Miten usein harvennatte rauduskoivikoitanne?

Hietahiesupellolle perustettu noin 40 v. koivikko, läpimitta n. 20 cm, runkoluku n. 1260 kpl/ha, korkeus n. 16 m., PA noin 17 m2/ha. Harvennettu viimeksi v. 2008. Latvuksissa minihiukan tilaa, muttei paljoa. Harventaisitteko heti vai parin vuoden päästä ? Miten usein harventelette rauduskoivikkojanne? On niin pieni kuvio, puolisen hehtaaria, ettei pysty yksinään tuota myydä pystyyn…

Kommentit (13)

 1. Eipä aivan huikeaa ole kasvukaan ollut. On varmasti kaivannut nuorempana useammin harvennuksia. Jos ikää noinkin paljon eikä kuvasta päätellen aivan hätätila ole antaisin kasvaa ja yrittäisin pärjätä päätehakkuulle kymmenen vuoden sisään. Mutta jos harventaa niin se puolet pois ja nopsaan. Häviää vain tukkisaannossa paljon.

 2. Itse harventaisin vielä kerran mahdollisimman pian, jotta päätehakkuussa saisi edes jonkinverran tukkia.

  Siirrytäämpä saivartelun puolelle: Pitääkö nuo edellämainitut luvut suurinpiirtein paikkaansa? Jos ppa on 17 m2/ha ja läpimitta 20 cm niin runkoja pitäisi olla reilut 500 kpl/ha eikä 1260. Tai jos runkoluku pitää paikkaansa niin ppa:n pitäisi olla yli 30 m2/ha jotta luvut täsmäisivät.

 3. Visakallo

  ”Hietahiesupellolle perustettu noin 40 v. koivikko”

  Miten koivikko on perustettu? Onko ne varmasti rauduksia? Onko ikä oikea? Kuvan perusteella puut vaikuttavat hieskoivuilta. Pitäisi saada kaikki lähtötiedot oikein, jotta voisi antaa myös oikeita neuvoja. Ikänsä puolesta läpimitan pitäisi nyt olla 35-40 cm.

 4. Yrittäjä-metsänomistaja
  21.8.2020 14:05: ”Jos ppa on 17 m2/ha ja läpimitta 20 cm niin runkoja pitäisi olla reilut 500 kpl/ha eikä 1260. Tai jos runkoluku pitää paikkaansa niin ppa:n pitäisi olla yli 30 m2/ha jotta luvut täsmäisivät.”

  -Kyllä todella näyttää siltä, että mitatut suureet eivät pidä kutiaan. Jokin ei täsmää.

  Visakallo: ”Miten koivikko on perustettu? Onko ne varmasti rauduksia? Onko ikä oikea? Kuvan perusteella puut vaikuttavat hieskoivuilta. Pitäisi saada kaikki lähtötiedot oikein, jotta voisi antaa myös oikeita neuvoja. Ikänsä puolesta läpimitan pitäisi nyt olla 35-40 cm.

  – Kyllä tuossa ainakin muutama Raudus on, mutta voisiko kehno käsittely viedä koivikolta kasvuhalut noin tyystin? Onko maaperässä jokin pielessä?

 5. No kyllähän tuo selvä rauduskoivikko on ja mielestäni vielä ihan kasvuisan näköinen. Lähinnä vaan tuota ikää epäilen. Oisko ikä pikemminkin noin 30 v. Silloin kyseessä ois ok 03-koivikko. Metsäsuunnitelmissa ja etenkin metsään.fissä iät on usein ihan mitä sattuu.

 6. Istuttamalla perustettu edellisen omistajan aikana peltosarkaan. Itse mittailin suureet viidellä otoksella ja ihmettelen niitä itsekin. Näyttää kyllä luonnossa tiheältä runkoja kun katsoo pituuteen verrattuna. Pitää tarkistaa vielä kertaalleen tuo istutusvuosi. Lisäkuvissa näkyy latvat, ovat saletisti ra koivuja. Jonkin verran alikasvoskuusta tulossa, mutta ei riittävästi.

 7. Ei ne tiedot todellakaan täsmää. Katsoin metsäsuunnitelmasta esimerkiksi tällaisen kuvion: Ikä 32 v , runkoluku 950, pituus 17, läpimitta 17. ppa 19, 147 m3. Viime syksyyn päivitetyt luvut vanhentuneita, sillä kuvio on harvennettu toisen kerran 2 vuotta sitten. Luvut siis ennen harvennusta.
  Itse kyllä harventaisin tuon koivikon vielä kerran.

 8. Kiitos pohdinnoista. Ja selvisi että koivut ovatkin n. 32 vuotiaita.

 9. Visakallo

  Kuvan perusteella on todella vaikea uskoa, että runkoluku olisi 1260 kpl / ha. Jos koivuja on alunperin vuonna 1988 istutettu normaali 1600 kpl/ha, niin vuoden 2008 ensiharvennuksessa määrä olisi tiputettu n. 800 kpl / ha.

 10. Siis Visa aivan sata oikeassa. Puuta pitäisi olla noin 2,5 metrin väleillä jos tuo olisi taajuus. Uskon vallan hyvin että noin 800 on oikea määrä. Siinäkin voi olla liikaa. Rauduksia näyttää ainakin pari-kolme varmaa olevan kuvassa. Muista ei takeita kun juurta ei näe.

 11. A.Jalkanen

  Jos peltokoivikon kasvu on heikkoa, mahdollisena syynä on joko ravinne-epätasapaino tai liika tiheys. Rauduksella myös liika märkyys jos ojat eivät ole kunnossa. Jos latvus on pitkä ja vihreä, jatkoa ajatellen viljavuusanalyysi auttaisi lannoitustarpeeen määrityksessä.

 12. jpjulku

  Ainakin tuossa etualalla näyttäisi olevan turhan kosteaa raudukselle.

 13. Minusta ppa 1260 runkoluvulla ppa arvio tuntuu aivan liian pieneltä.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat