 5m3:n omana eränään. Ja hinta alkoi vitosella, miettikääpä sitä! Mutta toki Kemerat on haettu ettei keskiläpimitta ole vielä sitä viittätoistakaan.

 17. metsä-masa

  Jees h-valta on huumori miehiä, jos pääkuvan lähin runko olisi tukkilaatua. Ei taida tämän kaltaiset tukit mennä sahaukseen vaikka niistä erikoisasiakas saisikin tukin hinnan.

  Mutta totta on myös se miten silmään heikkolaatuisesta kakkoskehitysluokan metsästä löytyy kaksikertaa harventamalla laadullisesti keskinkertainen tukkileimikko.

  Minäkin olen sen huomannut, kun silmä tarttuu niihin heikkolaatuisiin runkoihin, hätiköimällä voi tulla tehtyä väärä arvio tulevasta leimikon kehityksestä.

 18. Ei se siellä hämärässä luonnossa kovin mutkaiselta vaikuttanut mutta onhan se hiukan. Kuvakin taitaa hiukan vääristää. Nuohan ovat molemmat ilman muuta jäämäpuita koska paikka männikössä harvahkon puoleinen ja ihan reunassa siinäkin. Joo, joku siinä aiemmin jo mainitsikin että olisi voinut mennä ottamaan sen kuvan tuolta tien puolelta. Tuosta vain oli korkeampi puoli maastossa varpustaa saha oksan hankaan. Ei tullut ajateltua sen pidemmälle. Minulla pirun huonossa tällissä tuo kännykin. Vanha Nokia älkkäri josta lasi tuhansina päreinä ja kerran ojassakin uitettu. On vähän tuurikauppaa koska se innostuu kuvan ottamaan. Saa välistä melkein maanitella.

 19. No joo. Ei taatusti noin jo kuvassakin moniväärä harakannainti petäjä kelpaa tukiksi! Tai sitten on mät laatuvaatimukset muuttuneet viime yönä perusteellisesti.

 20. Miksi olet noin lähekkäin istuttanut, jos olet itse pannut muokkaamattomaan maahan?

 21. Hyvä kysymys, en muista mutta ei nuo liian lähekkäin ole. Uskon että jäävät molemmat. Aion tarkkailla tilannetta.

 22. Jaa Jeessillä on iskenyt muistisairaus! Hoidetaanko sitäkin Pöpilässä?

 23. Parikymmentä vuotta sitten tehdyt toimet vaan on tehty silloin jollain ajatuksellla ja eipä ole tarvinnut pitkäaikaismuistiin asettaa. Pöpit ovat nykyään vapaalla jalalla kuten varmaan olet huomannut aamutoimilla peiliin kurkkiessa.

 24. Havaittu on, että Pöpit ovat puuttuneet – ilmeisesti siellä putkiliikkeessä on suojatyöpaikka sellaiselle.

 25. Eipä ole mitään putkiliikettäkään enää. Tässä valmistaudutaan tulevaan yrittäjän uraan jos H-valtaan ei muulla tapaa tule LVI-palvelua. Maaliskuulla alkaa yrittäjävalmennus ja kaikki tähtää oman liikkeen perustamiseen. Mutta vain jos ei muuten ilmaannu paikkakunnalle.

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut